Social Icons

vineri, 27 martie 2020

Globalismul s-a gripat de ridicol, iar naționalismul pare cool

România, ca de obicei, e prinsă pe contrasens
   Dacă cineva în urmă cu trei luni ar fi spus că Trump și alții ca el în materie de naționalism se situează de partea dreaptă a istoriei și-ar fi luat scuipați la greu de la clica globalistă în frunte cu Greta Thunberg. 

   Nu mai departe de două săptămâni, când deja Italia se afunda în criză,  Euronews-ul, acest CNN european la fel de stupid, dar cu mult mai puține resurse și audiențe, încă băga placa stricată cu imigranții de la porțile uniunii trimiși de Erdogan să ne asedieze. Reporterii erau ofuscați că nu-i lasă poliția elenă să filmeze îndeaproape dramele imigranților ce se iau zi-lumină la trântă cu autoritățile forțând granița.

   Cu alte două săptămâni înainte, Greta țipa la macronii din UE să se facă verzi cu toții, nu marțieni, deși mulți par a fi extratereștri dacă e să ne ghidăm după cât de ancorați sunt în concretul social de azi. Oare câți dintre acești macroidioți votați să conducă s-ar spăla pe mâini în situația de față doar cu produse friendly, care dezinfectează sau nu sau poate parțial, sau câți dintre aceștia ar accepta ca în loc curent electric obținut de pe urma arderii combustibililor fosili, câh!, să primească pentru ventilatorul ce te ajută să respiri, în caz că te alege soarta să fii bolnav, doar energie eoliană când aceasta e disponibilă. 

   Un articol de acum o săptămână și ceva din El Pais ne spunea că „Eram fericiți și nu știam”. Poate erau unii fericiți când stăteau la coadă cu zilele pentru noul model de iPhone sau alții care ne explicau pe rețelele sociale beneficiile unui stat minimalist, în care soarta ți-e tot timpul în propriile mâini. Dacă la genul ăsta de persoane se referea articolul, atunci da, ăștia chiar erau fericiți, iar acum îi vezi cum țipă disperați că statele sunt prea minimaliste și că babele și moșii nu respectă carantina, iar ei vor fi nevoiți să-și facă selfiuri din balcon o veșnicie. 

   La noi, vinovatul de serviciu din urmă cu o lună și ceva era veșnicul asistat social care voia doar ajutoare sociale moca. „La muncă bă, nu la întins mâna!” strigau mulți dintre cei ce acum întind și ei mâna, patroni și angajați deopotrivă. Life's a bitch.
   Acum două săptămâni a devenit clar că dușmanul de clasă e de fapt Diaspora care nu stă afară să voteze când e nevoie să iasă cine trebuie să iasă și, în rest, dacă se poate, să ne scutească cu prezența ei pe timp de pandemie. 
   Săptămâna asta știm sigur că vina toată e a bătrânilor spărgători de izolare atunci când colindă orașele să găsească o pâine mai ieftină sau un medicament la preț redus, pentru că, ce să vezi, magazinele cu prețuri mici nu sunt la scara blocului. 
   Săptămâna viitoare sigur găsim un alt vinovat pentru acutizarea pandemiei sau, dacă nu-l găsim din lipsă de idei a băieților cu epoleți la secret, vom asista desigur la o reducere semnificativă a cazurilor noi în statistica oficială, dovadă că binele și serviciile întotdeauna înving, fie și cu prețul unor raportări false.

   Toată criza declanșată de epidemie ne arată că UE e un castel de nisip în care Germania și restul statelor nordice s-au ridicat pe spatele celorlalte impunând lozinci frumoase de genul libertății de mișcare a capitalurilor, a bunurilor și serviciilor și, câteodată, când nu e criză, a forței de muncă. Vrăjeli ce au ajutat doar economiile puternice să invadeze pe cele slabe și să le golească de resursele și așa puține. Acum suntem în situația lui fiecare pentru el și nu doar în ceea ce privește asistența sanitară, ci și în ceea ce privește sprijinul financiar. 
   Ursula, acest prepeleac cu creier neted, face ochi mari și se miră de culorile tavanului de la CE când e întrebată de o strategie comună viitoare pentru ieșirea din criză. 
   E foarte probabil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să asistăm la mai multe ieșiri de state din spațiul comunitar și mai ales din zona euro, pentru că, odată ieșite, state precum Italia și Spania chiar ar avea mai mult de câștigat, exporturile lor în spațiul comunitar nu se compară cu cele ale Olandei sau Germaniei, iar limitarea mișcărilor de capital le-ar aduce mult mai multe beneficii decât libertatea din prezent, ca să nu mai spun că ar beneficia de propriile monede și de politicile proprii monetare.
   Fără intervenția Rusiei, doar cu ajutorul din plin al comportamentului egoist al unor state comunitare, această criză va duce la mari schimbări în UE.

   Naționalismul e noul trend, iar globalismul e în corzi. Unde se află România în situația de față? Dacă ne gândim că Johannis accepta cu o slugărnicie fără egal în UE condiționarea fondurilor UE de vaga noțiune de stat de drept și că doar noi suntem singurii idioți din NATO ce plătim anticipat arme la mâna a doua doar pentru a primi o șapcă de la Trump, e clar că suntem din nou pe contrasensul istoriei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu