Social Icons

miercuri, 14 septembrie 2016

Care sunt cele mai bogate și cele mai sărace județe din statele UE

Topurile celor mai bogate și celor mai sărace județe din UE
   Cel mai bogat județ din UE e, conform datelor Eurostat, Inner London - West, cu un PIB pe locuitor de 186 mii de euro (datele sunt aferente anului 2013 - ultimul an din care sunt date complete). 

   Cel mai sărac județ din UE e Silistra din Bulgaria, cu un PIB pe locuitor de 2,8 mii de euro (vezi tabelul din imagine). Vasluiul nostru, cu un PIB pe locuitor de 3,4 mii de euro, nu e pe penultimul loc din UE, în urma lui fiind alte șase județe din Bulgaria, în afară de Silistra. 

   Datele Eurostat sunt aferente PIB-ului nominal exprimat în euro (nu trebuie confundat cu PIB-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, care, în cazul României și al altor state, e  mai mare). De asemenea, calculul PIB-ului pe locuitor s-a făcut la nivel de județe și echivalent al județelor din statele UE, ce se încadrează în nivelul admninistrativ NUTS 3 (Nomenclatorul Unităților Teritoriale pentru Statistică de nivel 3). Acest nivel nu trebuie confundat cu regiunile de dezvoltare, încadrate la nivelul 2, respectiv NUTS 2, care sunt mai mari și înglobează mai multe județe. 
   Datele pe baza cărora s-a calculat PIB-ul pe locuitor exprimat în euro sunt din anii 2013, datele din 2014 fiind incomplete. În cazul Franței au fost excluse departamentele din afara Europei.

   Care sunt cele mai bogate și cele mai sărace județe din statele UE?

   Marea Britanie, Germania și Franța au cele mai bogate județe din UE, după PIB-ul pe locuitor. După Inner London - West din Marea Britanie, Wolfsburg, Kreisfreie Stadt (144,1 mii euro PIB/locuitor - vezi tabelul din imagine) și Ingolstadt, Kreisfreie Stadt (123,3 mii euro PIB/locuitor) din Germania sunt județele din UE cu cel mai mare PIB pe locuitor. În top urmează județele Hauts-de-Seine (95,6 mii euro PIB/locuitor) și Paris (92,4 mii euro PIB/locuitor) din Franța.

   Cel mai sărac județ din UE e Silistra din Bulgaria (2,84 mii euro PIB/locuitor). Între Silistra și Vaslui (3,38 mii euro PIB/locuitor) sunt alte șase județe din țara vecină, cu un PIB pe locuitor mai mic decât județul din țara noastră. După Vaslui, în topul sărăciei, mai sunt alte șase județe din Bulgaria, după care urmează județul Giurgiu, cu un PIB/locuitor de 3,7 mii euro. Putem spune că, între ultimile 15 județe din UE în privința PIB-ului pe locuitor, România are 2 județe și Bulgaria are 13.

   Unde sunt cele mai mari discrepanțe între cel mai bogat județ și cel mai sărac?

   În Marea Britanie, raportul dintre cel mai bogat județ și cel mai sărac e de 11 la 1 (vezi tabelul din imagine). În top urmează Germania, cu un raport de 9,9 la 1, Polonia și România, ambele cu un raport de 5,5 la 1

   În cazul Inner London - West din Marea Britanie, vorbim de o unitate administrativă de 1,1 milioane de locuitori, iar în cazul celei mai sărace regiuni din Regatul Unit (Isle of Anglesey - vezi tabelul din imagine), unitatea administrativă numără doar 70 de mii de persoane. 
   În cazul Germaniei, unitățile administrative au o populație de mici dimensiuni (122 de mii de persoane în cazul Wolfsburg, Kreisfreie Stadt, și de 96 de mii de persoane în cazul județului aflate pe ultimul loc în privința PIB-ului pe locuitor, respectiv Südwestpfalz).
   În cazul Poloniei și României, județele cele mai bogate sunt capitalele acestor țări (cu o populație de 1,71 milioane în cazul Poloniei și de 1,87 milioane în cazul României), iar județele sărace au o populație apropiată ca număr (390 de mii în cazul ambelor județe).

   Cele mai mici discrepanțe, exceptând statele mici (Cipru și Luxemburg), sunt în statele nordice (Danemarca, Suedia și Finlanda), dar și în sudul continentului, în state precum Grecia, Spania, Portugalia și Slovenia (vezi tabelul din imagine).

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu