Social Icons

luni, 29 decembrie 2014

Prognoze economice pentru 2015

   2015 e anul în care economia mondială pleacă la drum cu atuul unui combustibil ieftin, mult mai ieftin decât în anii de plin avânt recesionist. Indiferent dacă scăderea este una reală, bazată pe relația liberă a cererii și ofertei, sau este ca urmare a unui război geopolitic purtat cu gloanțe de dumping, economiei mondiale i se pune la dispoziție combustibil suficient pentru motoare de mai mare putere.
   Prețul petrolului va avea o tendință de creștere în prima parte a anului, urmată de o testare a nivelului de 50 USD la jumătatea anului. Estimăm că ecartul 50 USD - 45 USD va deveni suport, iar o creștere după luna august peste nivelul de 80 USD este de așteptat. Sfârșitul de an va corespunde unui nivel de 85 USD - 90 USD pe baril. Atingerea acestor nivele pe parcursul anului e condiționată de un grad sporit de libertate a pieței, pentru că, în condițiile actuale, în care nivelul prețului este o consecință a deciziilor OPEC, aparent contrare propriului interes, orice analiză a pieței se lovește de zidul realității geopolitice și-și sparge capul. Chiar și așa, prețul scăzut al petrolului e limitat în timp, iar inversarea tendinței este așteptată de piață.
Prognoză economia anului 2015
   Prețul aurului va crește în prima parte a anului, mișcările de pe această piață anticipează o creștere pe termen scurt. În a doua jumătate a anului, după ce nivelul de 1.350 USD va fi atins, prognozăm o scădere și o retestare a nivelului de 1.150 USD. Scenariul alternativ este ca, tot pe la jumătatea anului, nivelul de 1.350 USD să fie depășit, iar următoarea rezistență să fie la 1.450 USD și, de la acest nivel, să înceapă scăderea. Acest scenariu alternativ ține cont de devalorizarea dolarului și de mișcările de repatriere a rezervelor de aur naționale din unele state din UE. Oricum, tendința de creștere a prețului aurului în prima jumătate a anului rămâne valabilă. Scăderea din a doua jumătate a anului depinde de cele două nivele luate în calcul. Finalul de an va corespunde unui nivel de sub 1.150 USD, în scenariul de rezistență la 1.350 USD, și de sub 1.250 USD, dacă prețul coboară de la 1.450 USD.
   Perechea EUR/USD va avea parte de o rebalansare a cotației, cel mai probabil după primul trimestru. Energia dolarului pare a se termina, iar datele economice de după primul trimestru vor duce spre o oarecare recuperare a piederilor înregistrate de euro. Estimăm că sfârșitul anului viitor va găsi cotația la un nivel de 1,10 -1,15 USD pentru un euro.
   S&P 500 va începe o coborâre spre un nivel mai firesc de 1.550 USD, de la 2.090 USD, cât este acum. Ajustarea are două scenarii: bruscă -  urmare a unei mini-crize financiare, sau lentă - ca urmare a diversificării și orientării investițiilor spre alte domenii. În orice caz, nivelul actual al acestui indice ne indică o încredere unidirecționată spre companiile americane, ceea ce crează pericolul unei supraevaluări a acestora.
   Economia UE va fi afectată de restricțiile impuse Federației Ruse și, din acest motiv, ieșirea din zona gri, de băltire economică, se mai amână cu o jumătate de an, cel puțin. Scăderea euro în fața dolarului, ca măsură de impulsionare a exporturilor și investițiilor, nu își va atinge obiectivul, atâta timp cât această scădere nu va fi menținută măcar un an. La nivelul economiilor non-euro, creșterea economică va exista, chiar dacă nu va fi spectaculoasă, spre deosebire de statele sudice ale zonei euro ce vor avea un an de scăderi sau de stagnare. Ce va surprinde în acest an va fi evoluția economiei Germaniei, care va înregistra un recul față de anul anterior. Cordonul ombilical între Rusia și Germania, odată tăiat, va cauza probleme serioase economiei germane. Renunțarea la filozofia unui euro puternic, chiar și pentru scurt timp, va da peste cap socotelile Berlinului. Este de așteptat ca de la nivelul Comisiei Europene să se impună noi măsuri de austeritate bugetară, doar că, de această dată, nu vor fi urechi să le asculte. 
   Economia României va înregistra un an de creștere economică în 2015, fie și ca urmare a efectului de bază din anul anterior. Măsurile de reducere a CAS se vor vedea în a doua jumătate a anului. Există posibilitatea să se înregistreze și o creșterea a investițiilor străine ca urmare a retragerii unor investiții din Rusia. Anul 2015 va fi un an al relansării creditării, după ce, în 2014, băncile și-au curățat situațiile de creditele neperformante. La momentul actual există în piață bani ce stau, iar o reluare a creditului pe baze sănătoase este de așteptat să se întâmple. Marile pericole ale anului ce urmează la adresa economiei românești sunt: intrarea în recesiune a zonei euro, reducerea consumului intern și reducerea exporturilor. Toate aceste pericole pot fi accentuate de o perioadă de instabilitate politică, perioadă ce se prefigurează. Din aceste motive, prognozăm că economia va crește mai puțin decât estimările de 2,5%.
   Acestea sunt prognozele pentru anul ce va să vină. Îndeplinirea lor va fi analizată la finalul anului următor. Până atunci, vă urăm un an economic de creștere sustenabilă și un nivel al veniturilor reale în creștere și la fel de sustenabile, că atfel vorbim de trai pe credit!!! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu