Social Icons

joi, 24 septembrie 2020

Cât din bugetele consiliilor județene și primăriilor marilor orașe se alocă pentru investiții

Topul consiliilor județene și primăriilor marilor orașe după cheltuielilor pentru investiții
   Anul trecut, cheltuielile totale ale administrațiilor locale din România s-au ridicat la suma de 65,97 miliarde lei, cu peste două miliarde de lei mai mult decât au totalizat veniturile (63,91 mld. lei). Asta rezultă din datele statistice ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării și Administrației.

    Din cele aproape 66 miliarde de lei cheltuite de administrațiile locale (consilii județene și primării), 15,26 miliarde de lei au constituit partea de cheltuieli de capital, adică de investiții. Asta înseamnă că, din totalul cheltuielilor de la nivel local, 23,1% au fost alocate investițiilor, restul cheltuielilor împărțindu-se între celelalte titluri de cheltuieli (de personal, asistență socială, bunuri și servicii, etc.). 
   La nivelul celor 41 de consilii județene, cheltuielile totale din 2019 s-au ridicat la valoarea de 11,92 miliarde lei. Din totalul sumelor cheltuite de baronii locali anul trecut, 1,3 miliarde lei s-au alocat investițiilor (10,9% - vezi tabelul din imaginea 1). Așadar, procentul alocat investițiilor la nivelul bugetelor consiliilor județene a fost sub cel alocat de la nivel de administrații locale (10,9% față de 23,1%). 

   Ce baroni locali au alocat cel mai mult din bugetele consiliilor județene pentru investiții?

   Giurgiu e județul care a avut cea mai mare alocare procentuală pentru investiții în 2019. Conform datelor direcției sus-amintite, din totalul cheltuielilor de 219 milioane lei, peste 60 de milioane s-au dus către investiții (27,6% - vezi tabelul din imaginea 1). Procente mari de alocări către investiții din cheltuielile consiliilor județene de anul trecut s-au mai înregistrat în Gorj (24,4%), Covasna (22,5%), Ilfov (22,4%) și Arad (22%).

   La polul opus, baronii cei mai dezinteresați de investiții, dacă e să ne luăm după procentul din cheltuieli alocat, au fost cei din Suceava (3,8% din totalul cheltuielilor), Constanța (3,8%), Mureș (3,7%), Sălaj (3,2%), Prahova (2,3%) și Iași (0,3%). La Iași, dintr-un total al cheltuielilor bugetului consiliului județean de aproape 435 milioane lei, către cheltuielile de capital (investiții) s-au dus doar 1,5 milioane lei (vezi tabelul din imaginea 1).

   În sume absolute, cele mai mari cheltuieli cu investițiile s-au înregistrat în Ilfov (80,4 mil. lei), Arad (63,6 mil. lei), Gorj (61,8 mil. lei), Giurgiu (60,4 mil. lei) și Galați (60 mil. lei). Surprinde sumele mici alocate investițiilor la nivelul consiliilor județene cu bugete mari. Consiliul Județean Cluj, care a înregistrat anul trecut cel mai mare buget de cheltuieli din țară, a alocat investițiilor 39,1 milioane lei, sumă mai mică decât cele alocate de județe mai sărace precum Covasna (39,3 mil. lei) sau Vaslui (43,8 mil. lei - vezi tabelul din imaginea 1).
   Totuși, nimeni nu se poate bate cu Consiliul Județean Iași în materie de alocări pentru investiții, suma ridicolă de 1,5 milioane lei e sub multe bugete de investiții ale unor comune din acest județ.

Topul consiliilor județene și primăriilor marilor orașe după cheltuielilor pentru investiții
   Cum arată situația alocării investițiilor la nivelul primăriilor din capitală și a primăriilor municipiilor reședință de județ?

   În 2019, totalul sumelor cheltuite la nivelul primăriilor reședință de județ și a celor șapte primării din capitală s-a ridicat la valoarea de 22,47 miliarde lei. Procentul alocat investițiilor a fost de 14,7% (3,31 mld. lei - vezi tabelele din imaginea 2).

   Procentual, cele mai mari alocări pentru investiții s-au înregistrat anul trecut în primăriile Miercurea-Ciuc (33,3% din cheltuieli), Sibiu (21,3%), Alexandria (21%), la nivelul Bucureștiului per ansamblu (19%) și în Tulcea (17,2%).
   În cazul capitalei, la nivelul celor șase primării de sector și a primăriei generale, cele mai mari cheltuieli cu investițiile s-au înregistrat în Primăria Sector 4 (26,6%), Primăria Sector 1 (22,2%) și Primăria Municipiului București (19,8% -  vezi tabelul din imaginea 2).
   Cele mai mici alocări la nivel național pentru investiții s-au înregistrat anul trecut în primăriile Călărași (5,6% din totalul cheltuielilor), Galați (5,2%), Baia Mare (3,4%), Poiești (2,1%) și Târgoviște (2%).

   În sume absolute, cele mai mari cheltuieli cu investițiile s-au înregistrat în 2019 la nivelul primăriei generale a capitalei (808,6 mil. lei) și a primăriilor Sector 1 (300,8 mil. lei), Sector 4 (214,2 mil. lei), Sector 2 (208,6 mil. lei) și Sector 3 (176,1 mil. lei - vezi tabelul din imaginea 2). În toate cele șapte primării ale capitalei suma cheltuită pentru investiții anul trecut s-a ridicat la valoarea de 1,88 miliarde lei, adică mai mult de jumătate din suma alocată la nivelul tuturor primăriilor de municipii reședință de județ plus cele din capitală.
   În afara capitalei, cele mai mari sume alocate investițiilor s-au înregistrat în primăriile municipiilor Cluj-Napoca (109,4 mil. lei), Sibiu (96,8 mil. lei), Timișoara (90,7 mil. lei), Oradea (83,3 mil. lei) și Iași (81,4 mil lei - vezi tabelul din imagine 2).
   Cele mai mici sume efective alocate investițiilor în 2019 s-au înregistrat în primăriile Deva  (10,7 mil. lei), Baia Mare  (10,3 mil. lei), Ploiești (8,7 mil. lei), Călărași (8 mil. lei) și Târgoviște (4,7 mil. lei).

   Datele prezentate mai sus ne arată apetitul pentru investiții a aleșilor locali. Desigur, se poate da vina pe constrângerile bugetare, pe moștenirea grea în materie de datorii locale, dar e greu de explicat cum un Consiliu Județean precum cel al Iașului, al cărui buget de cheltuieli (435 mil. lei) e apropiat de cele ale unor orașe mari, precum Sibiu sau Arad, poate să aloce doar 1,5 milioane de lei pentru investiții. Cred că în astfel de cazuri avem de-a face mai degrabă cu un pomeni-management decât cu un management normal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu