Social Icons

joi, 15 septembrie 2016

UE intră în era modificărilor genetice

UE acceptă organismele modificate genetic
   Bayer a cumpărat Mosanto cu 66 miliarde de dolari. Dacă ar mai fi dat vreo șase sute de milioane, suma ar fi fost 66,6 miliarde de dolari și ar fi dat apă la moară conspirațiilor apocaliptice.

   E greu de crezut că agricultura în UE va mai arăta la fel după această achiziție. Nu știu când vom vedea oițe fosforescente, numai bune de pus în țarc și de scris cu ele Bucovina, dar e clar că achiziția va schimba politica Buxellesului vis-a-vis de organismele modificate genetic.

   Răutăcioșii ar putea specula că Merkel se pregătește să-și constituie provizii pentru încă câteva milioane de imigranți. Cert e că, odată cu această achiziție, Uniunea Europeană, prin intermediul Germaniei, intră în era organismelor modificate genetic. Vom asista în perioada următoare la modificări ale legislației europene în privința organismelor modificate genetic, iar forța motrice din spatele acestor modificări va fi Germania.

   Dacă Bayer vrea să ocupe piața europeană, s-ar putea să piardă teren pe cea americană. Odată cu achiziția, contestatarii produselor Monsanto de peste ocean vor avea vânt din pupă. Dacă Monsanto nu mai e o companie americană, atunci corul contestatarilor se va înmulți. Deși pare că Bayer a cumpărat un segment important din agricultura americană, problemele nu vor întârzia să apară. 

   Washingtonul va trebui să fie înduplecat printr-un lobby masiv să nu adopte măsuri împotriva pieței de organisme modificate genetic. Cât timp Mosanto era o companie americană, lobby-știi nu aveau probleme să treacă legile pe care le voiau, iar cei ce încasau banii aveau conștiința împăcată că sprijină economia americană. 

   Acum, când Mosanto a devenit o companie germană, fie vor crește gențile cu bani pentru activitățile de lobby, într-atât cât să se trecă peste jena că nu se sprijină economia americană, fie vor încasa câteva perverse legislative chiar de la cei care până mai ieri spijineau cu sârg spiritul inovativ al acestei companii. Oricum, e vorba de mai mulți bani, dar și de mai multă opoziție, pentru că, nu-i așa, acum dă bine să te lupți cu nemții care, după ce ți-au vândut mașini măsluite, vor să-ți vândă porumb ce se ia la trântă cu dăunătorii și soia ce dă lapte pentru tofu mai ceva ca o vacă Holstein.

   Nici în Europa lucrurile nu vor fi așa de simple cum par a fi. Da, Bruxelles-ul ia poziția de drepți în fața Germaniei, dar, în materie de agricultură, unde Franța are tot timpul un cuvânt de spus, s-ar putea să dureze o perioadă până când strugurii de Bordeaux să se culeagă singuri.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu