Social Icons

miercuri, 26 februarie 2020

UE are mai mult de pierdut de pe urma Brexitului decât Marea Britanie

   Când Parlamentul European a votat ieșirea Mariii Britanii din UE, câteva televiziuni de știri de la noi au apelat la mari părerologi în materie de politică externă. Unul mai părerolog decât altul, dat toți aveau același călcâi al lui Ahile - economia.
   Ca de obicei, „specialiștii” noștri în politica externă sunt o varză de Bruxelles în înțelegerea relațiilor economice din interiorul spațiului comunitar. Dacă nu stăpânesc modul cum funcționează economia UE, în condițiile în care au la dispoziție „n” date statistice care să le ofere o imagine cuprinzătoare a ceea ce înseamnă spațiul economic comunitar, e clar că marii noștri „experți” recită părerile altora, ei scârțăind serios la capitolul pregătire.
   Deși ni se explică din 2016 încoace cât de mult ar avea de pierdut Marea Britanie dacă nu ar mai avea acces la piața comună, niciun mare expert de-al nostru n-a pus mâna să se documenteze și să vadă cât ar pierde UE dacă n-ar mai avea acces la piața Regatului Unit.

   Surpriză, Germania ar fi cel mai mare pierzător de pe urma unui Brexit fără acord

   Datele Eurostat ne arată că, în 2018 (cele de anul trecut încă nu sunt disponibile), deficitul de cont curent al Marii Britanii a fost de 94 miliarde de euro (3,9% din PIB), aici intrând exporturile nete de bunuri și servicii, veniturile primare și secundare. 
   Pe relația cu UE, deficitul de cont curent al Marii Britanii nu e individualizat de statistica Eurostat, dar, componentele majore ale acestuia sunt. Așa că ne putem face o părere despre cât câștigă sau pierde acest stat de pe urma apartenenței la UE și cine ar avea cel mai mult de pierdut de pe urma Brexitului. 

   Balanța comerțului cu bunuri ne arată că, în 2018, Regatul Unit înregistra un deficit comercial pe relația cu spațiul comunitar de peste 105,7 miliarde de euro. Numai din schimburile comerciale de bunuri cu Germania, Marea Britanie înregistrază un deficit de 44,4 miliarde de euro. 

   Pe partea de servicii, aici intrând și serviciile financiare, Marea Britanie a înregistrat în 2018 un excedent pe relația cu UE de 31,2 miliarde de euro, insuficient pentru a compensa pierderea de pe partea de bunuri.

   Partea de venituri primare nu e evidențiată în întregime în statistica Eurostat, dar avem balanța veniturilor din investițiile directe, aceasta fiind componenta principală a acestor venituri. Deci, de pe urma balanței veniturilor din investițiile directe, adică de pe urma a ceea ce trimit înapoi acasă companiile britanice din statele UE, Marea Britanie a câștigat net  în 2018 aproape 608 milioane de euro, în scădere dramatică față de anul anterior, când balanța pozitivă era de 13 miliarde de euro. 

   Pe partea de venituri secundare, acolo unde găsim ca principală componentă remitențele muncitorilor, adică ce trimit acasă muncitorii din străinătate, Marea Britanie pierde peste 13,9 miliarde de euro.

    Tragem linie și, din aceste patru componente, ne rezultă că economia Marii Britanii înregistra pe relația cu UE un minus de aproape 88 miliarde de euro în 2018. Repet, acest deficit nu e același cu deficitul de cont curent, pentru că din statistica Eurostat lipsește cifra aferentă veniturilor primare, dar avem cifra celei mai importante componente din aceste venituri.  Putem spune că cifra de 88 de miliarde de euro e apropiată de deficitul real al contului curent înregistrat Regatului Unit  pe relația cu UE în 2018. 

   Statele UE care au cel mai mult de câștigat pe relația cu Marea Britanie de pe urma celor patru componente enumerate sunt Germania (46,5 mld. euro), Franța (16 mld. euro), Italia (11,8 mld. euro) și Belgia (10,6 mld. euro). E posibil ca Spania să se afle între principalii beneficiari, dar datele acestui stat lipsesc din statistica Eurostat.

   Dacă adăugăm și contribuția la bugetul UE (16,4 mld. euro în 2018), ne dăm seama că UE e marele pierzător de pe urma Brexitului și nu Mare Britanie, iar Germania e cea mai afectată economie comunitară dacă nu se semnează un acord. 
   Sigur că britanicii, conștienți de aceste cifre,  vor forța un acord convenabil lor, pentru că doar accesul la piața unică înseamnă tradus in cifre pentru ei un deficit semnificativ al contului curent și au nevoie de ceva mai mult decât atât. 
    De asemenea, e greu de crezut că Berlinul va asista nepăsător la scenariul unei ieșiri fără acord, când în joc sunt multe miliarde de euro, adică aproape 40% din câștigul exportului net de bunuri și servicii pe relația cu spațiul comunitar.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu