Social Icons

marți, 18 februarie 2020

La ce PIB vor ajunge județele în 2020

La ce PIB vor ajunge județele anul acesta
  Conform ultimei prognoze în profil teritorial realizată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, anul acestaPIB-ul României va ajunge la aproape 238 miliarde de euro.

      Tot conform acestor date, anul acesta, pentru prima dată de la lansarea monedei euro, PIB-ul pe cap de locuitor din România va depăși 12 mii de euro (12,4 mii - vezi tabelele din imaginile 1 și 2), după ce anul trecut am depășit pragul de 11 mii euro.
   România va ajunge, astfel, la un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente apropiat de cel din existent în Ungaria și Polonia (13 - 14 mii euro) și se va depărta mai mult de colega de suferință, Bulgaria, al cărei PIB pe cap de locuitor se va situa anul acesta în jurul valorii de 9 mii de euro.

   Un lucru mai puțin cunoscut e faptul că diferența de productivitate din România de la nivel de județe e foarte mare între capitală și restul tuturor județelor. Județele Arad și Bihor, de exemplu, au înregistrat anul trecut și vor înregistra anul acesta niveluri ale PIB-ului pe locuitor sub media națională. Oricât de rotunzi s-ar da membri fondatori ai Alianței Vestului, e greu să explice de ce motoarele economice ale județelor lor, adică municipiile Oradea și Arad, nu pot să ridice media de productivitate a județelor peste cea de la nivel național. În cazul Bihorului, abaterea negativă față de media națională va ajunge anul acesta la aproape 20%. 

   Desigur, de fiecare dată când se analizează PIB-ul la nivel teritorial, există unii idioței care pun nivelul ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor din capitală (28,6 și 30,7 mii euro în 2019 și 2020 - vezi tabelele din imaginile 1 și 2) pe seama faptului că aici își au sediul marile companii și, astfel, PIB-ul e umflat artificial și de ceea ce se produce în afara capitalei. Deși INS-ul și Comisia Națională de Strategie și Prognoză explică în notele metodologice cum se calculează PIB-ul la nivel teritorial, nimeni nu se obosește să citească metodologia. 
   Dacă o companie precum Kaufland are sediul central în București și magazine în restul țării, conform metodologiei de estimare a PIB-ului teritorial, activitatea magazinelor din țară va puncta la PIB-ul județelor din care fac parte, iar activitatea magazinelor din București plus cea de management de la nivelul sediului central va puncta la PIB-ul capitalei
   Deci, în calculul PIB-ului la nivel de teritoriu se urmărește să se înregistreze cât mai precis ceea ce se produce efectiv localaltfel, am vorbi doar despre un PIB la nivelul sediilor societăților comerciale.

   Cum arată topurile județelor după PIB-ul pe cap de locuitor estimat pentru anul trecut și anul acesta?

   Atunci când se discută despre PIB-ul la nivel regional, observ că multă lume nu e capabilă să înțeleagă că o țiglă bine pusă pe casă nu e egală cu o productivitate mai mare
   Dacă ar fi așa, un județ precum Suceava, care la nivel de locuințe arată cel mai bine din zona Moldovei, ar trebui să puncteze cel mai bine în materie de productivitate între județele din această regiune. Știți unde e Suceava în privința PIB-ului pe cap de locuitor între cele 8 județe din Moldova? Pe locul 6, adică puțin mai sus decât Botoșaniul și Vasluiul, cele mai sărace județe din țară.
   Așa se face că, în materie de productivitate medie pe locuitor, un județ cu țigla bine pusă pe case și casele frumos rânduiteprecum Bihorul (9 mii euro PIB/locuitor în 2019), e în urma unui județ ca Tulcea (8,9 mii euro), unde stuful ține loc de țiglă. E, de asemenea, în urma unor județe din sud, precum  Dolj (9,1 mii euro) sau Gorj (10,6 mii euro - vezi tabelele din imagininile 1 și 2).

   Topul județelor după PIB-ul pe cap de locuitor de anul trecut ne arată că între capitală și reștul țării e o mare diferență de productivitate. În 2019, pentru București era estimat un PIB pe cap de locuitor de 29,6 mii euro, adică cu 152% mai mult decât media națională (11,3 mii euro).
   Locul secund a revinit județului Cluj (15 mii euro), iar pe locul trei regăsim Timișulcare a înregistrat anul Trecut un PIB pe cap de locuitor de 14,7 mii euro, abaterea pozitivă față de media națională fiind de 32,5%, respectiv 29,9%.
   În top 5 pentru anul 2019 mai intră județele Constanța (14,6 mii euro) și Brașov (13,7 mii euro). De remarcat faptul că doar 8 județe plus capitala au depășit anul trecut media națională a PIB-ului pe cap de locuitor.

   Topul județelor după PIB-ul pe cap de locuitor pentru anul acesta va fi condus tot de capitală (30,7 mii euro), dar abaterea față de media națională va mai scădea puțin față de anul acesta, ajungând la 158%. Următoarele patru locuri din clasament vor fi ocupate de aceleași județe, adică Cluj (16,2 mii euro), Timiș (15,9 mii euro), Constanța (15,9 mii euro) și Brașov (134,9 mii euro - vezi tabelele din imaginile 1 și 2). Tot doar opt județe plus capitala vor depăși anul acesta media națională a PIB-ului pe cap de locuitor (12,4 mii euro).
La ce PIB vor ajunge județele în 2020

   La nivelul celor trei mari regiuni istorice, anul acesta, PIB-ul total al Țării Românești (inclusiv Bucureștiul) va ajunge la 53,7% din PIB-ul național (127,9 din 238 mld. euro), PIB-ul Transilvaniei va reprezenta 33% din PIB-ul național (78,5 din 238 mld. euro), iar PIB-ul Moldovei va reprezenta 13,1% din PIB-ul național (31,2 din 220 mld. euro). 
   PIB-ul pe cap de locuitor din Țara Românească (inclusiv capitala) va ajunge la 14,8 mii euro (120% din media națională), PIB-ul pe locuitor din Transilvania va ajunge la 11,9 mii euro (96% din media națională), iar PIB-ul pe locuitor din Moldova va ajunge la 7,8 mii euro (63% din media națională). 
   Dacă scoatem capitala din calcule, atunci PIB-ul total al Țării Românești ajunge la 69,6 mld. euro, adică 29,2% din PIB-ul național, iar PIB-ul pe cap de locuitor scade la 9,6 mii euro (77% din media națională).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu