Social Icons

luni, 19 iunie 2017

Care sunt cele mai scumpe și cele mai ieftine țări din Europa pentru turiști

Topul statelor europene după nivelul prețurilor
   În 2016, nivelul prețurilor din România era aproape de 52% din media UE, în creștere față de anul anterior, când era de 51% din media UE. La un  asemenea nivel, România se situa pe penultimul loc în UE, cu un nivel al prețurilor mai mic fiind doar Bulgaria (48% din media UE - vezi harta din imagine).

   Datele Eurostat ne arată că nu avem un nivel ridicat al prețurilor, în ciuda părerii unora că ne-am situa la egalitate cu unele state occidentale. 

   Dintre statele UE și non-UE, ce transmit date Eurostatului (statele ex-sovietice nu sunt incluse), cele mai mari prețuri s-au înregistrat în 2016 în Elveția (161% din media UE), Islanda (147%) și Norvegia (140% - vezi harta din imagine). 
   În UE, cel mai ridicat nivel al prețurilor se înregistra în Danemarca (139% din media UE), Irlanda (125%), Suedia (124%) și Luxemburg (124%).

   Cele mai mici niveluri ale prețurilor se înregistrau în Serbia (49% din media UE), Albania (49%), Bulgaria (48%) și Macedonia (46%). 
   Dintre statele membre UE, cele mai mici niveluri ale prețurilor s-au înregistrat anul trecut în Polonia (53% din media UE), România (52%) și Bulgaria (48%).

   Cum arată topul statelor europene cele mai ieftine pentru turiști?

   Pentru a face acest top, am luat în calcul nivelul prețurilor în raport cu media UE pe cinci categorii de produse și servicii: hoteluri și restaurante, alimente și băuturi non-alcoolice, băuturi alcoolice și tutun, servicii de transport, recreere și cultură. Transportul până la țara de destinație nu e inclus. E evident faptul că principala categorie e cea a prețurilor seviciilor de hoteluri și restaurante. Ponderea acestei categorii în totalul costurilor unei excursii depășește 70%, dacă excludem transportul până la destinație. Prin urmare, această categorie e și cea care stabilește ierarhia statelor.

   Cele mai mari niveluri ale prețurilor pentru serviciile de hoteluri și restaurante se înregistrau în Elveția (167% din media UE), Islanda (162%) și Norvegia (161%). 
   În cadrul spațiului comunitar, cele mai mari niveluri ale prețului pentru acest tip de servicii se înregistrau în Danemarca (150% din media UE), Suedia (144%) și Finlanda (127% - vezi tabelul din imagine).

   Bulgaria (44% din media UE), Macedonia (41%) și Albania (40%) erau statele cu cele mai mici prețuri pentru serviciile de hoteluri și restaurante în 2016. 
   În cadul UE, cele mai mici prețuri se înregistrau în Cehia (56% din media UE), România (53%) și Bulgaria (44% - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mari prețuri ale produselor alimentare și băuturilor non-alcoolice se înregistrau în Elveția (173% din media UE), Norvegia (163%) și Danemarca (148%). 
   Norvegia e țara în care turiștii își golesc cel mai mult conturile dacă vor să chefuiască. Prețul băuturilor alcoolice și a produselor din tutun e la nivelul de 223% din media UE. Prețuri mari pentru băuturi și tutun se mai înregistrau în Islanda (196% din media UE) și Irlanda (175% - vezi tabelul din imagine).
   Serviciile de transport cele mai scumpe se înregistrau în Islanda (168% din media UE), Marea Britanie (138%) și Norvegia (134%). 
   În ceea ce privește cultura și activitățile recreative, cele mai mari niveluri ale prețurilor se înregistrau în Islanda (158% din media UE), Norvegia (152%) și Elveția (151% - vezi tabelul din imagine).

   Din cele 37 de state europene ale căror date sunt disponibile în statistica Eurostat, cele mai ieftine destinații sunt cele din Balcani. Bulgaria, Macedonia și Albania sunt statele cu cele mai mici niveluri ale prețurilor pentru serviciile și produsele avute în vedere de un turist. Elveția și statele nordice (UE și non-UE) sunt cele mai scumpe destinații pentru un turist. Dintre cele trei mari destinații turistice ale Europei (Spania, Franța și Italia), statul iberic are cele mai accesibile prețuri pentru un turist. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu