Social Icons

sâmbătă, 12 mai 2018

Ce efecte a avut revoluția fiscală asupra numărului asiguraților și a veniturilor acestora

Cu cât au scăzut numărul asiguraților și veniturile acestora în prima lună de revoluție fiscală
   În sfârșit, Casa Național de Pensii Publice a publicat datele privind numărul de asigurați și distribuția acestora pe tranșele de venit. Credeam că Olguța a ales să ne țină în beznă, dar m-am înșelat.

   Datele din luna ianuarie a anului acesta fac puțină lumină în privința efectelor imediate ale revoluției fiscale, iar cele din următoarele luni ne vor da o imagine destul de corectă.

   Comparând datele privind numărul de asigurați la nivel de județe din ianuarie anul acesta cu cele din decembrie anul trecut, ne dăm seama că suntem pe minus cu 173,5 mii asigurați (vezi tabelul din imaginea 1). Aritmetica e simplă și poate fi înțeleasă chiar și de Olguța. De la o lună la alta, din sistemul public de asigurări au dispărut 173,5 mii de asigurați

   Ce județe au înregistrat cele mai mari scăderi ale numărului de asigurați în ianuarie 2018 față de decembrie 2017?

   Datele Casei Naționale de Pensii Publice din cele două luni comparate ne arată că, la nivel teritorial, unele județe au fost afectate mai mult decât altele. 

   Am o singură reținere privind aceste date. E cazul județului Botoșani, unde numărul de asigurați a crescut cu un procent neverosimil de 56%, de la 33,6 de mii de asigurați în luna decembrie 2017, la 52,4 mii în luna ianuarie a anului curent (vezi tabelul din imaginea 1). Doar județul Neamț a mai înregistrat creștere, dar aceasta e neglijabilă. Cel mai probabil, datele din luna decembrie a anului trecut ale județului Botoșani sunt eronate, pentru că, în luna noiembrie 2017, numărul asiguraților din acest județ era de 56,2 mii. E posibil ca cifra aferentă lunii decembrie în acest județ să fi fost 53,6 mii și nu 33,6 mii.

   Cele mai mari scăderi ale numărului de asigurați s-au înregistrat în capitală (62,2 mii asigurați) și în județele Cluj (11,8 mii), Iași (11 mii), Argeș (8 mii) și Arad (7,5 mii - vezi tabelul din imaginea 1).
   Județele Neamț (387 asigurați) și Botoșani (18,8 mii asigurați) sunt singurele care au înregistrat creșteri ale numărului de asigurați în ianuarie 2018 față de decembrie 2017. În cazul Botoșaniului, așa cum am explicat, am mari rezerve în ceea ce privește cifra din decembrie și, implicit, în privința creșterii înregistrate.
Ce efecte a avut revoluția fiscală asupra numărului asiguraților și a veniturilor acestora

   Cu cât a crescut numărul asiguraților plătiți cu salariul minim sau mai puțin decât atât în ianuarie anul acesta față de decembrie anul trecut?

   În decembrie anul trecut, numărul asiguraților cu normă întreagă cu venituri brute mai mici decât salariul minim brut pe economie (1.450 lei) era de 322,4 mii, iar în ianuarie anul acesta a ajuns la 381,9 mii (salariul minim brut de 1.900 lei), deci cu 59,6 mii asigurați în plus (vezi tabelul din imaginea 2).
   Numărul asiguraților cu normă întreagă cu venituri brute egale cu salariul minim pe economie a crescut cu aproape 56 de mii (de la 716,7 mii la 762,6 mii). Per total, asigurații cu normă întreagă cu venituri brute egale sau mai mici decât salariul minim brut pe economie au crescut de la lună la lună cu 115,5 mii. Deci, numărul asiguraților cu normă întreagă plătiți prost a crescut în prima lună de revoluție fiscală. De asemenea, și numărul total al asiguraților cu normă întreagă a scăzut de la lună la lună cu 27,6 mii (vezi tabelul din imaginea 2). 

   În cazul asiguraților cu normă parțială, numărul total al acestora a scăzut de la 556,9 mii în decembrie anul trecut, la 468,1 mii în ianuarie anul acesta (-88,9 mii; -16%). Partea îmbucurătoare e faptul că numărul asiguraților cu normă parțială cu venituri mai mari decât salariul minim brut a crescut, iar numărul celor cu venituri brute mai mici sau egale cu salariul minim a scăzut (vezi tabelul din imaginea 2).

   Ca să rezumăm efectele revoluției fiscale ce se întrevăd încă din prima lună, putem spune că, per ansamblu, avem mai puțini asigurați, iar mulți dintre aceștia sunt mai prost plătiți.
   Rezultatele revoluției fiscale sunt departe de a ne fi dezvăluite în integralitatea lor, dar, în următoarele luni, odată cu apariția datelor statistice, ne vom lămuri mai bine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu