Social Icons

joi, 11 octombrie 2018

Care au fost judeţele cu cele mai mari exporturi şi importuri în prima parte a anului

Topurile judeţelor după exporturile şi importurile din semestrul I 2018
   În prima parte a anului, deficitul comercial înregistrat de capitală (6,16 mld. euro) s-a situat aproape la nivelul întregului deficit comercial înregistrat de România (6,30 mld. euro). Partea bună e că deficitul capitalei a scăzut în raport cu cel al României față de prima parte a anului trecut (vezi tabelul din imagine).

   Desigur, oricât de mult ar consuma bucureștenii, o mare parte din deficitul comercial e consumat în restul țării, pentru că marile companii importatoare își au sediul în capitală. De aceea, e corect să spunem că statistica la nivel teritorial în materie de exporturi și importuri ține cont de localizarea sediilor centrale ale companiilor și nu neapărat de producția și consumul efectiv de bunuri.

   Care sunt principalele județe exportatoare în prima parte a anului?

  Capitala (5,41 mld. euro) și județele Timiș (3,34 mld. euro), Argeș (3,28 mld. euro), Arad (1,89 mld. euro) și Brașov (1,82 mld. euro) au înregistrat cele mai mari exporturi de bunuri în prima parte a anului. Aceste patru județe plus capitala reprezintă 46% din valoarea bunurilor exportate de România în prima parte a anului (vezi tabelul din imgine).
   Tot aceste județe plus capitala erau în topul exportatorilor și în prima parte a anului trecut, conform datelor INS. Interesant e faptul că în ultimii doi ani, județul Timiș a depășit Argeșul în privința exporturilor de bunuri, până în anul 2016, Argeșul fiind vedeta provinciei în materie de exporturi (accesează aici datele din 2016).

   Cele mai mici valori ale bunurilor exportate în prima parte a anului s-au înregistrat în județele Vaslui (91 mil. euro), Teleorman (81 mil. euro), Mehedinți (64 mil. euro), Giurgiu (46 mi. euro) și Gorj (30 mil. euro - vezi tabelul din imagine). Tot aceste județe se situau pe ultimele locuri în privința exporturilor și în prima parte a anului trecut.

   Care județe au importat cele mai multe bunuri în prima jumătate a anului?

   Capitala e de departe cel mai mare importator al României, aproape 29% din importurile țării din prima parte a anului efectuându-se prin intermediul companiilor cu sediul în capitală (11,57 din 40,28 mld. euro). Gorjul, județul aflat pe ultimul loc, a avut importuri în perioada analizată de 552 de ori mai mici decât Bucureștiul (21 mil. față de 11,57 mld. euro - vezi tabelul din imagine).
   După capitală, în topul importatorilor, urmează județele Ilfov (3,50 mld. euro), Timiș (2,86 mld. euro), Argeș (2,45 mld. euro) și Prahova (1,85 mld. euro). 
   Exceptând Giurgiul, care e înlocuit de Ialomița, cei mai mici importatori sunt aceeași cu cei mai mici exportatori.

   Ce județe înregistrează excedent și care dezechilibrează balanța comercială?

      28 din cele 41 de județe plus capitala au înregistrat excedent comercial în prima parte a anului (vezi tabelul din imagine). Cele mai mari excedente s-au înregistrat în Argeș (836 mil. euro), Timiș (439 mil. euro), Olt (383 mil. euro), Sibiu (381 mil. euro) și Arad (269 mil. euro).
   La polul opus, cu cele mai mari deficite ale balanței comerciale, se află capitala (6,16 mld. euro), Ilfov (2,21 mld. euro), Constanța (664 mil. euro), Prahova (641 mil. euro) și Cluj (483 mil. euro).

    Deși la jumătatea anului părea că avansul exporturilor (9,9%) a fost mai mare decât cel al importurilor (9,7%) raportat la aceeași perioadă din anul anterior, cifrele la opt luni per total țară oferite de INS (cele de la nivel de județe nu sunt încă disponibile) ne arată ca avansul exporturilor (9,7%) e mai mic decât cel al importurilor (10,4% - accesează aici comunicatul INS), raportat la primele opt luni din 2017. Deci șansele ca deficitul comercial de la finalul anului să fie mai mic decât cel din 2017 sunt destul de reduse. Totuși, există o șansă ca deficitul să fie mai mic dacă previziunile privind scăderea consumului din trimestrul trei al anului se adeveresc, pentru că scăderea consumului va însemna și o scădere a importurilor.


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu