Social Icons

luni, 3 iulie 2017

Cu cât ar crește veniturile bugetului dacă gradul de colectare din toate regiunile ar fi ca în capitală

Topul regiunilor după taxele colectate și gradul de colectare la buget în anul 2016   În regiunea capitalei, anul trecut, taxele colectate de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București s-au ridicat la valoarea de 43,4 miliarde lei, conform raportului de performanță publicat de acastă direcție a ANAF-ului.


   Raportat la PIB-ul regional estimat pentru anul trecut de Comisia Națională de Prognoză (209,5 mld. lei - vezi harta din imagine), taxele colectate în regiunea capitalei reprezintă aproape 21% din PIB. E cel mai mare grad de colectare realizat la nivelul direcțiilor regionale ale ANAF
   Dacă toate cele opt direcții regionale ar fi avut același grad de colectare în anul 2016, sumele colectate la nivel regional de ANAF ar fi fost mai mari cu apoape 37% (157,8 mld. lei față de cele 115,6 mld. lei cât s-a colectat anul trecut la nivel regional).

   Trebuie spus că, 58% din taxele colectate de ANAF anul trecut s-au încasat la nivelul direcțiilor generale regionale (115,6 mld. lei), iar restul de 42% din taxele colectate au venit de la Direcția Generală a Marilor Contribuabili (83,9 mld. lei). 
   Tot ce se strânge la nivelul direcțiilor regionale (în număr de opt, ce se suprapun pe regiunile de dezvoltare) reprezintă taxe de la companiile mici și mijlocii și de la populație. La centru, prin Direcția Generală a Marilor Contribuabili, se colectează de la cele mai mari companii din economie. Deci, dacă ești o companie mare și ești încadrată în categoria Marilor Contribuabili, indiferent în ce județ sau regiune ai avea sediul central, taxele le vei plăti la Direcția Generală a Marilor Contribuabili.

   
   Câte taxe s-au colectat anul trecut la nivel de regiuni și care sunt cele mai preformante direcții regionale ale ANAF?

   După capitală, unde direcția regională București a colectat peste 43,4 miliarde lei, cele mai mari încasări din taxe le-a înregistrat Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați (12,98 mld. lei - vezi datele din imagine), conform raportului de performanță publicat de această direcție. DGRFP Galați administrează fiscal cele șase județe din regiunea Sud-Est. O pondere importantă în veniturile acestei direcții îl au încasările Direcției vamale (3,6 mld. lei), fiind prima direcție regională dintre cele opt după veniturile vamale. Raportat la PIB-ul regional DGRFP Galați a avut un grad de colectare al taxelor de 15,5%, fiind a doua direcție după cea a capitalei în privința gradului de colectare.

   Locul trei după veniturile colectate la nivel de direcție regională a ANAF e ocupat de DGRFP Cluj-Napoca, cu taxe încasate în valoare de 12,64 miliarde lei. Raportat la PIB-ul regiunii de Nord-Vest, gradul de colectare din 2016 a fost de 14,4% (vei datele din imagine).

   După cele trei direcții ale ANAF, în ordine descrescătoare după taxele colectate anul trecut, urmează: DGRFP Brașov (12,28 mld. lei), DGRFP Ploiești (9,98 mld. lei), DGRFP Iași (9,93 mld. lei), DGRFP Timișoara (9,06 mld. lei) și DGRFP Craiova (6,24 mld. lei). Datele sunt preluate din rapoartele de performanță ale acestor direcții pentru anul trecut.

   Gradul de colectare din PIB-ul regioanal reușit de aceste direcții a fost de 14,6% pentru DGRFP Brașov, de 13,1% pentru DGRFP Iași, de 13% pentru DGRFP Timișoara, de 11,3% pentru DGRFP Craiova și de 10,4% pentru DGRFP Ploiești.

   Între DGRFP București și DGRFP Ploiești e o mare diferență a capacității de colectare raportată la PIB-ul regional, iar orice analiză ANAF din aceste direcții trebuie să plece de la rezultatele obținute în materie de colectare. Cu peste 37% din veniturile colectate de ANAF la nivel regional, regiunea capitalei e baza pentu bugetul României, și asta, fără să luăm în calcul marile companii din această regiune, care, așa cum am menționat, sunt administrate direct de Direcția Generală a Marilor Contribuabili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu