Social Icons

duminică, 28 decembrie 2014

Câte din prognozele făcute la începutul anului au fost corecte

Câte din prognozele făcute la începutul anului au fost corecte
   La începutul anului am făcut o serie de prognoze economice pentru anul ce aproape a trecut. Previziunile au avut ținte exacte - în cazul prețului aurului, petrolului și perechii EUR/USD și au vizat tendințe generale în privința evoluției economiei UE și cea a României. 
   În privința prețului barilului de petrol, estimam o retestare a nivelului de 88 USD pe baril, urmată de o scădere până la nivelul de 65-67 USD la începutul anului 2015. Piața a confirmat această prognoză, ba, mai mult, accentuarea scăderii prețului din ultimile luni va duce prețul barilului la nivelul de 60 USD pe baril la începutul anului 2015.
  Prețul aurului a avut o evoluție oscilantă pe parcursul anului, nivelul de 1.000 USD pentru sfârșitul de an a fost, însă, unul optimist. Totuși, tendința de scădere, chiar și așa lină cum a fost, a confirmat trendul prognozat. De la începutul anului, prețul aurului a scăzut de la 1.250 la 1.150. Testarea nivelului de 1.000 se amână, probabil, pentru anul 2015.
   Perechea EUR/USD  a avut o evoluție ce a confirmat prognoza de la început de an, ratarea nivelului de 1,40, nivel inferior celui prognozat, a fost urmată de o inversare de trend. Euro se depreciază încontinuu din iulie, iar nivelele de suport au fost sparte rând pe pe rând. Piața crede într-un dolar puternic și euro suportă consecințele. Prognoza de 1,275 pentru sfârșitul de an a fost una îndrăzneață, la începutul anului, și cuminte, în situația actuală, când nivelul atins e de 1,217.
   Economia UE e încă în degringoladă, nereușind să iasă din recesiune decât parțial. America produce crize, le exportă, dar, doar Europa le poate duce la statutul de capodoperă. Scăderea euro poate reprezenta un debușeu pentru economiile cu probleme ce țin de zona euro, dar, deocamdată, impulsionarea exporturilor din aceste economii nu se vede. Filozofia germană ce ține de un euro puternic și exporturi promovate pe criteriul calității și nu al monedei ieftine e pusă în așteptare de cinci luni, iar rezultatele în statele cu probleme sunt departe de așteptări. Una peste alta, prognoza de la începutul anului a fost corectă, iar pentru prima parte a anului următor aceasta poate fi menținută, factorii cauzali fiind de această dată ceva mai numeroși.
   Economia României a înregistrat o creștere economică, dar a fost la nivelul așteptărilor. Prognoza de la început de an indica o creștere sub așteptări. Ce a făcut diferența? Prostituția și contrabanda au făcut diferența. De anul acesta, INS-ul a introdus metodologia SEC 2010 de calcul al PIB, și aici intră și activitățile ilicite. Creșterea PIB-ului este una statistică, ce nu se reflectă în venituri mai mari la buget. Asta, deoarece din aceste activități veniturile la buget sunt zero și așa vor rămâne până la o eventuală modificare de legislație în domeniul prostituției sau până la astuparea găurilor din șvaițerul numit pompos „frontieră securizată”. Exporturile pe anul în curs au confirmat prognoza, tendința de stagnare față de anul anterior este confirmată de statistica oficială. Consumul, însă, a avut o evoluție pozitivă, anemia prognozată s-a manifestat doar în prima parte a anului. Și aici există o doză de rezervă provenită din faptul că, în a doua jumătate a anului, consumul a fost sprijinit indirect de stat. Prima jumătate a anului viitor ne va confirma dacă putem vorbi de un trend de creștere sau de o creștere conjuncturală specifică anilor electorali.
   O privire de ansamblu ne arată că toate prognozele făcute au avut un grad de predictibilitate de peste 75%, ceea ce nu e rău pentru o pagină economică cu resurse puține și mai puține ifose de „speciațiști” ce nu îndrăznesc să-și dea cu părerea, fie că nu au niciuna, fie că nu au cu ce.

To be continued ...
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu