Social Icons

vineri, 3 noiembrie 2023

Topul marilor primării din țară după venituri

Topul reședințelor de județ după veniturile primăriilor din 2022
    Anul trecut, veniturile totale ale administrațiilor locale (primării de municipii, de orașe și de comune și consilii județene) au ajuns la valoarea de aproape 91 miliarde de lei, cu peste 11 miliarde de lei mai mult decât în 2021 (79,6 mld. lei).

   Datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației publicate recent ne arată situația în detaliu a bugetelor locale de anul trecut, pe categorii de venituri și cheltuieli de la nivel de consilii județene, primării de municipii, orașe și comune. Execuțiile bugetare de la finalul anului ne arată exact cât au încasat și cât au cheltuit în acel an administrațiile locale, de multe ori înregistrându-se discrepanțe mari între bugetele aprobate de administrații la începutul anului și execuția de la final de an. 

   Așa se face că, de exemplu, Primăria Iași, a avut la început de an un buget de venituri aprobat de 1,81 miliarde lei, iar la finalul anului trecut, execuția a arătat că încasările efective au fost de 1,52 miliarde lei, deci o discrepanță de aproape 300 milioane lei. În cazul Primăriei Cluj-Napoca, discrepanța e și mai mare. La începutul lui 2022, primăria condusă de Boc și-a votat un buget de 2,15 miliarde de lei, iar la final de an a încasat cu peste 800 milioane de lei mai puțin (1,31 miliarde lei). De ce mai toate primăriile își estimează la început de an venituri mult mai mari decât cele efectiv încasate? Probabil, pentru că nu vor aibă probleme cu cheltuielile, de asemenea, umflate la început de an și nu vor să aștepte rectificările bugetare de pe parcursul anului.

   Anul trecut, la nivelul municipiilor reședință de județ și al celor șapte primării ale capitalei s-au înregistrat venituri totale de 33,58 miliarde lei (vezi tabelele din imagine). Iată că mai mult de o treime din veniturile și cheltuielile bugetelor locale revin primăriilor reședință de județ (inclusiv cele din capitală, capitala fiind reședința Ilfovului).

   Ce primării au avut cele mai mari venituri încasate  în anul 2022?

   Capitala e de departe campioana primăriilor în materie de venituri. Cele șapte primării  din București au avut venituri însumate de aproape 13,37 miliarde de lei. Șase din cele șapte primării sunt între primele 10 cele mai bogate primării din țară. 

   Primăria Municipiului București (primăria generală a capitalei) a avut anul trecut venituri totale de 5,3 miliarde de lei, nivel al veniturilor ce situează această primărie pe primul loc în topul național.
   Primăria Sector 3 e pe locul doi la nivel național cu venituri totale de 1,59 miliarde de lei încasate pe parcursul anului trecut. Sectorul condus de Negoiță are deja câțiva ani de când depășește ca venituri sectorul 1, condus de Clotilde.
   Primăria Iași e a treia pe țară și campioana provinciei după veniturile din 2022 (1,52 mld. lei - vezi tabelele din imagine). Cluj-Napoca a căzut mult anul trecut în clasamentul veniturilor, după ce în 2021 fusese pe locul doi la nivel național (vezi aici datele din 2021). Nu doar Iașul și cinci primării din capitală, dintre care două deja le-am menționat, au devansat Clujul ca venituri în 2022, ci și Primăria Timișoara (1,49 miliarde lei).
   Pe locul patru se află Primăria Sector 1, cu venituri totale în 2022 de 1,49 miliarde lei, cu mai puțin de un milion mai mult decât veniturile Primăriei Timișoara (vezi tabelele din imagine).
   Locul cinci e ocupat de Primăria Timișoara, cu venituri totale de peste 1,49 miliarde lei, orașul condus de Fritz beneficiind probabil de o suplimentare de fonduri pentru a face față pregătirilor pentru statutul de capitală culturală de anul acesta.

   Pe locul șase la nivel de național găsim Primăria Sector 2, cu venituri în 2022 de 1,42 miliarde lei. Locul șapte la nivel național e ecupat de Primăria Sector 6, cu venituri totale de 1,36 miliarde lei. Abia pe locul opt la nivel național se află Primăria Cluj-Napoca, veniturile acesteia în 2022 fiind de 1,31 miliarde lei. Locul nouă e ocupat de Primăria Sector 4 (1,29 miliarde lei), iar locul zece e ocupat de Primăria Constanța (1,15 miliarde lei - vezi tabelele din imagine). Față de anii anteriori se observă o detașare a primăriilor din top 10, mai ales prin situarea deaspra pragului psihologic de un miliard de lei.

   Cele mai mici venituri la nivel de primării de municipii reședință din 2022 le-au înregistrat primăriile Sfântu Gheorghe (197 milioane lei), Zalău (193 mil. lei), Slobozia (148 mil. lei), Alexandria (146 mil. lei) și Miercurea Ciuc 144 mil. lei - vezi tabelele din imagine)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu