RADET și-a cerut insolvența la tribunal. O urmează ELCEN. ELCEN are de primit de la RADET peste 3,6 miliarde de lei, adică, cât veniturile totale ale bugetului primăriei generale în anul 2015 (vezi aici veniturile principalelor primării din țară în 2015 și în primele opt luni ale anului curent).
ELCEN are datorii la furnizori, la bugetul de stat și la creditori, iar dintre furnizori, Distrigaz e cel mai pus pe recuperare. Datoriile totale ale ELCEN se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de lei (din care 550 de milioane lei sunt către furnizori). Vorbim de multe miliarde, mulți ani de rostogolire a datoriilor și de niciun vinovat. Situația datoriilor RADET a fost pasată de la un primar la altul, iar acum a venit rândul dnei Firea.
Intrarea celor două societăți în insolvență le pune la adăpost de creditori o bucată de timp, dar această situație e o soluție temporară.
Primarul Bucureștiului se află într-o situație de tipul lose - lose. Bucureșteanul, care, în paranteză fie spus, e unul dintre cei mai buni platnici ai întreținerii, nu are nicio vină pentru datoriile acumulate de RADET.
E adevărat că el plătește doar 170 de lei pe gigacalorie, iar restul, până la 340 lei, cât e costul final al gigacaloriei, e subvenționat de primărie. De fapt, o bună parte din datoriile RADET au drept cauză neplata subvențiilor de către primărie. Bucureșteanul a plătit, dar primăria n-au plătit subvenția, și așa a acumulat RADET-ul o parte din datorii.
Dacă se intră în insolvență, protecția e temporară, iar plata datoriilor RADET de către primărie nu va putea fi eșalonată, realist vorbind, pe o perioadă mai mică de cinci ani, deci mai mult de un ciclu electoral.
Cea mai mare parte a datoriilor RADET către ELCEN (circa 2,5 miliarde de lei) reprezintă neplata energiei termice furnizate, restul, de 1,1 miliarde de lei reprezentând dobânzi de întârziere și penalități.
Oricât de bogată ar fi primăria generală, și e, suma întreagă, de 3,6 miliarde de lei, e prea mare să fie plătită într-un orizont de timp mai mic de cinci ani, pentru că bugetul primăriei are o pondere mare a cheltuielilor fixe, între care și plata subvențiilor.
Dacă eșalonarea se va face într-un orizont mai mic de cinci ani, e greu de crezut că prețul gigacaloriei plătit de bucureșteni va rămâne la fel de scăzut.
În ambele situații, Firea pierde.
Pierde o bună parte din buget, deci mai puține investiții și bani pentru dezvoltare, și pierde voturi, atunci când va renunța la o bună parte din subvenție.
E greu să-i explici unuia căruia îi clănțăne dinții de frig că vinovați sunt ce de dinaintea ta sau că, dacă vrea să aibă perspectiva că nu va tremura de frig, dar nimic nu-i sigur, va trebui să scoată mai mulți bani din buzunar, de-acum și până la stingerea datoriei în vecii vecilor.
Situația nu e deloc roz, iar ideile năstrușnice, precum transportul în comun gratuit, vor fi puse în stand by până la următorul ciclu electoral. Sau, poate, dna Firea va face precum iluștrii săi precursori și va amâna rezolvarea datoriilor RADET, prin ținerea în insolvență a companiei, până la finalul mandatului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu