Social Icons

miercuri, 22 aprilie 2015

Ce bănci practică dobânzi de cămătari la credite

Topul celor mai mari dobânzi la credite
   IFN-urile sunt acele societăți financiare nebancare, numite pompos „Instituții”, în realitate, fiind niște cămătari ce plătesc impozite la stat. Asta era definiția, în mintea mea, până am comparat dobânzile la credite practicate de unele bănci, mulțumită site-ului conso.ro. Când colo, ce să vezi? Și la unii numiți pompos „Instituție bancară”, dobânda practicată e demnă de Nuțu Cămătaru`.
   De la instaurarea crizei, băncile au strâns punga și s-au orientat către stat. Statul de drept a lui Boc și Băsescu se împrumuta în draci și plătea gras. Băncile erau niște Nuți călare pe cai mari cu dobânzi de te durea mintea. Restul, populație, firme, erau niște insolvabili ce nu meritau să li se acorde atenție. Acum, când statul se împrumută ieftin, cămătarii, cu agenții la orice colț de stradă, s-au orientat către insolvabilii încă nevânduți firmelor de recuperare. Și să începem.
   La creditele de nevoi personale găsim dobânzi anuale efective și de 19,39% pentru un credit pe doi ani de 10.000 lei. Cine e cămătarul ce percepe o astfel de dobândă? Bancpost. E drept că dobânda are un ecart între 12,46% și 19,39%, în funcție de ROBOR și de riscul reprezentat de client, dar, dacă te evaluează ca pe un neica nimeni cu risc, 19,39% scrie pe fruntea ta. Al doilea cămătar, de data asta fără niciun ecart, e Raiffeisen. Ei sunt măcar mai sinceri. Vrei bani pe care nu-i ai? Zdrang, ia de-a aici! Podiumul e completat de RIB (Romanian International Bank, acum numită Idea Bank) cu un ecart al dobânzii anuale efective între 11,35% și 15,90%. În continuare, urmează Veneto, IntensaBCR și altele (vezi imaginea). Produsele bancare actuale oferă o diferență de dobândă între un credit de nevoi personale și un depozit la termen, pe doi ani, de peste 10 procente. Observăm cum, după ce s-au fript cu creditele neperformante, ajunse la un moment dat la 27% din totalul creditelor, acum, cămătarii își iau o marjă de eroare, scalpându-i pe pofticioșii de nevoi personale.
   La creditele auto pentru mașini noi, pentru 50.000 de lei împrumutați pe 5 ani, BRD-ul te scalpează cu 14,03% pe an efectiv. Veneto Banca și Marfin Bank te scalpează anual cu 13,55% și 11,74%. Ocupantele locului 2 și 3 au măcar scuza că sunt bănci mici și nu-și permit, dar BRD-ul nu are această scuză. Dintre toate creditele auto de 50.000 lei pe 5 ani, CEC Bank are cea mai decentă dobândă anuală efectivă, respectiv de 4,95%.
   La creditele imobiliare, pentru 200 de mii lei pe o perioadă de 30 de ani (valoarea imobilului fiind de 270 mii lei), OTP te fierbe anual într-o supă de 7,72%. Banca Feroviară și Carpatica te fierb de 7,63% și 6,36%. Deci, dacă vrei să-ți iei o casă, grăbește pasul când treci pe lângă acești cămătari!
   Cel mai bun credit e cel pe care nu-l iei. Culmea e că și unele bănci sunt de aceeași părere, altfel nu ți-ar oferi asemenea „oportunități”. Băncile  se răzbună acum pe cei ce nu și-au plătit ratele, doar că, rău-platnicii sunt în Biroul de credite. Cei ce doresc să-și ia credit acum, în cea mai mare parte, fie sunt virgini în relația cu banca, fie sunt buni-platnici. Credeți că sunt conștienți de această realitate cămătarii? Eu unul sincer mă îndoiesc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu