Social Icons

miercuri, 22 august 2018

Cât de mult se bazau economiile europene în anul 2007 pe consum, investiții și exporturi și cât de mult se bazau anul trecut

Cum au evoluat consumul, investițiile și exporturile la nivelul statelor UE între 2007 și 2017
   România avea în anul aderării la blocul comunitar un nivel al investițiilor la care poate doar să viseze în prezent. Asta era partea bună a structurii economiei. Partea proastă era dată de ponderea consumului mult mai mare decât în prezent și impactul negativ mare al exportului net de bunuri și servicii (vezi tabelul din imagine).

   Anul trecut, PIB-ul de 187,9 miliarde de euro al României însemna 77,7% consum final, 22,6% investiții (formarea brută de capital fix) și un impact negativ al balanței bunurilor și serviciilor (exportul net) de 2,1% (variația stocurilor conta 1,8% în PIB).
   Față de structura PIB-ului comunitar (15.350 mld. euro - vezi tabelul din imagine), România avea o pondere puțin mai mare a consumului în PIB (77,7% față de 75,8% din PIB), o ponderea a investițiilor mai mare (22,6% față de 20,1% din PIB) și un impact al exportului net de bunuri și servicii negativ față de cel de la nivel comunitar care era pozitiv (-2,1% față de 3,7% din PIB - vezi tabelul din imagine). 

   Problema României și anul trecut, dar și în anul aderării la UE, era faptul că nu reușea să fie competitivă cu bunurile și serviciile pe piața externă, și, de aici, apare deficitul balanței de bunuri și servicii sau a exportului net. Dacă pe partea de servicii am reușit să trecem pe plus, pe partea de bunuri suntem încă necompetitivi. Rezultatul e că, în loc să avem un plus în PIB de pe urma exportului net, avem un minus, iar dintre statele ex-comuniste din spațiul comunitar, doar Letonia e în situația noastră (vezi tabelul din imagine).

   Cum arătau structurile economiilor din spațiul comunitar înainte de criză și cum arată acum?

   În 2007, PIB-ul comunitar se baza într-o proporție puțin mai mare pe consum (76,1% față de 75,8%), nivelul investițiilor era ceva mai ridicat (22,6% față de 20,1% din PIB), iar cel al exportului net era sesizabil mai scăzut (0,6% față de 3,7% din PIB - vezi tabelul din imagine). Economia comunitară din 2017 arată o ușoară ajustare a consumului, o ajustare ceva mai serioasă a investițiilor și o creștere a competitivității produselor și serviciilor.

   La nivel de state, în 2007, economia care se baza cel mai mult pe consum era Grecia (85,4% din PIB), și tot Grecia era și anul trecut lider în ceea ce privește consumul (89,3% din PIB). Criza economică din această țară n-a ajustat consumul, dar a scăzut semnificativ investițiile (de la 26% la 12,6% din PIB).  
   După Grecia, cele mai mari ponderi ale consumului în PIB din anul 2007 le înregistrau Bulgaria (85,2%) și Portugalia (84,6%). 
   Anul trecut, după Grecia, în topul ponderii consumului final urmau Marea Britanie (84,1% din PIB) și Cipru (83,5% - vezi tabelul din imagine).
   Statul cel mai puțin dependent de consum în 2007 era Luxemburgul (47,5% din PIB), iar anul trecut locul era ocupat de Irlanda (44% din PIB - vezi tabelul din imagine).

   La capitolul investiții, în 2007, cele mai mari ponderi în PIB se înregistrau în Estonia (36,6%), Letonia (36,4%) și România (35,1%), iar cele mai mici în Germania (20,1%), Luxemburg (18,4%) și Marea Britanie (17,9% - vezi tabelul din imagine).
   Anul trecut, cele mai mari ponderi ale investițiilor în PIB se înregistrau în Suedia (24,9%), Cehia (24,7%) și Estonia (23,7%), iar cele mai mici în Luxemburg (17%), Portugalia (16,2%) și Grecia (12,6% - vezi tabelul din imagine).

   Exportul net de bunuri și servicii din anul 2007 înregistra cele mai mari ponderi în PIB în Luxemburg (33,3%), Irlanda (8,3%) și Olanda (7,1%), iar cele mai mici ponderi în România (-13,9%), Bulgaria (-18,8%) și Letonia (-19% - vezi tabelul din imagine).
   Anul trecut, cele mai mari ponderi ale exportului net în PIB se înregistrau în Luxemburg (36%), Irlanda (30,4%) și Malta (18,3%), iar cele mai mici în Letonia (-1,3%), România  (-2,1%) și Cipru (-4%).
   Luxemburg și Irlanda sunt două cazuri speciale, exporturile nete din aceste țări fiind rezultatul localizării unor mari companii, ceea ce cântărește mult pe partea de exporturi de servicii (financiare și IT, mai ales).

   La nivelul UE, în anul 2007, existau 16 state care înregistrau valori negative ale exportului net de bunuri și servicii. Anul trecut, doar șase state erau în situația aceasta, România fiind unul dintre ele.
   Economiile comunitare, per ansamblu, se bazau anul trecut mai puțin decât în 2007 pe consum și tot mai puțin pe investiții, dar mai mult pe competitivitatea bunurilor și serviciilor. Totuși, fără investiții, pe termen mediu și lung, această competitivitate nu se poate menține. Deci, e de așteptat ca, în următorii ani, fie să crească investițiile, fie să scadă exporturile nete și să asistăm la o creștere a consumului final.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu