Social Icons

miercuri, 16 mai 2018

Ce costuri implică remunerarea salariaților din sectorul public la nivelul statelor UE

Topul statelor UE după remunerarea bugetarilor în anul 2017
   Anul trecut, remunerarea salariaților din sectorul public reprezenta 12,9% din PIB-ul comunitar, conform calculelor pe baza datelor Eurostat. Prin sector public înțelegem activitățile de administrație publică, apărare, educație, sănătate și asigurări sociale publice

   Dacă nu știați, România are cea mai mică pondere a salariaților publici în totalul salariaților din economie, aceasta fiind de 17,8% în 2017 (media UE fiind de 26,1% - accesează datele aici). 
   Cât ne-au costat bugetarii anul trecut? Conform datelor Eurostat, ne-au costat 17,3 miliarde de euro, adică 9,2% din PIB-ul României (187,9 mld. euro - vezi tabelul din imagine). 
   Remunerarea salariaților din economie și, implicit, din sectorul public, cuprinde atât salariile brute plătite salariaților, cât și contribuțiile sociale ale angajatorilor
   De anul acesta, odată cu trecerea contribuțiilor în contul angajaților, România va fi singura țară comunitară care va figura în statistica Eurostat cu cifra zero în dreptul contribuțiilor sociale ale angajatorilor.

   Datele Eurostat ne arată că, anul trecut, toată masa salarială din economia românească (remunerarea salariaților) s-a ridicat la valoarea de 67,7 miliarde de euro, adică 36% din PIB. Conform acestei ponderi, suntem pe antepenultimul loc între cele 28 de state comunitare, în urma noastră fiind Grecia (33,6% din PIB) și Irlanda (28,8%). Din totalul mesei salariale, 17,3 miliarde de euro reprezintă remunerarea salariaților din administrație publică, apărare, educație, sănătate și asigurări sociale publice, adică cea mai mare parte din sectorul public.
   Dacă raportăm remunerarea bugetarilor de la noi la totalul remunerării salariaților din economie, ne rezultă că 25,5% din masa salarială se duce pentru plata salariilor și contribuțiilor bugetarilor. Media din UE e de 27,3% (vezi tabelul din imagine).

   Cât de mult ne costă bugetarii comparativ cu celelalte state comunitare?

   România e pe penultima poziție dintre cele 28 de state comunitare după ponderea remunerării salariaților din sectorul public în PIB (9,2%), doar Irlanda înregistrând o pondere mai mică (8,7%). 
   Am mai explicat în alte analize că Irlanda avea anul trecut un PIB în prezent mult mai mare decât cel din 2014 (296,1 față de 194,5 mld. euro) pentru că mai multe multinaționale și-au mutat centrul operațiunilor în acest stat și, prin urmare, PIB-ul acestei țări s-a umflat în statistici, în vreme ce mulți dintre ceilalți indicatori au crescut normal. Deci, ponderea remunerării salariaților publici în PIB din acest stat ar fi fost mai mare dacă PIB-ul n-ar fi fost dopat de relocarea multinaționalelor.

   În clubul statelor în care remunerarea bugetarilor e mai mică de 10% din PIB mai intră Bulgaria (9,6%), Slovacia (9,5%) și Cehia (9,5% - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mari ponderi ale remunerării bugetarilor în PIB se înregistrau anul trecut în Belgia (17,1%), Danemarca (16,2%), Franța (15,1%), Suedia (14,2%) și Olanda (14,2%).

   Ponderea mică înregistrată în România poate fi explicată de nivelul redus de venituri bugetare raportat la PIB, dar datele ne arată că în multe state nu există o corelare între ceea ce se colectează la buget și remunerarea salariaților publici.

   Anul trecut, la nivelul UE, gradul de colectare a veniturilor bugetare a fost de 44,9% din PIB. La noi, gradul de colectare a fost de 30,5% din PIB, conform Eurostatului (accesează datele aici). 
   Deci, media de colectare a veniturilor bugetare de la noi e echivalentă cu 68% din media colectării la nivelul UE, iar ponderea remunerării bugetarilor e echivalentă cu 71% din media UE (9,2% față de 12,9% din PIB).
   În statele fruntașe la remunerarea bugetarilor, precum Belgia și Danemarca, gradul de colectare a veniturilor bugetare era echivalent cu 114%, respectiv 118% din media colectării din UE a colectării, iar remunerarea bugetarilor era echivalentă cu 132%, respectiv 126% din media remunerării de la nivel comunitar. Deci, în aceste state, ca și în cazul României, remunerarea bugetarilor nu e corelată cu gradul de colectare a veniturilor bugetare.

   Cât de bine sunt remunerați bugetarii raportat la restul salariaților din economie?

   Așa cum am precizat, 25,5% din din masa salarială din economie revine salariaților publici. Din acest punct de vedere, România e pe locul 18 din cele 28 de state comunitare
   Cele mai mari procente ale remunerării salariaților publici în totalul remunerării salariaților se înregistrau în Grecia (36,9%), Belgia (34,6%) și Danemarca (31,2% - vezi tabelul din imagine).
   La polul opus, cele mai mici ponderi ale remunerării bugetarilor în masa salarială totală se înregistrau anul trecut în Lituania (22,8%), Letonia (22,5%) și Bulgaria (22,4%).

   România, cu o pondere a remunerării bugetarilor în totalul remunerării de 25,5%, nu e pe primul loc între statele ex-comuniste comunitare, Polonia (26,4% - datele sunt din 2016) și Ungaria (25,6%) fiind înaintea noastră.

    Toate aceste date ne arată că nu există o regulă la nivel european privind cheltuielile alocate remunerării salariaților din sectorul public, iar situația României nu arată nici pe departe atât de grav precum ne e zugrăvită de apostolii statului minimalist. Chiar și atunci când ne raportăm la nivelul colectării la buget, ne dăm seama că bugetarii noștrii nu stau pe roze în privința remunerării. 
   Realitatea e că, în țara comunitară situată pe antepenultima poziție în privința remunerării salariaților din economie (36% din PIB, adică înaintea Greciei și Irlandei), ceea ce le revine bugetarilor ne situează cu o poziție mai jos, adică pe penultima poziție (9,2% din PIB, înaintea Irlandei).

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu