Social Icons

joi, 31 mai 2018

Cum a evoluat PIB-ul pe locuitor în regiunile din principalele state ex-comuniste din UE între 2007 și 2016

Topul regiunilor după PIB-ul pe cap de locuitor din statele ex-comuniste
    Dacă nu știați, regiunea capitalei noastre e pe locul trei în materie de PIB pe locuitor între regiunile din principalele state ex-comuniste din UE, fiind devansată doar de regiunile capitalelor Praga și Bratislava.

   Conform datelor Eurostat, în 2016, PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri normale și comparabile din regiunea București-Ilfov era peste cel al regiunilor capitalelor Budapestei, Varșoviei și Sofiei (vezi tabelul din imagine).

   Pentru a vedea cum au evoluat regiunile noastre comparativ cu celelalte regiuni din statele ex-comuniste din 2007 încoace, m-am oprit doar la statele cu mai mult de două regiuni de nivel 2 (NUTS 2). Statele baltice, Croația și Slovenia nu au intrat în analiză din cauza numărului mic de regiuni de nivel 2. Așadar, comparația se face între țările grupului de la Visegrad (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria), România și Bulgaria.

   Cât au recuperat regiunile principalelor state foste comuniste comunitare față de media UE în materie de PIB pe locuitor între 2007 și 2016?

   Între 2007 și 2016, PIB-ul pe cap de locuitor de la nivelul UE a crescut cu aproape 12% (de la 26,1 la 29,2 mii euro - vezi tabelul din imagine).

   La nivel de state, cel mai mare avans al PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente l-a înregistrat Bulgaria (58%; de la 4,3 la 6,8 mii euro), urmată de Slovacia (43%; de la 10,4 la 14,9 mii euro) și România (39%; de la 6,2 la 8,6 mii euro). Vecinii unguri au înregistrat cel mai mic avans al PIB-ului pe locuitor în prețuri curente (14%; de la 10,2 la 11,6 mii euro).

   Avansul PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare raportat la media UE între 2007 și 2016 ne arată altă ierarhie. România a înregistrat cel mai mare avans al PIB-ului pe locuitor la paritatea de cumpărare (32%; de la 44% la 58% din media UE). Polonia e pe locul doi, cu un avans de 28%, iar pe locul trei se află vecinii bulgari, cu un avans de 23%. Cel mai mic avans al PIB-ului la paritatea de cumpărare l-a înregistrat Cehia (7%; de la 82% la 88% din media UE - vezi tabelul din imagine).

   La nivel de regiuni, cel mai mare avans al PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente s-a înregistrat în regiunea bulgară Yugoiztochen (69%; de la 3,5 la 5,9 mii euro). Următoarele două locuri în topul creșterilor PIB-ului pe locuitor în prețuri curente sunt ocupate tot de două regiuni din Bulgaria (Severen Tsentralen și Yugozapaden). 
   La polul opus, cel mai mic avans al PIB-ului pe locuitor în prețuri curente (4%; de la 16,9 la 17,6 mii euro) s-a înregistrat în regiunea Budapestei (Közép-Magyarország). 

   La nivelul regiunilor noastre, cel mai mare avans procentual al PIB-ului pe locuitor în prețuri curente s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (45%; de la 5,1 la 7,4 mii euro), iar cel mai mic s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (29%; de la 5,9 la 7,6 mii euro - vezi tabelul din imagine).
   Evoluția PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare raportat la media UE ne arată că cele mai mari avansuri înregistrate de regiunile noastre între 2007 și 2016 le-au avut regiunile Sud-Est (39%; de la 36% la 50% din media UE), București-Ilfov (38%; de la 101% la 139% din media UE) și Nord-Est (33%; de la 27% la 36% din media UE).
   Regiunile de Nord-Vest (24%; de la 41% la 51% din media UE) și Centru (23%; de la 44% la 54% din media UE) au înregistrat cele mai mici avansuri procentuale în perioada analizată.
   

   Avansul procentual al PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare raportat la media UE poziționează pe primele două poziții între regiunile statelor analizate regiunile noastre de Sud-Est (39%; de la 36% la 50% din media UE), București-Ilfov (38%; de la 101% la 139% din media UE) și regiunea poloneză Wielkopolskie pe poziția a treia (34%; de la 56% la 75% din media UE - vezi tabelul din imagine).
   O singură regiune din cele șase state incluse în analiză a înregistrat o scădere a PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare, aceasta fiind regiunea Severozápad din Cehia (-1,6%; de la 64% la 63% din media UE).
   Creșteri mici ale PIB-ului pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare raportat la media UE s-au mai înregistrat în regiunile Praha (1,7%; de la 179% la 182% din media UE) și Strední Cechy (2,6%; de la 78% la 80% din media uE) din Cehia și regiunea capitalei Ungariei, Közép-Magyarország (2%; de la 100% la 102% din media UE). 

   Un fapt îngrijorător e dat de faptul că, dintre cele șase state supuse analizei, România înregistra cel mai mare decalaj între prima (București-Ilfov) și ultima regiune (Nord-Est). Regiunea capitalei noastre și cele ale capitalelor Slovaciei și Cehiei par a fi decuplate de la restul regiunilor, diferența de PIB pe cap de locuitor fiind mai mult decât dublă față de regiunile aflate pe locul doi (regiunea Vest în cazul nostru).
   Partea bună e faptul că, datele Eurostat ne arată că avem șanse ca în următorul deceniu să ajungem din urmă Ungaria și Polonia în privința PIB-ului pe locuitor în prețuri curente și comparabile, dar nu și Cehia și Slovacia, care se pare că, deocamdată, joacă în altă ligă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu