Social Icons

miercuri, 19 iulie 2017

Eurostatul ne trezește la realitate din visul de a deveni un Silicon Valley al Europei

Topul statelor UE după numărul specialiștilor IT&C
   Zilele acestea, Eurostatul a dat publicității un studiu comparativ privind evoluția numărului specialiștilor din activitatea de informații și comunicații (IT&C) în anii 2011 și 2016.

   Presa economică a făcut mare tam-tam în ultimii ani pe seama sectorului IT&C și, în special, pe partea de IT. Articole potrivit cărora unele orașe din România (Cluj-Napoca mai ales) devin noile Văi Siliconate s-au scris destule cât să umpli o bibliotecă. Iată că vine Eurostatul, fără o năframă în vârf de băț, ne toarnă o găleată de apă rece în cap, fără să facem parte din provocarea Ice Bucket, și ne spune că suntem, ca de obicei, pe penultimul loc în UE în privința ponderii deținute de specialiștii IT&C în populația ocupată. În urma nostră nu e Bulgaria, cum eram obișnuiți, ci Grecia. Trebuie spus că, ponderea salariaților sau a populației ocupate de serviciile IT în activitatea de informații și comunicații (IT&C) e cuprinsă între 40% și 45%.

   Cum arată topul statelor UE după numărul de specialiști IT&C în 2016 și cu cât a crescut numărul acestora față de anul 2011?

   Anul trecut, statele cu cei mai mulți specialiști IT&C erau: Marea Britanie (1,61 mil.), Germania (1,54 mil.), Franța (1 mil.), Italia (585 mii) și Spania (558 mii - vezi tabelul din imagine). 
   Interesant e faptul că Polonia e pe locul 6, cu 432 de mii de specialiști IT&C, devansând state precum Olanda (422 mii) și Suedia (311 mii). Atât Olanda (702,6 mld. euro), cât și Suedia (462,1 mld. euro), sunt state cu un PIB mai mare decât al Poloniei (424,3 mld. euro).
   România, cu aproape 168 mii de specialiști IT&C, era pe locul 12 din cele 28 de state membre UE. În urma noastră erau doar state cu o populație mult mai mică (vezi tabelul din imagine).

   Față de anul 2011, numărul de specialiști IT&C de la nivelul UE a crescut cu 28,8% ( de la 6,38 mil. la 8,21 mil. - vezi tabelul din imagine). 
   România a înregistrat un avans al numărului de specialiști IT&C de 34,4% (de la 125 mii la 168 mii). E un avans peste media UE, dar e departe de a fi spectaciulos. Suntem din acest punct de vedere pe locul 9 în UE, iar în fața noastră, cu avansuri mai mari, sunt atât state vestice (Franța, Germania, Potugalia), cât și state estice (Bulgaria, Ungaria, Croația, Lituania, Estonia - vezi tabelul din imagine).
  Statele vecine, Bulgaria (49,8%) și Ungaria (55%), au avut avansuri mai mari decât al nostruși niciunul dintre ele nu se vede în viitorul apropiat noul Silicon Valley al UE.

   Cum arată topul statelor UE după ponderea deținută de specialiștii IT&C în populația ocupată?

   Suntem pe penultimul loc în UE după ponderea deținută de specialiștii IT&C în totalul populației ocupate (2%), înaintea Greciei (1,4% - vezi tabelul din imagine), conform datelor Eurostat din anul 2016
   În anul 2011 eram pe antepenultimul loc, înaintea Greciei și a Portugaliei, dar portughezii au înregistrat cel mai mare avans al numărului de specialiști IT&C de la nivelul UE între 2011 și 2016 (64,6%). Noi, „adevăratul Silicon Valley al Europei”, ne-am mulțumit cu un avans mai mic (34,4%), dar și cu 6 locuri în urma Bulgariei și 12 locuri în urma Ungariei în privința ponderii deținute de specialiștii IT&C în populația ocupată.

   Ponderea deținută de specialiștii IT&C în populația ocupată e un indicator al gradului de tehnologizare al economiei și, nu întâmplător, în prima parte a clasamentului întâlnim, cu câteva excepții, state UE cu cele mai mari valori ale PIB-ului pe cap de locuitor.

   Cele mai mari ponderi ale specialiștilor IT&C în populația ocupată se înregistrau anul trecut în Finlanda (6,6%), Suedia (6,3%), Estonia (5,3%), Marea Britanie (5,1%), Olanda (5,0%), Austria (4,2%), Belgia (4,2%), Danemarca (4,2%), Luxemburg (4,1%) și Irlanda (3,9% - vezi tabelul din imagine).

   Datele Eurostatului (accesează aici studiul) ne trezesc la realitate. Nu suntem nici pe departe un Silicon Valley al Uniunii Europene și nici perspective nu avem să devenim, dacă e să ne ghidăm după evoluția sectorului nostru IT&C între 2011 și 2016, pe care noi o consideram explozivă în comparație cu alte state, dar, așa cum vedem, nu e. Vedem că suntem în urma vecinilor bulgari și mult în urma maghiarilor, iar ei n-au vise de auto-mărire precum noi.
   

2 comentarii:

  1. de ce scrieti cu bold si culoare rosie? Cine citeste intelege si fara sa le evidentiati in exces.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa evidențiez informațiile principale pentru cei ce nu petrec mai mult de un minut pe pagină.

      Ștergere