Social Icons

miercuri, 16 aprilie 2014

Cum ar fi viața fără TVR?

Situațiile financiare TVR
   TVR, acest mușuroi de interese pe bază de abonament, exemplifică spiritul miserupismului în materie de bani publici. Publici, deoarece cloaca adiacentă Dorobanților nu se finanțează din publicitate decât în proporție de 3,68% din totalul veniturilor realizate, respectiv 21 de milioane din totalul de 543.

   Raportul pe anul trecut al abonamentului ce se vrea mereu crescut ne dă din primele rânduri cu barda-n nas ca să ni-l taie. Cum? Cum altfel, decât cu o șmecherie tipică acestei găuri negre a audio-vizualului și a bugetului de stat. Deci, din prima ni se arată datoriile la sfârșitul anului 2012, de circa 620 milioane lei, și, alături în tabel, ni se prezintă sumele achitate pe parcursul anului trecut din datoria respectivă, de circa 159 milioane lei. La un calcul simplu ai fi tentat să crezi că la finalul lui 2013 datoriile TVR au scăzut cu suma respectivă și au un cuantum de 461 milioane lei. Da, da, s-o credeți voi! Sunteți departe de adevăr dacă credeți aceasta, pe undeva prin țara naivilor ce cred în necesitatea unei televiziuni publice. La finalul raportului, când ne sunt prezentate situațiile financiare la 31 decembrie anul 2013 ... surpriză! Tocmai aflăm că datoria nu numai că n-a scăzut, dar s-a majorat de la 620 de milioane la 787 milioane, deci un spor de peste  26% într-un singur an!!!
   Mă scărpin în cap și citesc raportul în continuare. Din el aflu că studiourile teritoriale au un număr de 439 de angajați. Curios, mă informez și văd că numărul e echivalent cu numărul total a celor de la Intact la nivelul anului 2010, pe tot trustul. Buuun! Mai departe, aflu că TVR1 e pe locul 5 în ceea ce privește share-ul pe tot anul trecut, iar TVR2 e pe 15, pe lângă Disney Junior, Minimax, și după Cartoon Network. Celelalte canale nu intră în top 100, cred. Tot din raport aflăm că circa 34% din cheltuieli sunt reprezentate de cele cu personalul, deci 182 de milioane de lei se duc anual pe plata unor freacă-menta pe bani mulți.
   În linii mari, situația stă cam așa:
- din totalul de 543 milioane de lei venituri totale pe anul trecut, circa 20,9 au venit din publicitate, 316,3 au venit din abonamente și restul direct de la bugetul statului, deci tot de la noi;
- din totalul de 540 milioane de cheltuieli, 182 sunt alocate personalului, 12 milioane au fost cheltuieli financiare și restul pentru prestații externe;
- la final a rezultat un profit de 3,1 milioane, îndeajuns să acopere datoriile actuale în 245 de ani, dacă nu calculăm și penalizările.
   La așa realizări ale Poponețului de Dorobanți cu abonament, să nu-ți vină să te declari fără televizor ca să nu-și mai bată joc măgarii de tine? Stelian Tănase, proaspătul demis de la TVR (va fi demis fără îndoială și va fi înlocuit cu un trepăduș de partid, nu că el ar fi fost vreun exemplu de verticalitate de la trecerea pragului TVR), vrea abonament mărit. Asta e soluția lui pentru „ridicarea standardelor TVR-ului la nivel de BBC”. Ce dracu a fumat băiatul ăsta? Un Aston Martin costă câteva sute de mii de euro pentru că are performanțe tehnice, design, recunoaștere. Dar un Logan, cu 74 de cai putere, ce consumă cât un Aston și atinge suta după juma` de oră, cum să-l cumperi la preț de sute de mii, dacă ești simplu muritor și nu poliția română? Din Aston coboară 007, iar din Logan, Băsescu, și asta doar atunci când se dă popular. Eu cred c-ar fi bine ca la poarta din Dorobanți și din Pangrati să se pună un lacăt mare până la licitația activelor, iar salariații să-și dea măsura capacității în celelalte televiziuni, că aici și-au dat destul. Dacă nu se face asta, peste un an, sigur datoriile vor ajunge la un miliard sau mai mult, pentru că la 21 milioane cât produce efectiv TVR-ul e imposibil să susții stabilă așa o gaură neagră.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu