Social Icons

marți, 5 mai 2020

A început cursa umflării numărului de decese covid-19

Cum crește ca Făt-Frumos numărul morților de covid-19 în unele țări
   Ca să nu fie acuzați că și-au băgat degeaba economiile în șanț, liderii țărilor carantinate au început o cursă mondială pentru umflarea numărului de morți cu covid-19. 
   Startul la umflarea numărului de morți l-a dat Franța acum o lună și ceva când a început să adune morții din căminele de bătrâni din ultimile săptămâni fără ca aceștia să fie testați vreodată de covid-19. Din motive ce țin de noaptea minții s-a tras concluzia că bătrânii respectivi sigur au murit de coronavirus, ei fiind de altfel „perfect sănătoși”, fără comorbidități severe, drept urmare a rezultat de la o zi la alta un salt semnificativ în statisticile privind numărul de cazuri și de decese. 
   Motivul pentru care idioțelul de la Elysee preferă să umfle numărul de morți retroactiv e că se dorește o justificare cât mai bună a măsurilor restrictive, măsuri ce au împins țara spre o gravă criză economică.

   Zilele acesta, Institutul de Statistică Italian a scos un studiu în care estimează că între 21 februarie și 31 martie, deci nu într-un interval fix de o lună, ci o lună și ceva și nu de la începutul unei luni ci din decada a doua, în Italia a crescut mortalitatea cu 39%. Pentru cei care mai știu oarece statistică și știu că, în cel mai bun caz, institutele de statistică din UE, aliniate metodologiilor Eurostat, calculează mortalitatea doar lunar și nu pe bucăți de lună, studiul realizat de institutul italian miroase a făcătură de la o poștă. Mai bine spus, miroase a comandă politică de la vârful guvernului, primul guvern vestic democrat care și-a băgat țara în carantină.
   Ciudată e și concluzia studiului italian care ne spune că o creștere a mortalității pe parcursul a 40 de zile cu 25,3 mii de cazuri față de aceași perioadă din anii anteriori a fost cauzată oficial de coronavirus. Nu știm cum au calculat decesele în cele 40 de zile din anii anteriori de vreme ce raportarea e lunară, dar hai să lăsăm așa. Din totalul de 25,3 mii de decese în plus, doar 13,7 mii au fost declarate ca fiind infectate cu covid-19 pe baza testelor, totuși, diferența de 11,6 mii e plasată tot în rândul victimelor pandemiei, deși nu există niciun fel de test dovadă în acest sens. 
   Niciunui geniu ce a realizat așa-zisul studiu nu i-a trecut prin cap că poate o parte bună din surplusul de decedați au murit pentru că au reprezentat urgențe medicale și n-au avut acces la sistemul public de sănătate, n-au mai avut acces la medicamentație adecvată, nu și-au mai făcut la timp ședințele de dializă, de radioterapie sau chimioterapie sau poate au murit de inimă rea că erau ținuți în cuști ca animalele neputând nici măcar asista la înmormântările celor dragi morți sau nu de covid-19. Nu, sigur toți cei 11,6 mii au murit de coronavirus.
   Italia a fost țara democrată (China nu intră în această categorie) care a limitat prima libertățile și drepturile cetățenești în numele unei lupte cu pandemia. Nu contează că multe din persoanele decedate (peste 80%) aveau, conform unei anchete medicale publicate la finalul lui martie, încă cel puțin trei comorbidități, și vorbim de comorbidități serioase, de genul cancer terminal, contează că numărul final al deceselor să justifice măsurile restrictive care au împins țara spre dezastru economic. Modelul italian de umflare a numărului morților și manipurare prin intermediul mass-mediei clasice cu imagini prezentând multe sicrie a fost urmat voios de multe state „democratice”.

   În SUA, lupta umflării numărului de morți se dă mai ales în statele conduse de guvernatori democrați. Ca și în Franța există „reactualizări” ale numărului de decese făcute pe baza unor presupuneri, fără pic de testare și care au menirea să amplifice dezastrul pandemiei. Din lipsă de originalitate, tot la americani s-a apelat și la manipularea născocită de italieni, cea cu prezentarea sicrielor. Cu un cinism demn de ev mediu, decedații de covid-19 au fost îngropați în gropi comune, fără prezența celor apropiați, asta deși există metode sigure de sigilare a cadavrelor. S-a făcut asta doar ca să se amplifice amploarea dezastrului și să li se arate americanilor cât de indolent a fost Trump la începutul pandemiei din SUA. 
    De partea cealaltă, în tabăra republicană, pericolul pandemiei e minimalizat, dar se merge pe o altă carte, cea a acuzării Chinei. China a fost luată în șuturi la început pentru că a întârziat recunoașterea pandemiei și, mai apoi, pentru că ar fi creat acest virus în laborator și la scăpat în lume așa cum scapi un câine nedresat pe stradă. 
   Motivul real pentru care e luată China în șuturi de republicani ține doar în parte de deplasarea atenției de la gestionarea crizei din SUA, obiectivul principal urmărit fiind acela de recunoaștere a unui număr mult mai mare de cazuri de infectări și decese pentru ca americanii să nu mai fie pe primul loc. Dacă China ar recunoaște câteva milioane de infectări și sute de mii de decese, republicanii i-ar acuza în continuare că n-au fost sinceri, dar ar coborî tonul în privința creării virusului. 
   Ceea ce vor și speră să obțină republicanii e o recunoaștere a „cifrelor reale din China” care să explice hillbilly-lor cât de bine s-a descurcat administrația Trump în pandemie față de țări precum China.
   Din această luptă surdă dintre cele două tabere, americanului de rând din bogatele state democrate nu-i mai rămâne decât să meargă și să aplice pentru ajutorul social, iar celui din statele republicane să își facă rezerve de muniții pentru eventualul război cu China.

   În toată această perioadă, mai toate posturile de tembeliziune ne-au prezentat Suedia ca fiind o țară condusă de inconștienți. Acum o săptămână, când OMS-ul a spus că această țară e de luat exemplu pentru gestiunea pe termen lung a pandemiei, după un moment de năucire, au sărit „specialiștii” cu explicații. Cea mai tâmpită explicație a dat-o „marele specialist autohton” - Rafila. Ea consta în densitatea populației redusă din această țară, de parcă focarele de coronavirus s-au dezvoltat în turmele de reni de la cercul polar și nu în aglomerații urbane precum Stockholm, a cărui arie metropolitană concentrează aproape 2,4 milioane de locuitori. Să mori de râs nu alta. 
   Alți idioței ne-au explicat savant că suedezul s-a descurcat bine pentru că a păstrat distanțarea socială. O mare tâmpenie contrazisă de miile de filmulețe din această perioadă ce ne arătau tineri, copii și adulți adunați în grupuri, fără măști și cu distațare socială de sub un metru. 
   Era imperios necesar ca Suedia să fie un eșec al gestionării pandemiei. Cum n-a fost, acum se găsesc explicații care mai de care mai hazlii, poate așa prostimea n-o să se prindă că se putea și altfel.

   La noi, țara cu opt sute și ceva de decese în mai bine de două luni de la primul caz de infectare, Institutul Național de Sănătate Publică vine cu recomandarea că, indiferent de comorbiditățile infectatului cu covid-19, cauza morții devine automat coronavirusul. Deși 80% dintre cei decedați de covid-19 aveau comorbidități, iar o bună parte dintre aceștia aveau comorbidități serioase, se merge pe declararea cauzei decesului ca find coronavirusul. Minunat, probabil e ordin să avem și noi ceva mai mulți morți ca să nu-i punem într-o lumină prea proastă pe aliații noștri strategici. Dacă Trump îl mai sună o dată pe Iohannis să-l întrebe cum stăm cu pandemia și, mai ales, cu programul de înzestrare a armatei, sărim rapid de o mie sau chiar două de morți. Oricât de slugi am fi e greu să ajungem la cifra SUA de 210 morți la un milion (noi acum având 43). 
   Nici măcar INS-ul nostru nu poate scoate un studiu ca cel din Italia, pentru că în două luni am reușit să trecem în listele cu morți doar echivalentul a unei zile și ceva de decese înregistrate în mod normal (775 morți zilnic media pe lunile ianuarie - aprilie).

   Toată această nebunie planetară a fost sprijinită din plin de mass-media clasică și mai puțin de rețelele sociale. De ce se temeau mai marii mediei clasice de fenomenul fake-news, atâta vreme cât îl folosesc cu succes la comanda guvernelor în ultimile luni de zile? Putem spune că mass-media clasică nu numai că și-a învins cea mai mare spaimă, fake-news-ul, ci a devenit maestră în a-l stăpâni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu