Social Icons

miercuri, 30 decembrie 2015

Prognoze economice pentru anul 2016

Prognoze economice pentru anul 2016
    La sfârșit de an, ne permitem să facem niște prognoze pentru anul ce urmează. Anul ce se încheie ne-a arătat că atât Europa cât și SUA sunt într-o gravă criză de leadership. Lumea democratică e condusă de personaje de carton, ce se înmoaie la prima ploicică mai serioasă. Profitorul acestei stări de fapt e ursul de la răsărit.
Piticul de la Kremlin, ce călărește de mai bine de 15 ani ursul, ne arată că, atunci când te știi jos, partea pozitivă e că ai o bază stabilă de lansare. El e un fel de cruciat al intereselor Gazpromului, companie serios șifonată de petrolul ieftin vândut de ISIS. Nu știm ce face Rusia prin Siria, dar deocamdată, petrolul nu s-a scumpit. Ținând cont de situația geopolitică actuală, ne permitem să facem următoarele prognoze economice:

  1. Dolarul va ajunge la paritate cu euro.
  2. Economia UE va intra într-o nouă recesiune, iar zona euro va fi mai afectată decât zona non-euro.
  3. Economia României se va supraîncălzi, ca urmare a creșterii rapide a consumului, ceea ce va pune serioase probleme în anul 2017, pentru că în 2016 aceste probleme vor fi ascunse sub preș.
  4. Economia Chinei va încetini până la nivelul în care va pune serioase probleme economiei globale.
  5. Economia americană va fi afectată de recesiunea din zona UE și de încetinirea creșterii economice din China.
  6. Prețul petrolului va urca spre nivelul de 60 de USD pe baril, de la nivelul de 36 USD, cât este în prezent.
  7. Prețul aurului va ajunge la nivelul de 950 - 1.000 USD pe uncie, după care va începe să urce, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului.
  8. S&P 500 va coborî mai jos de nivelul 1.800, semn că economia americană nu mai poate crește de una singură.
  9. Leul românesc își va muta intervalul de variație cu un etaj mai sus, adică între 4,65 - 4,55 lei pentru un euro. BNR-ul va avea grijă ca leul să nu sară gardul și să nu se îndepărteze prea mult de acest interval.
  10. Frații noștri de peste Prut vor intra, cel mai probabil, în faliment, dacă împrumutul, atât de așteptat, de la FMI, nu se va concretiza. Există mari șanse să nu se concretizeze, pentru că FMI-ul nu prea vrea să arunce bani pe fereastră. Vorbim, totuși, despre de o țară cu o populație cât o șesime din România, cu o economie de douăzeci și ceva de ori mai mică, din care, peste noapte, dispare un miliard de dolari din bănci, adică, peste 10% din PIB. Prea corupți, prea ca la țară!

   Acestea sunt prognozele pentru anul ce urmează. Dacă se vor îndeplini, atunci vom avea parte de un an de scădere din punct de vedere economic. Să fim optimiști și să sperăm că noi aberăm și realitatea va infirma prostioarele noastre, denumite pompos prognoze!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu