Social Icons

marți, 7 aprilie 2015

Stă să plouă cu chiftele de 9%

E reducerea TVA-ului la alimente o măsură sustenabilă?
   O vorbă înțeleaptă zice să-ți faci vara sanie și iarna car. Un campion al statului de drept, actualmente aprig contestatar al aceluiași stat, ne explica savant că iarna nu-i ca vara. La un deceniu după înțeleapta cugetare și-a făcut un topogan vara, pe care a împins economia, dându-i un brânci de 24% TVA, de la 19%, cât fusese înainte.
Acum, la cinci ani distanță, se vrea transformarea topoganului în lift prin reducerea TVA-ului la alimente de la 24% la 9%. Există demagogie în această măsură?
   Sigur că există, dar cui îi pasă? Ponta face un joc politic mult mai abil decât îl credeam în stare. Amorsează o bombă, despre care nu știe exact dacă e plină de confetii sau va exploda odată cu bugetul. Dacă măsura e un succes din punct de vedere a consumatorilor și producătorilor, e de bine, și, la anul, la alegeri, e pe cai mari. El a scăzut, nu a mărit, el a dat, nu a luat, în vreme ce jumătatea cealaltă din PNL doar a crescut TVA-ul și a scăzut salariile. A, da, și acum dau cu subsemnatul la DNA. Dacă măsura are succes în stimularea consumului, dar pune pe butuci bugetul, atunci, o eventuală rectificare în minus nu va afecta nimic, de vreme ce investițiile oricum nu se fac (sunt la nivelul de 0,3% din PIB), achizițiile de bunuri și servicii scad de frica DNA-ului (au scăzut cu 10,6% în primele două luni), iar subvențiile întârzie la plată (au scăzut față de anul trecut cu 39,9%). Dacă măsura nu impulsionează semnificativ consumul și producția din cauza comercianților și bugetul intră sever la dietă, atunci vorbim de o bombă reală setată să explodeze, după căderea guvernului, în capul noilor guvernanți. Până la anul, noul guvern va trebui să taie de undeva, și eticheta „de cei ce taie” va atârna greu în campanie.
   În primele două luni, execuția bugetară ne arată o creștere nominală a veniturilor cu 3,32 miliarde față de anul trecut și de 5,5% ca procent în PIB (în 2014, procentul veniturilor era 4,54%, iar anul acesta e de 4,79%). Deci există niște bani în plus, dar creșterea nu e spectaculoasă. În 2013, procentul veniturilor în PIB era de 4,68%, și nimeni nu s-a extaziat ca anul acesta. Aceste creșteri ale veniturilor, corelate cu scăderea cheltuielilor dau, la finalul celor două luni, un excedent de 2,33 miliarde de lei. Deci avem bani în buzunar și, în loc să-i punem să lucreze prin investiții, ne dăm mari că-i avem și așteptăm să acoperim eventualele găuri din buget. Suntem un fel de Hagi Tudose fără de niciunele, în așteptarea sucombării economice din lipsa infrastructurii, dar cu bani în buzunar. Dacă veniturile la buget vor scădea dramatic în a doua jumătate a anului, la ce să ne așteptăm atunci? La creșterea altor taxe? La o revenire a TVA-ului? La tăieri de salarii ca în 2010? Ponta nu ia în calcul decât scenariul fericit, cel în care bomba e un fel de piñata. S-ar putea să fie o carte câștigătoare, dar e jucată, în principal, pe o creștere a veniturilor pe două luni. Pericolul e ca, în loc să faci o quintă royală, să te trezești cu una spartă.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu