Social Icons

marți, 4 iulie 2017

În aprilie, salariul mediu era mai mare cu 13% față de aceeași lună din 2016, iar salariații erau mai mulți cu 3%

Topul județelor după salarii
   La o creștere a efectivului de salariați cu 3,2% între aprilie anul acesta și aprilie anul trecut, salariul mediu net lunar la nivel de economie a crescut cu 13,4% ( de la 2.086 lei la 2.366 lei).

   Datele INS din ultimul buletin statistic de la nivel de județe din luna aprilie ne arată o creștere spectaculoasă a salariilor medii în ultimul an în județele cu salarii mici (de peste 25% - vezi harta din imagine). Creșterea e, în principal, rezultatul majorării salariului minim pe economie și nu rezultatul unei tendințe naturale de majorare a salariilor, de vreme ce, avansul efectivelor de salariați din  aceste județe a fost în linie cu cel de la nivel național (3,2%) sau chiar mai jos în unele județe precum Harghita (2,8%), Covasna (3,1%) și Vrancea (3,0%).

   La nivel de județe, în luna aprilie a acestui an, doar în capitală și în alte patru județe (Cluj, Ilfov, Timiș și Sibiu) se depășea salariului mediu net de la nivel național (2.366 lei). 
   Cele mai mici salarii nete se înregistrau în județele Brăila (1.798 lei), Harghita (1.771 lei) și Teleorman (1.746 lei - vezi tabelul din imagine).

   În ce județe se manifestă o presiune mare pe creșterea salariilor?

   Dacă la nivel național, creșterea salariilor între aprilie 2016 și aprilie anul acesta a fost de 13,4%, doar în șapte județe și în capitală s-au înregistrat creșteri mai mici decât acest procent. 
   În Argeș (4,3%), București (6,5%), Sibiu (7,9%) și Timiș (10,1% - vezi harta din imagine) s-au înregistrat cele mai mici creșteri procentuale ale salariilor medii din ultimul an. Totuși, exceptând județul Timiș, în celelalte două județe și în capitală, creșterile efectivelor de salariați au fost peste media națională (3,2%). În aceste județe nu putem spune că există o presiune mare pe creșterea salariilor. De asemenea, aceeași concluzie se poate trage și în cazul județului Ilfov, care a înregistrat cea mai mare creștere a efectivului de salariați din ultimul an (4,3%), iar creșterea salariilor e sub media națională (11,9%). 

  În cazul județelor cu cele mai mari creșteri salariale din ultimul an (Covasna, Harghita, Neamț, Vrancea, Vaslui), dat fiind nivelul mic al salariilor din aceste județe, avansul e, în mare parte, rezultatul majorării salariului minim. Un caz aparte îl reprezintă județul Mehedinți, unde salariul minim a cescut cu mai mult de 25%, dar nivelul acestuia nu era scăzut nici anul trecut (1.673 lei) și nici anul acesta (2.106 lei - vezi tabelul din imagine). În cazul acestui județ nu putem vorbi de o influență mare a majorării salariului minim. Ponderea mare al angajaților din sectorul public din acest județ (34,8% - vezi aici câți salariați publici are fiecare județ) pare să fie explicația pentru creșterile salariale.

   Județele unde se manifestă o presiune pe creșterea salariilor sunt: Galați, Iași, Arad, Brașov și Cluj. În aceste județe, există o creștere peste media națională a salariilor în ultimul an, nivelul salariilor e apropiat sau peste media națională, iar creșterea efectivelor de salariați din ultimul an a fost, de asemenea, peste media națională (vezi harta și tabelul din imagine).

   Creșterea de peste 13% a salariilor în ultimul an poate părea spectaculoasă, dar, din cele 34 de județe ce s-au situat peste media națională, doar Clujul are un salariu mediu net mai mare decât cel de la nivel național (2.626 lei față de 2.366 lei - vezi tabelul din imagine). Faptul că, în capitală, Ilfov, Timiș, Sibiu și Argeș, salariile au crescut mult mai puțin decât în alte județe, deși efectivul de salariați a avansat peste media națională, ne arată că nu există o presiune mare pe creșterea salariilor în multe zone dezvoltate din punct de vedere economic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu