Social Icons

joi, 2 mai 2019

Cum stă România la capitolele manageri, specialiști, muncitori calificați și muncitori necalificați față de celelalte state

De ce studiul Patronatului Investitorilor Autohtoni e o porcărie suspendată fără coordonate
   La începutul lui iulie anul trecut, Patronatul Investitorilor Autohtoni din România a scos un studiu (vezi aici) în care ni se prezintă situația principalelor ocupații și principalele sectoare ale economiei în calitate de angajatori

   Din studiu trebuia să reiasă de ce sunt prost plătiți salariații români. Și a reieșit. Toată fauna din presă a preluat studiul ca pe un Sfânt Graal și l-a prezentat ca pe un adevăr de necontestat. După concluziile studiului, avem salarii mici pentru că structura salariaților pe ocupații ne arată că nu avem o pondere mare a personalului înalt calificat, bla-bla, bla-bla, deci nu plătesc mai bine pentru că angajații nu-s școliți destul. Marș înapoi la bac! 
    Nicio o vorbă despre productivitatea salariaților sau despre o comparare a productivității și a structurării pe ocupații a salariaților cu alte state din UE, care, bineînțeles, au salarii mai mari decât cele de la noi. E interesant cum de creșterea salariilor ,și a salariului minim în specialse plâng mai ales investitorii români. Probabil, ceilalți investitori nu prea știu să se smiorcăie credibil pe limba românilor.

   Am mai abordat de câteva ori raportul dintre productivitatea pe salariat de la noi și salariul plătit și am arătat că suntem printre ultimii în UE în această privință (vezi aici Cât de mici sunt salariile noastre raportat la productivitate față de celelalte state din UE). 
    Deci, dacă ne raportăm la productivitatea medie pe salariat, indiferent de ocupații, suntem cu 65% mai prost plătiți decât salariații germani și cu 26% mai puțin decât  salariații maghiari. Și asta doar ca să mă raportez la aceste două state, pentru că situația e mai gravă dacă ne-am compara cu o țară precum Danemarca. Repet, vorbim de raportul productivitate/salariu mediu brut, adică la 100 euro valoare adăugată, neamțul primește cu 65% mai mult decât salariatul român
   Dacă am lămurit problema productivității pe salariat, e cazul să ne raportăm la structura salariaților după ocupații și să vedem câtă dreptate au investitorii autohtoni.

   Cum arată structura salariaților români după ocupații față de cele din celelalte state comunitare?

   Statistica Eurostat oferă date despre structurarea salariaților pe mai multe categorii de ocupații, dar ne vom concentra pe cele principale (vezi tabelul din imagine).

   România are una din cele mai mici ponderi din UE a managerilor sau a salariaților cu funcție de conducere. Din cei 6,37 milioane de salariați (inclusiv salariații la negru), doar 1,8% (113 mii) au funcții de conducere. Media în UE e de 4,9%, iar cea mai mare pondere a șefilor se înregistrează în Marea Britanie (10,3% din totalul salariaților - vezi tabelul din imagine). Nici un stat ex-comunist nu are o pondere mai mică decât noi. 
   Orice idiot știe că o funcție de conducere presupune un salariu mai mare, iar mai multe salarii mari duc la o creștere a salariului mediu. La noi, investitorii preferă să aibă un șef la mai mult de 50 de salariați, să-i dea un salariu ceva mai mare și să-l încurajeze să se comporte ca un zapciu. 

   Să mergem mai departe la categoria specialiști în diverse domenii de activitate. La această categorie, România înregistra în 2017 o pondere de 20% din totalul salariaților (datele pentru anul trecu nu sunt încă disponibile). Media în UE era 19,2%. Deci suntem peste media UE, unul din cinci salariați români e specialist într-un domeniu (vezi tabelul din imagine). Din cele 28 de state, România e pe locul 14, țări precum Germania, Ungaria, Cehia fiind mult în spatele nostru. Deci nu ne prea putem plânge de prea puțini salariați specialiști în diverse domenii.
   Avem, totuși, o problemă în cazul specialiștilor în domeniul tehnic, România fiind pe ultimul loc în UE (7,9% din totalul salariaților). Media UE e de 16,9%, dar ceea ce-i interesant e faptul că doar 9 state se situează peste această medie. 

   Lucrătorii în domeniul serviciilor, aici intrând și lucrătorii din comerț, au o pondere de 18,8% din totalul salariaților, media în UE fiind de 17%. Suntem puțin peste medie, dar nu cu mult (locul 13 din 28 state), state precum Grecia și Irlanda depășind 22%.

   Suntem pe locul 10 în UE în privința lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit (1% din salariați), media în UE fiind de 0,9%. Mulți investitori din agricultură se plâng de lipsa muncii calificate, dar datele ne arată că sunt state, precum Polonia (0,5%) și Marea Britanie (0,4% - vezi tabelul din imagine), care stau mult mai rău. 

   Surpriză!!! România are cea mai mare pondere a salariaților calificați dintre statele comunitare. În 2017, conform Eurostat, 19,9% din salariații români erau calificați, media în UE fiind de 11%
   Investitorii noștri se plâng de lipsa muncitorilor calificați, dar ar trebui să se pună în locul investitorilor din Olanda (7,4%), Danemarca (7,1%) sau Marea Britanie (6,2% - vezi tabelul din imagine). Investitorii de acolo ce ar trebui să facă? Să-și smulgă părul din cap?

   Cu o pondere de 15,2% din salariați, România punctează bine și în cazul operatorilor și asamblatorilor de mașini, instalații și echipamente, situându-se pe locul 4 în UE (media UE = 8,1% - vezi tabelul din imagine). 

    Mai mult de o treime din salariații români sunt muncitori calificați și operatori de mașini, instalații și echipamente, exact punctele nevralgice de care se plâng angajatoriiDacă adăugăm și salariații calificați din agricultură și pe specialiștii în diverse domenii, inclusiv cei din domeniul tehnic, ne rezultă 64% din salariații români știu să facă ceva. Suntem din acest punct de vedere pe locul 3 în UE, înaintea noastră fiind Cehia (64,6%) și Luxemburgul (65,6%). Nu i-am pus pe cei cu funcții de conducere, pentru că mulți nu prea știu ce fac.

   Să ne uităm și la categoria de muncitori necalificați. România avea anul trecut o pondere de 8,2% din totalul salariaților, media în UE fiind de 10%. Din acest punct de vedere suntem pe locul 22 din 28 de state, deci în coada clasamentului. Cât înseamnă acești 8,2% în cifră absolută? 525 de mii. 
   
   Deci, din 6,37 milioane de salariați, 4,08 milioane sunt calificați sau specialiști într-un domeniu, 1,19 milioane erau lucrători în domeniul serviciilor, 525 mii sunt necalificați, 385 mii sunt lucrători administrativi, 113 mii sunt șefi (manageri) și 69 mii sunt cadre militare
   În afară de lucrătorii în domeniul serviciilor și cei necalificați, restul categoriilor ar trebui să fie bine plătite, iar partea principală, cea care ar trebui să urce salariul mediu, sunt specialiștii și muncitorii calificați, care, așa cum am văzut, au una din cele mai mari ponderi din UE
   Nu-i așa că studiul investitorilor români e o porcărie de doi lei prin care își justifică, fie incompetența în materie de conducere și de a genera valoare adăugată și salarii mari, fie dorința de a păstra un status quo specific anilor `90, când muncitorul trebuia musai să se mulțumească cu puținul ce-l primea?


   

Un comentariu:

  1. ar fi interesanta si o statistica de genul cati patroni de imm-uri fac concediul in dubai si ce masini conduc

    RăspundețiȘtergere