Social Icons

sâmbătă, 7 octombrie 2017

Topul județelor după exportul net din prima parte a anului

Topul celor mai mari exportatori și importatori din 2017
   În primul semestru al anului, exporturile de bunuri ale României au înregistrat o creștere de 9,6% față de aceeași perioadă a anului trecut  (de la 28,2 mld. la 30,9 mld. euro), în timp ce importurile au crescut cu 12,4% (de la 32,7 mld. la 36,7 mld. euro).
   
   Deficitul balanței comerciale cu bunuri (exportul net) a urcat cu 30,2% în primul semestru al anului față de aceeași perioadă din 2016 (de la 4,5 mld. la 5,8 mld. euro - vezi tabelul din imagine).
   Cele mai importante categorii de bunuri din exporturile românești sunt mașinile și echipamentele electrice, aparatele de reprodus și înregistrat sunetul și imaginile (28,9% din totalul exporturilor), mijloacele și materialele de transport (19%) și metalele comune și articole din acestea (8,8%). 
   Pe partea de importuri, cea mai mare pondere o are categoria de bunuri a mașinilor și echipamentelor electrice, aparate de reprodus și înregistrat sunetul și imaginile (27,6% din totalul importurilor), urmată de categoria metalelor comune și a articolelor din acestea (10,5%) și cea a mijloacelor și materialelor de transport (10,1%).

   Cum arată topurile județelor după exporturile, importurile și balanța comercială cu bunuri din primul semestru al anului?

   Cei mai mari exportatori din prima parte a anului erau capitala (exporturi de 4,9 mld. euro) și județele Timiș (3,2 mld. euro), Argeș (3,1 mld. euro), Arad (1,8 mld. euro) și Brașov (1,6 mld. euro - vezi tabelul din imagine). Județul Timiș a depășit Argeșul în materie de exporturi de bunuri în primul semestru al anului, spre deosebire de aceeași perioadă de anul trecut, când pe locul doi în topul exportatorilor se afla județul din Muntenia. 
   Mehedinți, Giurgiu și Gorj erau județele cu cele mai mici valori ale exporturilor în prima parte a anului.

   Cei mai mari importatori din primul semestru al anului erau capitala (10,7 mld. euro), și județele Ilfov (3,3 mld. euro), Timiș (2,7 mld. euro), Argeș (2,3 mld. euro) și Prahova (1,6 mld. euro - vezi tabelul din imagine). Regiunea capitalei (inclusiv Ilfovul) se aproapia de o pondere de 40% din importurile României din primul semestru al anului. 
   Județele Vaslui, Mehedinți și Gorj au înregistrat cele mai mici valori ale importurilor de bunuri în prima parte a anului.

   Când vine vorba de exportul net (balanța comercială), avem o surpriză pe locul doi. După județul Argeș (858 mil. euro), care ocupă primul loc, în topul județelor după exportul net din prima parte a anului intră județul Alba (565 mil. euro), depășind astfel județul Timiș (499 mil. euro). Locurile patru și cinci din topul exportului net sunt ocupate de județele Olt (341 mil. euro) și Sibiu (311 mil. euro - vezi tabelul din imagine).
    
   În coada topului, cu cele mai mari deficite comerciale din prima jumătate a anului, se situează capitala (-5,82 mld. euro) și județele Ilfov (-2,1 mld. euro), Prahova (-499 mil. euro), Cluj (-460 mil. euro) și Constanța (-346 mil. euro). 
    Pentru prima dată după o lungă perioadă de timp, deficitul înregistrat de capitală e mai mic decât cel înregistrat la nivel național (5,82 mld. față de 5,84 mld. euro - vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că Bucureștiul a încetinit în privința creșterii deficitului comercial, dar, din păcate, au accelerat restul județelor.

   Cele mai mari creșteri procentuale ale exporturilor în prima parte a anului față de aceeași perioadă din 2016 s-au înregistrat în Alba (+133%), Galați (+38%) și Sălaj (+34%). Alba și Galațiul sunt și campioanele creșterilor procentuale ale importurilor în prima parte a anului, cu plusuri de 54%, respectiv 98% față de aceeași perioadă a anului tecut.
   Tot județul Alba e campionul și în privința creșterii în valori absolute a exporturilor în prima parte a anului, cu un plus de 723 milioane de euro față de aceeași perioadă a anului trecut. După Alba urmează capitala, cu o creștere de 429 milioane euro și județul Timiș, cu 289 milioane euro. 
   Tot pentru prima dată după mult timp, capitala, principatul vinovat pentru deficitul balanței comerciale cu bunuri, a înregistrat o creștere procentuală a exporturilor puțin mai mare decât cea a importurilor (9,69% față de 9,66%).

   Creșterii consumului din prima parte a anului îi corespunde, așa cum era de așteptat, și o creștere a imporurilor de bunuri și a deficitului comercial

   Statistica Eurostat privind balanța externă cu bunuri și servicii din prima parte a anului ne arată că avem un deficit în creștere cu peste 1,1 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut (accesează datele Eurostat aici). Asta înseamnă că avansul deficitului cu bunuri din primul semestru față de aceeași perioadă a anului trecut (1,35 mld. euro) a fost puțin atenuată de creșterea excedentului pe partea de servicii (+248 mil. euro).
   România e mai slab competitivă decât vecinii din UE (Ungaria și Bulgaria) în ceea ce privește comerțul exterior cu bunuri și servicii, pentru că, în timp ce noi înregistrăm deficit al balanței, vecinii înregistrează excedent. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu