Social Icons

marți, 21 februarie 2017

Cât lemn se taie în România față de alte state

Topul statelor UE după suprafața pădurilor În România, anual, se exploatează un volum de peste 16,7 milioane de metri cubi de lemn. Din acest volum, lemnul rotund recoltat are un volum de 15,3 milioane metri cubi (91% din volumul total de lemn exploatat), conform ultimelor date ale INS, aferente anului 2015. 

   Cu un deceniu în urmă, în anul 2006, volumul total de lemn exploatat se ridica la valoarea de 11,7 milioane de metri cubi, din care 10,4 milioane de metri cubi reprezenta volumul de lemn rotund. Avem, așadar, o creștere a volumului de lemn exploatat între 2006 și 2015 de peste 42% și de peste 47% în cazul volumului de lemn rotund.

   Cum stă România comparativ cu alte țări în privința volumului de lemn rotund exploatat?

   Datele Eurostat, aferente anilor 2014 și 2015 (cele din 2015 sunt incomplete), ne arată că, la nivel mondial, UE are cel mai mare volum de lemn rotund recoltat (438 mil. mc - vezi tabelul din imagine). State cu suprafețe mari de păduri precum Rusia (203 mil. mc), Canada (154 mil. mc), Brazilia (264 mil. mc) sunt mult în urma UE, deși suprafața totală de pădure din UE (161 mil. ha echivalenă cu 1,6 mil. kilometri pătrați) e mult mai mică decât taigaua siberiană, taigaua canadiană  sau pădurea amazoniană.

   În cadrul UE, conform datelor aferente anului 2014 (datele din 2015 sunt incomplete), România se situa pe locul 10 în privința volumului de lemn rotund exploatat (15,3 mil. mc - vezi tabelul din imagine). Volumele de lemn rotund recoltate în 2014 și 2015 în România sunt apropiate ca valoare. Cele mai mari volume de lemn rotund exploatat din anul 2014 s-au înregistrat în: Suedia (73 mil. mc), Finlanda (57 mil. mc), Germania (54 mil. mc), Franța (52 mil. mc), Polonia (41 mil. mc) și Austria (17,1 mil. mc).

    Interesant e faptul că în fața noastră, cu volume mai mari de lemn rotund exploatat, sunt două state (Cehia și Austria) ale căror suprafețe de pădure sunt mai mici decât cea existentă în România (6,4 mil. ha în 2015). Cehia are o suprafață totală de pădure de 2,7 milioane de hectare, dar volumul de lemn rotund exploatat e de 15,5 milioane de metri cubi. Austria, patria mult hulitei Holzindustrie Schweighofer, are o suprafață de păduri de 3,9 milioane de hectare și un volum al lemnului rotund exploatat de 17,5 milioane metri cubi în 2015 (vezi tabelul din imagine). Iată că Austria nu dă dovadă de un mare spirit de conservare a pădurilor, cum ni se spune de ceva timp de către unele anchete jurnalistice pe tema tăierilor ilegale. 

   Dacă raportăm volumul de lemn rotund recoltat la suprafața totală a pădurilor, ne iese că România e sub media UE de 2,7 metri cubi la un hectar de pădure. La noi, volumul de lemn rortund recoltat anual e de 2,4 metri cubi la un hectar de pădure (vezi harta din imagine). Cele mai mari medii se înregistrează în Belgia (7,5 mc/ha - datele în cazul Belgiei sunt din 2012), Cehia (5,8 mc/ha), Danemarca (5,2 mc/ha), Germania (4,8 mc/ha), Slovacia (4,7 mc/ha) și Austria (4,4 mc/ha). Dintre statele UE cuprinse în statistica Eurostat privind volumul de lemn rotund exploatat, România se situează pe locul 21 în privința raportului dintre lemnul recoltat și suprafața de pădure existentă (2,4 mc/ha - vezi harta din imagine).

   Observăm că statistica Eurostatului nu ne poziționează în zona roșie a exploatării de masă lemnoasă. Poate nu toată masa lemnoasă exploatată intră în statistica oficială, dar chiar dacă am dubla volumul de lemn rotund exploatat, tot nu ne-am situa în primele trei state din UE după volumul de lemn rotund exploatat anual raportat la suprafața de pădure.

3 comentarii:

 1. Cred că problema la noi sunt defrișările ilegale, sau recoltările dacă ăsta e termenul tehnic. La care se adaugă și lipsa unui program de replantare.

  RăspundețiȘtergere
 2. Deci stai un pic ca nu inteleg, deci austria are 3,9 milioane hectare si a recoltat in 2015 17.5 milioane,vezi ca nu prea se pupa, diferenta de unde au luat, de la noi?.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Unul este kilometripatrati, celalat metricubi.
   Ana are mere. Si nu pere. :)

   Ștergere

 
Blogger Templates