Social Icons

duminică, 12 august 2018

România alocă cea mai mică sumă pe cap de deținut dintre statele comunitare

Topul statelor UE după cheltuiala medie pe deținut
   România avea acum doi ani 27.455 deținuți, iar cheltuielile totale cu sistemul penitenciar s-au ridicat la 223,5 milioane de euro. Asta înseamnă că, pentru fiecare deținut, statul a cheltuit în medie 8,1 mii euro. 

   E cea mai mică sumă pe cap de deținut dintre statele comunitare. Până și vecinii noștri de la sud de Dunăre alocă anual mai mult decât noi pentru un deținut (9,2 mii euro - vezi tabelul din imagine), iar vecinii maghiari alocă de 2,5 ori mai mult decât noi (20,6 mii euro în 2016).
   E clar că avem o problemă, iar suma anuală de 8,1 mii euro (680 euro lunar) alocată pentru întreținerea unui deținut e mult sub ceea ce se alocă în medie la nivel comunitar (42,9 mii euro, respectiv 3.580 euro lunar). 

   Acum câțiva ani, când s-a făcut publică cheltuiala medie pe deținut, care era apropiată de suma din 2016, toată lumea s-a inflamat, cei 2,5 mii de lei alocați lunar părându-le multora o sumă prea mare. Nimeni nu s-a obosit să facă o comparație cu celelalte state din UE, pentru că în presa noastră dă bine să te iei de pușcăriași, atunci când iei o pauză de la asistații social. 

   Cum arată topul statelor UE după cheltuiala medie anuală pe deținut?

   Din datele Eurostat pentru anul 2016, a rezultat că la nivelul UE s-au cheltuit pentru sistemul penitenciar 24,89 miliarde euro. Totuși, datele privind numărul de deținuți de la nivelul UE sunt complete doar pentru anul 2015, iar în acel an, suma totală cheltuită pentru cei 585.467 deținuți a fost de 25,14 miliarde de euro, ceea ce ne arată că suma anuală cheltuită pe deținut era de 42,9 mii euro, de peste 5 ori mai mare decât ceea ce se alocă în sistemul penitenciar românesc (vezi tabelul din imagine).
   Încă  două state din UE (Belgia și Marea Britanie) nu au transmis Eurostatului date aferente anului 2016, așa că ne mulțumim cu cele din 2015.

   Acum doi ani, România, cu un număr de 27.455 deținuți, era pe locul 7 în UE (vezi tabelul din imagine), dar nivelul cheltuielilor alocate sistemului penitenciar ne plasa pe locul 15 între statele comunitare (223,5 mil. euro), iar suma medie anuală alocată pe cap de deținut (8,1 mii euro) ne plasează pe ultimul loc în UE .
   Cea mai mare sumă alocat pe cap de deținut s-a înregistrat în Olanda. Acest stat a cheltuit în 2016 pentru întreținerea unui deținut 219,5 mii euro, adică de aproape 27 ori mai mult decât a alocat România.
   Pe locul doi în topul alocărilor pe cap de deținut se situa în 2016 Suedia (161,6 mii euro), iar podiumul era completat de Danemarca (154,5 mii euro - vezi tabelul din imagine).
   Dintre statele ex-comuniste, Slovenia aloca cea mai mare sumă anuală pentru întreținerea unui deținut (24,3 mii euro).

   Suntem niște barbari din punctul de vedere al alocărilor pe cap de deținut. Faptul că un stat precum Bulgaria, stat ce are un salariu mediu mai mic cu 20% decât cel din România, alocă cu 12% mai mult pentru un deținut, spune mult despre modul cum își propune România reintegrarea în societate a deținuților. Cu asemenea sume alocate pentru un deținut, sistemul nostru penitenciar nu-și propune reeducarea deținutului și integrarea acestuia în societate, ci doar pedepsirea lui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu