Social Icons

marți, 10 martie 2020

La cât a ajuns anul trecut PIB-ul României comparativ cu celelalte state din UE

Cum se situează România în topurile statelor UE după PIB-ul total și PIB-ul pe cap de locuitor din 2019
 România, conform datelor Eurostat actualizate astăzi, a depășit anul trecut 222 miliarde de euro PIB în prețuri curente. Dimineață, INS-ul nostru a dat datele provizorii privind evoluția PIB-ului, iar după amiază, Eurostatul a actualizat în statistica sa datele României.
   
   13 ani i-a luat economiei românești să crească de la puțin sub 100 miliarde de euro (în anul 2006 PIB-ul era de 98,4 mld. euro) la peste 222 miliarde de euro, la cât s-a ridicat anul trecut PIB-ul nostru. Datele aferente anului 2019 ne mai arătă că am trecut de nivelul de 11 mii euro PIB pe cap de locuitor (11,4 mii euro - accesează datele aici). 
   Până acum doi ani, doar noi și vecinii bulgari eram sub pradul de 10 mii de euro între statele comunitare. De anul trecut au rămas doar vecinii bulgari, datele acestora pentru 2019 ne arată un nivel al PIB-ului pe locuitor în prețuri curente de aproape 8,7 mii euro.

   Deși PIB-ul în prețuri curente e mai puțin relevant decât cel în prețuri comparabile, ale cărui date vor fi publicate pe la jumătatea anului, cifrele înaintate de Eurostat ne arată cum ne situăm față de celelalte state. 
   În prețuri curente, pe cifre provizorii, anul trecut, economia românească a depășit-o pe cea cehă (222,1 față de 219,9 mld. euro - vezi datele aici), după ce, în 2018, am depășit economia Portugaliei, iar în 2017 pe cea a Greciei. Pentru că vorbim de cifre provizorii, e posibil ca la final de an să cădem sub Cehia, pentru că diferența între noi și ei e destul de mică.
   Datele actualizate până în prezent ne arată că suntem pe locul doi între economiile ex-comuniste din UE în privința PIB-ului exprimat în prețuri curente, Polonia fiind pe primul loc (527 mld. euro).

   La nivel de PIB pe cap de locuitor exprimat în prețuri curente, România, chiar dacă a depășit pragul de 11 mii euro, e în continuare pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei. Totuși, dacă ar fi să ne ghidăm după PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din 2018, când am depășit Croația (65% față de 63% din media UE), cedând acestui stat penultimul loc din spațiul comunitar (vezi aici datele Eurostat din 2018). Putem anticipa că și anul trecut ecartul dintre noi și croați s-a mărit, pentru că avansul economiei noastre pare să fi fost mai mare decât cel al Croației.

   În prețuri curente, e posibil ca, în următorii ani, să ajungem din urmă economia Finlandei și cam atât, pentru că alte economii comunitare se află la distanță mare față de noi în această privință (accesează datele aici). În prețuri comparabile, economia noastră a depășit de mult această economie, dar și alte economii precum cele ale Belgiei, Suediei, Austriei și Irlandei (vezi aici PIB-ul statelor în prețuri comparabile). 



Un comentariu: