Social Icons

marți, 28 ianuarie 2014

Pactul cârnațarilor

Pactul cârnățarilor
   Cârnații românești sunt plini de grăsime și aditivi!!! Oau, asta da descoperire! Celor  de la Ministerul Agriculturii le-au luat vreo două decenii să realizeze că românii mănâncă carton îmbibat cu grăsime. De-acum  gata, toată lumea să mănânce sănătos, că de nu, ne ia mama dracului pe toți!
    Pe la zece ale lunii lui gerar, sătul de cârnații de caviar aditivat, vine păcăliciul de la agricultură și decretează că de azi înainte începe o nouă eră, era în care galantarele fi-vor pline cu cărni îndesate în mațe de porc și că aditivii vor fi expuși de-acum la Antipa pentru cine-i curios cum arată aceștia. Prima mea reacție a fost să-l întreb dacă d-l Voiculescu se simte bine și dacă bucata de slănină de nisetru de la cârnații de Revelion i-a sărit din gât, sau dacă nu e încă adormit precum Alba ca Zăpada  și-l așteaptă pe Gâdea  să-și pună în funcțiune buzițele moi la unul din capetele tubului digestiv, nu c-ar conta care. Întrebarea mea a rămas blocată în noianele de „competență” de pe A3 (antena 3 sau autostrada 3, alegeți voi care vreți, că-s aceleași noiane). 
   Acu câteva zile, răsfoind telecomanda, dau pe niște știri fără idioți cu microfoane troienite și văd că din LCD-ul uzat moral răsare mândră freza lui Sorin Minea de după Esca. Cu glasu-i dres de îngrijorare ne informa că problemele cârnățarilor vor da pe-afară și vom mânca de-acum cârnați comuniști sau făcuți după rețete comuniste, rețete ce presupun, pe lângă difuzarea continuă a Internaționalei, și sistarea conductei cu aditivi. Bă, eu zic că-i ok, nu? - cum ar zice un vecin de bloc ce mută de zor zăpada din dreptul mașinii lui în dreptul Loganului administratorei de bloc. Esca, auzindu-l pe șeful Angst, Romalimenta, și mai știu eu ce cârnățătorii o mai conduce, schiță o figură de pește-bibelou. Ce, parcă ea a mai mâncat vreodată cartoane înghesuite în mațe de la Angst de când a bătut palma cu Sârbu. Ea e  raw vegană, adică papă banii Pro-ului cu sânge rece, perpelind doar statele de plată. La finalul interviului, Sorinache ne-a dat la coaste o perversă cu efect direct la portofel. Da, se vor schimba rețetele, și da, veți plăti mai mulți bani. Așa vă trebuie, nesimțiților, dacă nu vreți rumeguș pe post de salam!
   Memoria mea, cam muci, ce-i drept, după flip flap-urile din declarațiile lui Ponta din ultima vreme, întrezărea prin mâzga vremurilor din vara trecută pe același Sorinache cum înfiera producătorii tradiționali că sunt niște escroci ce vând produse aditivate și la fel de proaste ca ale lui, dar la un preț mai mare. Da, Sorinache era cu spume la gură și îndemna ministerul să ia măsuri. Și apendicele lui Voiculescu a luat. Găselnița cu rețetele mai vechi de treizeci de ani e gura de oxigen de care aveau nevoie toți cârnații industriei de carton pentru a putea recupera terenul pierdut în fața micilor producători pe nișa produselor tradiționale. Elanul producătorilor de tradiționale în lupta cu baștanii unturii neaoșe cu aromă de salam săsesc a angrenat și pleava producătoare de plastic tradițional. Aceștia însă nu rezistă pe această nișă mult timp, gustul și calitatea îndoielnică a produselor vândute sunt garanția că vor dispărea rapid. Această piață se curăță de măgari prin incapacitatea lor de a înțelege că pe această nișă, clienții au putere mai mare decât la raftul aditivat.
   În tabelul de sus aveți un exemplu al unui astfel de producător. Adelvero Prod Com e firma din spatele brandului La Baciu, societate ce pe timp de criză și-a crescut de trei ori cifra de afaceri. Ca ea sunt mai multe, iar produsele lor se vând pentru că n-au gust de plastic. Clienții înțeleg că produsele acestor producători sunt superioare celor din reclamele cu copii peltici și sunt dispuși să plătească în plus. La Baciu nu se calcă pe bombeuri cu Matache Măcelaru, dar îl calcă pe nervi pe unul ca Sorinache şi inflamează apendicele lui Voiculescu să dea o peritonită de ordin care să statueze că o „rețetă consacrată românească” e doar aceea de pe timpul lui Ceașcă. Știți, timpurile acelea în care gastronomia românească a atins cele mai înalte culmi, iar miracole precum friptura de picioare de găină și supa de pui fără de pui erau realități cotidiene în farfuriile membrilor și non-membrilor de partid. Dacă vrei să fii după rețetă trebuie să te înscrii într-un registru, iar după ce te-ai înscris poți da drumul la preț în sus. 
   Ce face geniul de la agricultură prin acest ordin e să creeze artificial o nișă pentru producătorii de cartoane numite pompos mezeluri, nișă ce trebuie susținută de clienți cu bani mai mulți și care încearcă a se substitui nișei deja formate de produse tradiționale. Crearea acestei nișe este de natură să conducă la dispariția producătorilor mici deoarece ocuparea supermarketurilor cu mezeluri cu patalama va restrânge afluxul spre puținele magazine de produse tradiționale. Și iac-așa, o măsură aparent în sprijinul consumatorilor se dovedește a fi praf în ochi pentru ca cei orbiți să cumpere doar de la cârnățarii de primă mână.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu