Trump a pornit războiul comercial cu restul lumii, dar mai ales cu Uniunea Europeană. Deși America pierde cel mai mult pe relația comercială cu China, locatarul de la Casa Albă preferă să se ia la trântă cu competitorii mai slab clasați.
Oare deficitul Americii din comerțul cu bunuri și servicii pe relația cu China (336 mld. $) i se pare lui Trump mai mic decât cel cu UE (101 mld. $)?
Președintele american nu numai că nu vede această uriașă diferență, dar se axează doar pe ceea ce-i convine lui, adică doar pe partea de comerț cu bunuri. Pentru el, partea de comerț cu servicii nu există sau nu există deocamdată.
Cum arată pe componente contul curent al Americii din 2017?
America a înregistrat anul trecut un deficit al comerțului internațional cu bunuri de aproape 808 miliarde USD (vezi tabelul din imagine). Pe partea de servicii, America a înregistrat excedent, acesta fiind în valoare de 255 miliarde USD, conform datelor Biroului de Analiză Economică din această țară. Trump, pe bună dreptate, preferă să vadă cele trei sferturi de pahar gol, adică deficitul de pe partea de bunuri, și nu partea de servicii care-i oferă un excedent frumușel.
Din deficitul pe partea de bunuri și excedentul pe partea de servicii rezultă un deficit al balanței de bunuri și servicii de 552 miliarde de USD, adică aproximativ 2,8% din PIB-ul SUA de anul trecut (19.391 mld. $).
Tot deficitul de cont curent al SUA de anul trecut a fost de 449 miliarde USD. Asta înseamnă că, pe lângă deficitul din comerțul internațional cu bunuri și servicii, America mai câștigă de la restul lumii vreo sută și ceva de miliarde de dolari în dreptul altor componente ale contului curent.
De unde îi câștigă?
Din veniturile primare ale contului curent, aici intrând în cea mai mare parte veniturile provenite din investițiile companiilor americane din afara țării, deci ceea ce trimit marile corporații înapoi în America. Balanța veniturilor primare a înregistrat anul trecut un excedent de aproape 222 miliarde USD.
America pierde la capitolul venituri secundare (deficit 119 mld.$ - vezi tabelul din imagine), aici intrând și transferurile personale și ale muncitorilor ce muncesc în această țară. Dacă un român e la muncă în America și trimite bani acasă, transferul punctează în dreptul veniturilor secundare din contul curent al SUA (pe partea de debit).
Deci, una peste alta, America lui Trump înregistrează un deficit al contului curent de 449 miliarde USD, adică 2,3% din PIB. Cam pe lângă acest procent suntem și noi cu deficitul nostru de cont curent (2,1% din PIB-ul României din 2017).
Pe partea de comerț cu bunuri, SUA pierde 808 miliarde de dolari, dar câștigă pe partea de servicii 255 miliarde de dolari. De asemenea, câștigă pe partea veniturilor primare 222 miliarde USD și pierde pe partea de venituri secundare 119 miliarde USD.
Din toate aceste deficite și excedente, Trump e chitit pe deficitul comerțului internațional cu bunuri. Pare logic, pentru că acesta e cauza principală a deficitul contului curent. Doar că nu poți stârni un război comercial doar pe ceea ce vrei tu, fără ca adversarii să nu te lovească acolo unde te doare, adică în comerțul cu servicii și în veniturile repatriate de marile companii americane.
De ce Trump cășunează aiurea pe UE și lasă China în plan secund?
Datele Biroului de Analiză Economică al SUA ne arată că cele mai mari deficite ale acestei țări sunt înregistrate pe relația comercială cu China (vezi tabelul din imagine). Pe partea de bunuri, America pierde 376 miliarde USD, mai mult decât dublu decât pierderea din relația cu UE (153 mld. $).
Pe partea comerțului cu servicii, America înregistrează excedente, atât pe relația cu China (40 mld. $), cât și pe cea cu UE (51 mld. euro).
Aceste excedente duc la deficite mai mici în cazul balanțelor cu bunuri și servicii înregistrate pe relația cu China (336 mld. $) și UE (101 mld. $ - vezi tabelul din imagine).
Deci, China cauzează pierderi Americii de trei ori mai mari decât UE în cazul comerțului cu bunuri și servicii, și, totuși, Trump sare la gâtul UE și al Germaniei, în special.
Germania e principalul beneficiar net din UE pe relația comercială cu SUA, înregistrând un excedent de 64 miliarde USD pe partea de bunuri și de 2,7 miliarde pe partea de servicii. Asta înseamnă un excedent total pe bunuri și servicii al Germaniei în relația cu SUA de 66,7 USD. Excedentul Germaniei e mai mic decât deficitul Americii înregistrat în relația cu Mexicul (68,7 mld. $) și, binențeles, cu China (336 mld. $).
Pe parte de bunuri, acolo unde îl doare pe Trump, Germania are de câștigat de la SUA mai puțin decât China (376 mld. $), mai puțin decât Mexic (76 mld. $) și mai puțin decât Japonia (70 mld. $ - vezi tabelul din imagine).
Trump se apucă de război comercial cu Germania și, implicit, cu UE, pentru că se bazează pe jocul la ofsaid făcut de unele state comunitare, printre care se va număra și România. El e incapabil să înțeleagă că economia SUA importă atât de multe bunuri pentru că trebuie să susțină atât consumul americanului de rând (69% din PIB), dar și consumul guvernului (14% din PIB).
Cu un procent al consumului în PIB de 83%, economia americană e setată pe consum și nu pe investiții (sub 20%), iar impactul negativ al exportului net (-2,8% din PIB) e o chestiune absolut normală în această structurare a economiei.
Dacă vrei să echilibrezi contul curent, trebuie să începi de la elefantul din economie care se alimentează din importuri, mai precis consumul, doar că, de fiecare dată când consumul Americii coboară, lumea intră în criză.
Trump, probabil, știe că nu va rezolva mare lucru cu acest război comercial, dar vrea să le-o plătească europenilor pentru faptul că au strâmbat din nas la alegerea lui.
Mai există și varianta înfricoșătoare, cea în care Trump chiar crede că America își permite o limitare a importurilor pe termen mediu, doar pentru că ea plătește. Fără capacități de producție care să suplinească reducerea importurilor, consumul american intră pe o pantă descendentă și asta înseamnă criză, nu doar pentru ei, ci și pentru restul lumii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu