Social Icons

joi, 11 mai 2017

Ce venituri a avut Biserica Ortodoxă Română în 2016

Veniturile Bisericii Ortodoxe Române în 2016
   Din datele publicate pâna acum de Ministerul de Finanțe, rezultă că, anul trecut, asociațiile non-profit administrate de mitropoliile, arhiepiscopiile și episcopiile Bisericii Ortodoxe Române au avut venituri în valoare de 400 milioane lei.
   
   Aceste venituri constituie doar o parte din veniturile BOR, pentru că și statul spijină cultele din România, alocând anual sume de bani de la buget pentru susținerea acestora, iar din totalul sumelor alocate, circa 83% se duc către BOR

   Astfel, anul trecut, conform datelor Secretariatului de Stat pentru Culte, bugetul alocat cultelor din România a fost de 479 milioane lei. În această sumă au intrat cheltuielile pentru susținerea cultelor (120 milioane lei), contribuții pentru salarizarea personalului de cult (341,4 milioane lei), contribuții pentru susținerea BOR în afara granițelor (12,9 milioane lei), învățământ (3,8 milioane lei), contribuții pentru salarizarea personalului neclerical (3,8 milioane lei) și alte cheltuieli. Din toată acestă sumă (479 milioane lei), Bisericii Otodoxe Române i-au revenit circa 83%, adică 398 milioane lei

 Din ceea ce au colectat asociațiile non-profit din BOR și din sprijinul statului prin Secretariatul de Stat pentru Culte, s-au adunat aproape 800 milioane lei. Suma poate fi mai mare, pentru că nu toate asociațiile și-au depus situațiile financiare la Ministerul Finanțelor Publice. În afară de aceste două mari resurse, există și alte surse de venit, dar acestea sunt minore prin comparație. Oricum, cu venituri de peste 800 milioane de lei în 2016, Biserica Ortodoxă Română se bate de la egal cu Primăria Municipiului Timișoara, care a avut anul trecut venituri totale de 815 milioane lei.

   Sub umbrela asociațiilor non-profit ale BOR se desfășoară o serie de activități economice în diverse domenii (turism, fabricarea de obiecte de cult, forestier, construcții, mass-media, etc.), ele constituind o sursă importantă de venituri pentru aceste asociații. Motivul pentru care aceste activități sunt ținute sub umbrela asociațiilor non-profit și nu sunt administrate de societăți comerciale e simplu - evitarea plății taxelor

   Ce mitropolii, arhiepiscopii și episcopii BOR au înregistrat cele mai mari venituri în 2016?

   Trebuie spus că nu toate mitropoliile, arhiepiscopiile și episcopiile au asociații non-profit. Unele mitropolii își desfășoară activitatea prin intermediul asociațiilor non-profit deținute de arhiepiscopii. De asemenea, unele arhiepiscopii (de ex: Dunării de Jos, Râmnicului) și episcopii nu și-au depus situațiile pentru anul 2016 la Ministerul Finanțelor Publice.

   Cele mai mari venituri din cadul asociațiilor din BOR, care și-au depus situațiile, au fost înregistrate de Patriarhia Română - Administrația Patriarhală, în valoare de 83,2 milioane lei (vezi tabelul din imagine). 
   Pe locul doi, cu venituri totale de 74,3 milioane lei, se situează Mitropolia Moldovei și Bucovinei
   Podiumul e completat de Arhiepiscopia Bucureștilor, care a înregistrat venituri totale în valoare de 51,2 milioane de lei în 2016.

   Dacă ar fi să evaluăm veniturile la nivel de mitropolii, adunând sumele încasate de asociațiile non-profit de pe teritoriul acestora, atunci Mitropolia Munteniei și Dobrogei e pe primul loc în top, indiferent dacă includem sau nu asociația Patriarhia Română - Administrația Patriarhală (205,2 milioane lei, dacă o includem, și 122 milioane lei, dacă nu o includem - vezi tabelul din imagine).
   Pe locul doi în topul veniturilor realizate pe teritoriul mitropoliilor e Mitropolia Moldovei și Bucovinei (87,8 milioane lei). Locul trei e ocupat de Mitropolia Ardealului (45,2 milioane lei). Conform datelor publicate până acum, cele mai mici venituri le-a obținut Mitropolia Clujului, Maramureșului și Feleacului (14,9 milioane lei - vezi tabelul din imagine).

   Toate datele de care dispunem ne arată că avem o biserică prosperă, dar prea puțin comunicativă. Până la urmă, oricât ar evita să-și facă publice veniturile, o mare parte din acestea sunt scoase la lumină de datele oficiale, iar atitudinea opacă a BOR în această privință nu face decât să irite opinia publică.   


3 comentarii:

  1. Tara noastra are atatia oameni care se gandesc oare ce sa puna pe masa pentru copilasii lor, iar aceste creaturi, jeguri ale societatii, nici nu mai stiu cum sa ii numesc traiesc ca niste imparati, profitand de oamenii slabi atat oameni simpli cat si de gunoaiele din guvern, parlament, care aloca sume uriase catre BOR si nu catre modernizarea si construirea de noi spitale si scoli.Oare cat o sa mai tina hotia asta? Ar trebui sa le fie rusine ca se considera oameni ai lui D-zeu pastori etc. Mai degraba hoti,cersetari, pedofili si homosexuali, mai pe scurt "Pleava Societatii"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acei oameni a caro copii mor de foame sunt responsabili pentru dezatrul comis in numele unor fantome sfinte. Pentru ca au nevoie de biserica unde sa cumpere lumanari si sa doneze ca sa iasa din saracie. Astia suntem.

      Ștergere
  2. Este firesc ca BOR să aibă venituri.Noi suntem un popor creştin şi preoţii noştri sunt familişti,ca oricare din noi.

    RăspundețiȘtergere