Social Icons

vineri, 9 iunie 2017

Jidvei conduce în topul producătorilor de vin pentru al doilea an consecutiv

Topul producătorilor de vin după cifra de afaceri și profiturile din 2016
   După mulți ani de supremație a Murfatlarului în topul producătorilor de vin, de doi ani, Jidvei e noul rege al industriei de vinificație. 

    Datele financiare depuse la Ministerul de Finanțe, ne arată că, anul trecut, cifra de afaceri cumulată a primilor cinci producători de vin a fost de 544 milioane lei (aproximativ 121 milioane de euro). Exceptând Murfatlarul, societate ce s-a confruntat în ultimul an cu probleme financiare serioase, toți producătorii de top au terminat anul pe profit (vezi tabelul din imagine). 

   Cum arată top 10 al producătorilor de vin după cifra de afaceri din 2016?

   Pe primul loc în top se situează Jidvei SRL, cu o cifră de afaceri netă de 150,7 milioane de lei. Acum trei ani, producătorul era pe locul trei, fiind devansat de Cotnari și Murfatlar (vezi tabelul din imagine). Totuși, producătorul din Alba a obținut un profit net în 2016 sub competitorii de pe locurile doi și trei (13,9 milioane lei).

   Locul doi e ocupat de producătorul din Iași, Cotnari SA, cu o cifră de afaceri de 139,1 milioane lei. Cotnari pare a fi condamnat la locul secund, după ce ani la rând a secondat Murfatlarul în topul producătorilor. Anul trecut, Cotnari a încheiat anul cu un profit net în valoare de 22,9 milioane lei.

   Cramele Recaș SA sunt pe locul trei, cu o cifră de afaceri de 120,1 milioane lei. Grupul Recaș mai are și alte companii, dar acestea au activitatea axată pe partea de distribuție. Producătorul din Timiș își depășește competitorii la capitolul profit net în ultimii doi ani (21,3 și 29,2 milioane lei - vezi tabelul din imagine).

  Locul patru e ocupat de fostul lider ce a dominat topului producătorilor de vin autohtoni până în urmă cu doi ani, Murfatlar România SA. În 2016, producătorul și-a înjumătățit cifra de afaceri față de anul anterior (de la 124,4 milioane lei la 67,9 milioane lei), iar pierderea netă înregistrată a fost de 82 milioane lei. Perspectiva companiei nu e deloc roz după cum arată datele datoriilor (1,46 miliarde de lei).

   Locul cinci e ocupat de Vincon Vrancea SA, cu o cifră de afaceri de 66,5 milioane lei și un profit de 3,9 milioane lei (vezi tabelul din imagine). Anul viitor, după cum arată lucrurile, producătorul vrâncean va mai urca un loc în top.

   Locurile 6 și 7 sunt ocupate de producătorul Speed SRL (Casa de Vinuri Huși) și Cramele Halewood SA, cu valori ale cifrei de afaceri de 40,1 milioane lei, respectiv 37,6 milioane lei. Profiturile obținute anul trecut de cei doi producători au fost de 366 mii lei, pentru Speed SRL, și de 58 mii lei pentru Cramele Halewood.

   Locurile 8 și 9 în topul cifrelor de afaceri sunt ocupate de Domeniile Viticole Tohani SRL (33,5 milioane lei) și de Budureasca SRL (25,5 milioane lei). Domeniile Viticole Tohani a obținut anul trecut un profit net în valoare de 571 mii lei, cât jumătate față de profitul obținut de Budureasca (1,15 milioane lei).

   Ultima poziție din top 10 a producătorilor de vin după cifra de afaceri din 2016 e ocupat de Carl Reh Winnery SRL (19,4 milioane lei). Profitul obținut de companie anul trecut a fost de 1,04 milioane de lei.
  
   Topul nu a inclus importatorii de vin și producătorii de vinuri și de băuturi spirtoase (lichior și votcă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu