Social Icons

marți, 12 februarie 2019

Cum o duc românii din provinciile rămase în afara granițelor actuale ale României

Cât de bogate sunt regiunile din afara granițelor României de astăzi
   Toate regiunile statelor din jur ce se învecinează cu România o duc mai rău decât regiunile României ce se învecinează cu ele. Asta înseamnă că tot ce e în jurul României e mai sărac decât ceea ce e în interior și prin interior mă refer la regiunile românești de graniță.
   
    Ce e în jurul României la mai bine de 100 de ani de la Marea Unire?

   În primul rând, sunt mulți români, fie că sunt din Basarabia, din sudul Basarabiei, din Bucovina de Nord, de pe Valea Timocului, din Cadrilater, de la est de Tisa sau chiar din regiuni ce nu s-au unit niciodată cu România, precum Maramureșul de Nord sau Pocuția cea atât de disputată în evul mediu de regii Poloniei și Mușatinii noștri. Mulți dintre acești români nici nu mai știu că sunt români, politicile de deznaționalizare ale „bunilor” noștri vecini au condus la acest rezultat. Maghiarii au avut tot timpul impresia în ultima sută de ani că locuiesc în singura țară din Europa care e înconjurată de maghiari. Am vești pentru ei: în cazul României, acest sentiment e o certitudine și durează de o perioadă mult mai îndelungată.

   În al doilea rând, la mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, România e înconjurată de sărăcie. Știu, pare ciudat să spun despre una dintre cele mai sărace țări din UE că e înconjurată de sărăcie, dar adevărul statistic nu minte. Toate regiunile din statele vecine sunt mai sărace decât regiunile noastre ce se învecinează cu ele. 
   Am preluat din statistica Eurostat și statisticile statelor vecine date privind PIB-ul pe cap de locuitor din regiunile vecine României (vezi datele din imagine). Pentru a avea o imagine cât mai corectă, am preluat și/sau am calculat (acolo unde a fost cazul) date privind PIB-ul la paritatea de cumpărare standard din UE, adică euro PPS, pentru că doar așa avem o imagine cât mai fidelă a bunăstării și productivității. 
   Din cauza unor institute de statistică naționale ce lucrează mai încet, precum cele din Ucraina și Serbia, anul de raportare e 2015. Existau date privind PIB-ul pe cap de locuitor la nivel regional și din anul 2016, dar doar în cazul României, Moldovei, Ungariei și Bulgariei (vezi datele din imagine). Așa că m-am oprit la anul 2015. Chiar și așa, e suficient să ne dea o idee despre cum merg lucrurile în jurul nostru.

   Să începem cu estul și cea mai săracă regiune a noastră, regiunea de Nord-Est, cea care include 6 din cele 8 județe ale Moldovei aflate în  actualele granițe ale României. Cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea standard din UE echivalent cu 9,9 mii euro, regiunea noastră e semnificativ peste productivitatea medie din Republica Moldova (6,5 mii euro pps) și cele din regiunile ucrainiene Odesa (6,8 mii euro pps), cea care include sudul Basarabiei,  Cernăuți (3,6 mii euro), cea care include nordul Bucovinei și ținutul Herței, și Ivano - Frankivsk (5,9 mii euro pps - vezi datele din imagine), regiune ce include Pocuția. 
   Dacă ar fi să comparăm regiunea Odesei (6,8 mii euro pps) cu reginea noastră de Sud-Est (14,6 mii euro pps), regiuni ce au graniță comună, atunci diferența de productivitate e și mai mare în cazul regiunii noastre.

   În sud, fie că vorbim de regiunile bulgare, fie de cele sârbești, diferența de productivitate în favoarea regiunilor noastre e evidentă. 
   Regiunea Severoiztochen, regiune ce include Cadrilaterul, avea în 2015 un PIB pe cap de locuitor de 11,2 mii euro pps, sub regiunea noastră de Sud-Est (14,6 mii euro pps - vezi harta din imagine). Celelalte două regiuni din Bulgaria ce au graniță cu România, Severen Tsentralen (9,5 euro pps) și  Severozapaten (8,4 mii euro pps), unde mai regăsim puțin din comunitățile de români de pe Valea Timocului, au, de asemenea, un PIB pe cap de locuitor mai mic decât regiunile noastre Sud-Muntenia (13,7 mii euro pps) și Sud-Vest Oltenia (11,6 mii euro pps).
   Regiunile Serbiei de Sud-Est (6,9 mii euro pps) și Voivodinei (10,2 mii euro pps) din Serbia, regiuni unde, de asemenea, regăsim comunități de români, numiți de „bunii noștri vecini” vlahi sau orice altceva, dar numai nu români, sunt în urma regiunilor noastre Sud-Vest Oltenia (11,6 mii euro pps) și Vest (16,5 mii euro pps) în privința PIB-ului pe cap de locuitor.

   În vest, regiunile Ungariei, Del-Alfold (13,9 mii euro pps) și Eszak-Alfold (12,5 mii euro pps), sunt sub cele de peste graniță de la noi, Vest (16,5 mii euro pps) și Nord-Vest (14,4 mii euro pps). Iată că, deși Ungaria e peste noi în privința PIB-ului pe cap de locuitor (19,7 față de 16,5 mii euro pps), regiunile ei din est sunt mai sărace decât regiunile noastre din vest.
   În nord, în regiunea ucraineană Zakarpattya, cea care include Maramureșul de Nord, PIB-ul pe cap de locuitor era de 4,2 mii euro pps, mult sub cel din regiunea noastră de Nord-Vest (14,4 mii euro pps), cea care include Maramureșul de Sud.

   Iată că toate regiunile statelor ce înconjoară România sunt sub regiunile românești cu care au graniță în privința PIB-ului pe cap de locuitor, indiferent că vorbim de regiuni din state mai bogate, cum e Ungaria, sau state mai sărace, precum Moldova.
   Chiar și la nivel de regiuni ale capitalelor stăm mai bine decât toate statele din jur, București-Ilfov (39,4 mii euro pps) fiind peste regiunile capitalelor Ungariei (Kosep-Magyaroszag - 30,4 mii euro pps), Ucrainei (Kiev - 26,9 mii euro pps), Bulgariei (Yugozapaden - 22 mii euro pps), Serbiei (Belgrad - 17,4 mii euro pps) și Moldovei (Chișinău - 16 mii euro pps - vezi datele din imagine).

   Prin aceste date nu vreau să spun că ar trebui să fim satisfăcuți de stadiul de dezvoltare economică atins, ci că ar trebui să ne uităm mai mult în jur, să vedem că într-o regiune extinsă săracă a Europei, România, cu toate bubele ei în cap, pare o insulă de prosperitate, iar românii rămași în afara granițelor au cât de cât ce regreta.


2 comentarii:

  1. bravos cu analiza
    din cand in cand mai trebuie deschisi ochii sa vedem realitatea
    ca sunt multi tradatori de tara care vorbesc Romania numai de rau
    spre bucuria dusmanilor nostri
    felicitari de articol de presa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo !Dar pe cei mai mulți nu i-aș numi trădători, i-aș numi idioți.

      Ștergere