Social Icons

joi, 10 octombrie 2019

Cum arată topul celor mai bogate comune din 2018

Topul comunelor după veniturile primăriilor din 2018  Anul trecut, conform datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publiceveniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 17,57 miliarde de lei, în scădere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 19,50 miliarde lei.

   Din datele direcției sus-amintite a rezultat că cea mai bogată comună din România după veniturile totale la buget din 2018 e ChiajnaVeniturile totale la bugetul primăriei acestei comune a fost de 68,10 milioane lei (vezi tabelul din imagine). Aceeași comună s-a situat pe primul loc pe țară după veniturile la buget și în anul 2017, dar veniturile au fost puțin mai ridicate față de cele de anul trecut (71,2 mld. lei)

   Cum arată topul celor mai bogate comune din țară?

   După Chiajna, comuna cu cele mai mari venituri din 2018, în topul celor mai bogate primării comunale urmează Primăria Florești din județul Cluj, cu venituri totale de 46,87 milioane de lei încasate pe parcursul anului trecut.
   Podiumul celor mai bogate comune din 2018 e completat de comuna Dragomirești din județul Ilfov, cu venituri totale la bugetul primăriei de 35,89 milioane de lei
   Județul Ilfov are patru din primele zece cele mai bogate comune din 2018 (vezi tabelul din imagine).

   Pe locul patru în topul primăriilor după veniturile din 2018 se află Primăria Dumbrăvița din județul Timiș (35,43 mil. lei), iar pe locul cinci se află Primăria Mogoșoaia din județul Ilfov (34,73 mil. lei).

   În top 10 cele mai bogate primării rurale mai intră primăriile comunelor Giroc  din județul Timiș (33,74 mil. lei), Miroslava (32,35 mil. lei) din județul IașiValu lui Traian (32,23 mil. lei) din ConstanțaBalotești (30,94 mil. lei) din Ilfov și Roata de Jos din județul Giurgiu (30,91 mil. lei).

    Am selectat datele pentru cele mai bogate primării după veniturile de anul trecut de la nivelul fiecărui județCele mai sărace primării bogate de la nivel de județe sunt din județele Ialomița și Caraș-Severin, respectiv comunele Valea Ciorii (9,6 mil. lei) și Bozovici (9,07 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

   Datele de la nivelul comunelor ne arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunaledoar 37% reprezentau veniturile proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%. O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. În condițiile reducerii impozitului pe venit, veniturile totale ale acestor primării de anul trecut au scăzut cu aproape 2 miliarde de lei (11%) față de anul anterior, iar compensarea promisă de guvern se vede că nu a acoperit decât parțial pierderea. În aceste condiții, putem spune că gradul de dependență al comunelor față de centru via consilii județene a crescut.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu