Social Icons

marți, 20 noiembrie 2018

România a atins cea mai mare pondere a cheltuielilor cu salariile bugetarilor în totalul cheltuielilor bugetare


Topul statelor comunitare după ponderea cheltuielilor cu salariile în buget în prima,jumătate a anului   Anvelopa salarială a bugetarilor români a atins în prima parte a anului curent cea mai mare pondere în cheltuielile bugetare de la nivelul celor 28 de state comunitare.

   
   Datele Eurostat ne arată că, în primul semestru al anului, remunerarea salariaților bugetari s-a ridicat la valoarea de 10,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,8 miliarde euro față de aceeași perioadă din 2017 și cu 3,3 miliarde de euro față de semestrul I din 2016 (vezi tabelul din imagine). 

   Dacă în primul trimestru din 2016, România era pe locul 7 în UE după ponderea anvelopei salariale bugetare în cheltuielile bugetului (28,1%), în primul semestru al anului trecut a urcat pe locul 4 în UE (31,1%), iar în prima parte a anului curent a urcat pe primul loc în UE după ponderea salariilor bugetarilor în totalul cheltuielilor bugetare (33,6% - vezi tabelul din imagine). Deci din trei lei cheltuiți de la buget, un leu se duce pentru plata salariilor bugetarilor.
   La nivel comunitar, cheltuielile cu salariile bugetarilor (salarii + contribuții sociale plătite de state) au avut o pondere în totalul cheltuielilor bugetare de 21,9% (vezi tabelul din imagine).

   Ce state cheltuie cel mai mult cu salariile bugetarilor și unde se alocă cel mai puțin?

   După România, ocupanta primei poziții după ponderea anvelopei salariale bugetare în buget, statele comunitare cu cele mai mari cheltuieli cu salariile bugetarilor din prima parte a anului curent erau Cipru (33,1% din cheltuielile bugetare), Malta (32,8%), Lituania (31,6%) și Danemarca (29,8% - vezi tabelul din imagine).
   La polul opus, cele mai mici alocări din bugete pentru salariile bugetarilor se înregistrau în Marea Britanie (22,1% din cheltuielile bugetare), Luxemburg (20,3%), Italia (20,1%), Olanda (19%) și Germania (17,2%).

   Datele Eurostat ne arată că România a înregistrat cea mai mare creștere nominală a anvelopei salariale a bugetarilor în ultimii doi ani. Suma cheltuită în primul semestru de anul acesta de la buget pentru salariile bugetarilor e mai mare cu 44,3% decât cea din primul semestru al anului 2016 (10,8 față de 7,5 mld. euro). În majoritatea statelor UE, s-au înregistat creșteri ale cheltuielilor cu salariile bugetarilor, dar ale României sunt cele mai mari. Creșteri mari ale acestor cheltuieli în ultimii doi ani s-au mai înregistrat în Cehia (32,5%), Bulgaria (27,6%) și Malta (17,2%). La nivelul UE, creșterea a fost de doar 4,3%.

   Creșterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor din România e cu atât mai îngrijorătoare cu cât gradul de colectare a veniturilor bugetare a scăzut în ultimii ani, iar anul acesta nu se anunță a fi unul mai fericit din acest punct de vedere. Dacă ținem cont și de preconizatele creșteri de pensii din următorii ani, atunci viitorul bugetului chiar arată sumbru, de vreme ce, la momentul actual, jumătate din bugetul de cheltuieli se alocă pentru plata pensiilor și a salariilor bugetarilor.

   Nu colectăm destul la buget, iar în condițiile unui deficit bugetar limitat la 3% din PIB, orice creștere de cheltuieli pe partea de salarii ale bugetarilor și cea de pensii diminuează din porția alocată celorlalte cheltuieli. Dacă o ținem în ritmul acesta, vom ajunge în câțiva ani ca aproape trei sferturi din bugetul de cheltuieli să se ducă pe plata salariilor bugetarilor și a pensiilor. În aceste condiții, oricâtă voință ar exista pentru demararea și continuarea unor proiecte de investiții, realizarea lor e puțin probabilă din lipsă de resurse. 
   Unde mai punem și faptul că, pe lângă aceste două mari categorii de cheltuieli, România s-a angajat să-și crească cheltuielile cu înzestrarea armatei (2% din PIB), care, în condițiile actuale ale colectării, echivalează cu aproape 6% din cheltuielile bugetare. Din acest motiv spun că viitorul nu sună deloc bine pentru buget, mai ales dacă nu se schimbă ceva semnificativ în materie de colectare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu