Social Icons

luni, 30 octombrie 2017

Topul statelor UE după categoriile de taxe colectate la buget

La ce categorii de taxe și impozite e repetent ANAF-ul nostru și care sunt fiscurile premiante din spațiul comunitar
   Anul trecut, conform datelor Eurostat, veniturile bugetului consolidat al României au reprezentat 31% din PIB. Datele privind execuția bugetară de la Ministerul de Finanțe ne arată un nivel al veniturilor în PIB de 29,4%

   Diferența de 1,6 procente între cele două raportări poate fi pusă pe seama metodologiei. Oricum, după metodologia Eurostat, România are unul din cele mai scăzute grade de colectare de venituri bugetare în PIB. Doar Irlanda a avut anul trecut un grad de colectare al veniturilor bugetare mai scăzut decât cel realizat în România (26,4% față de 31% - vezi tabelul din imagine). 

   Cele mai mari venituri bugetare raportate la PIB s-au înregistrat anul trecut în Finlanda (54% din PIB), Franța (53%), Danemarca (52,9%), Belgia (50,7%) și Suedia (50,6%).    Surprinzător, copilul problematic al zonei euro, Grecia, are un grad de colectare de 50,2% din PIB. La un PIB puțin mai mare decât al nostru (174,2 față de 169,6 mld. euro), Grecia a colectat anul trecut la buget, conform datelor Eurostat, venituri mai mari cu 35 miliarde de euro (87 mld. față de 52 mld. euro).

   Media statelor UE de colectare a veniturilor la buget a fost anul trecut de 44,7% din PIB (vezi tabelul din imagine). Dintre cele 11 state provenite din spațiul ex-comunist, doar Ungaria (44,8% din PIB) și Croația (46,3% din PIB) s-au situat peste media UE
   Cu o populație la jumătate decât cea a României și cu un PIB cu o treime mai mic (113,7 mld. față de 169,6 mld. euro), Ungaria colectează la buget venituri apropiate de cele colectate la noi.
   Avem, așadar, unul din cele mai slabe fiscuri din UE, iar reformarea sistemului fiscal ar trebui să înceapă cu reformarea ANAF-ului și nu cu mutarea unor taxe dintr-un buzunar în altul.

   La ce categorii de taxe nu trece clasa ANAF-ul nostru?

   Eurostatul grupează principalele impozite și taxe ce alimentează bugetele în trei categorii, care reprezentau anul trecut circa 89% din totalul veniturilor bugetare la nivel de state UE.

   O primă categorie e reprezentată de taxele și impozitele pe producție și importuri. În această categorie de taxe intră TVA-ul, accizele, taxele pe importuri, etc. Media de colectare a acestor taxe și impozite de la nivelul statelor UE a fost anul trecut de 13,4% din PIB. La noi, bravul nostru ANAF a reușit o colectare echivalentă cu 11,3% din PIB. Trei state aveau un nivel de colectare mai mic decât noi (Germania, Slovacia și Irlanda - vezi tabelul din imagine). Suedia e statul care are cea mai mare colectare în cazul acestei categorii de impozite și taxe (22,4% din PIB).

   A doua categorie de taxe și impozite e reprezentată de impozitele și taxele pe venituri și pe avere. Aici intră impozitul pe venit, pe profit, pe salarii, câștiguri din capital, impozitul și taxele pe proprietate, etc. La nivelul statelor UE, anul trecut s-a colectat în contul acestei categorii 13% din PIB (vezi tabelul din imagine). Noi am reușit să colectăm doar 6,5% din PIB, în urma noastră, cu procente mai mici, fiind doar Lituania (5,7%) și Bulgaria (5,4%). Campioana colectării la această categorie de taxe e Danemarca, cu un nivel al colectării de  29,8% din PIB. 

   A treia categorie de taxe reprezintă contribuțiile sociale nete. Aici intră contribuțiile sociale ale angajatorilor, ale angajaților, ale celor ce prestează activități independente, etc. La nivelul statelor UE, în contul acestei categorii de taxe s-a colectat la bugete echivalentul a 13,3% din PIB. Noi am reușit să colectăm doar 8,1% din PIB (vezi tabelul din imagine). Aceasta e categoria unde stăm ceva mai bine decât alte state, în urma noastră, cu o colectare mai slabă, fiind șase state. Cea mai bună colectare a contribuțiilor sociale s-a înregistrat anul trecut în Franța (18,8%).

   Statistica Eurostat privind cele trei categorii de taxe și impozite ne arată că nu există altă rețetă de succes a colectărilor la buget decât cea a unui fisc performant
   Campioana colectării la buget de anul trecut, Finlanda, are un grad de colectare apropiat a celor trei categorii de taxe
   Franța, ocupanta locului secund în materie de colectare, pune accent pe contribuțiile sociale și pe taxele pe producție și importuri
   Danemarca, ocupanta locului trei, are cel mai redus nivel de colectare în privința contribuțiilor sociale (1% din PIB - vezi tabelul din imagine) și cel mai mare grad de colectare în ceea ce privește impozitele și taxele pe venituri și pe avere (29,8% din PIB).

   Oricâte taxe ar transfera actualul guvern între angajați și angajatori, dacă nu se schimbă ceva în ceea ce privește eficientizarea ANAF-ului vom rămâne codași în materie de colectare, chiar dacă vom înregistra un nivel de creștere economică semnificativ.
   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu