Social Icons

duminică, 15 octombrie 2017

Cât au pierdut investitorii Digi în cinci luni de la listare

Ce țeapă și-au luat investitorii Digi
   Listarea Digi Communications a fost văzută ca fiind evenimentul anului de pe bursa de la București. Investitorii se băteau pe IPO-ul acestei companii, fiecare sperând să dea lovitura. La inflamarea spiritelor au contribuit și băncile care au creditat micii investitori atrași de mirajul discountului oferit.

   La final, când s-au împărțit acțiunile, prețul a fost de 40 lei pe acțiune și doar câțiva norocoși au beneficiat de discount. Chiar și cei ce n-au beneficiat de discount, dacă au vândut în prima zi de tranzacționare, au ieșit în câștig. Din a doua zi de tranzacționare, după avalanșa de știri optimiste ale unor entuziaști plătiți pentru reclamă mascată, investitorii au început să intre în zona randamentului negativ. 
   La o săptămână distanță de la listare, în 22 mai, randamentul acțiunilor ce n-au beneficiat de discount a devenit pozitiv pentru o săptămână și ceva. Vor mai trece aproape două luni până când randamentul va deveni iarăși pozitiv. Din 22 august, randamentul acțiunilor a intrat pe minus, și pe minus a rămas până în prezent, prețul pe acțiune ajungând vineri la 37,3 lei (-6,7% față de prețul de 40 lei pe acțiune - accesează datele BVB aici).

   Am fost singurul care a spus că listarea Digi va arde multe buzunare încă din 10 mai (cu 6 zile înainte de listare - vezi aici articolul), în timp ce analiștii lu` pește erau prinși de febra suprasubscrierii. Am avut dreptate, iar balonul de săpun s-a spart în primele zile pe bursă, iar unii păcălici n-au înțeles mare lucru nici măcar în prima zi de tranzacționare, când prețul de închidere a fost sub cel cu care a deschis (41 lei față de 41,7 lei pe acțiune), semnal destul de serios că piața nu credea în Digi (vezi aici articolul). 
   Nici măcar presa specializată pe domeniul bursier n-a avut curajul să-și asume o poziție vis-a-vis de acțiunile acestei companii. Un investitor mic, ce n-a beneficiat de discount, are în prezent o pierdere ipotetică de 6,7% în doar cinci luni, ea devenind efectivă doar dacă mâine și-ar vinde acțiunile. În condițiile în care Digi a anunțat investitorii să nu se aștepte la dividende prea curând, e de presupus că prețul de 37,3 lei pe acțiune va coborî sub 36 lei până la finalul anului.

   Partea amuzantă e că vreo cinci fonduri de pensii administrate privat dețin circa 12% din acțiunile emise de Digi. În cinci luni de zile, geniul investițional al acestor fonduri a produs un randament negativ de 6,7%. Am mai abordat administrarea banilor de către fondurile de pensii administrate privat (vezi aici) și am spus că, până la prima pensie plătită, o mare parte din randamentele cu care se laudă acum se vor topi, pentru că băncile nu le vor mai plăti dobânzi anticipat ca să declare randamente atractive, iar pe piața de obligațiuni, chiar dacă vor mai crește dobânzile, acestea vor fi insuficiente pentru a duce la un randament pozitiv după ce se vor acoperi comisioanele și rata inflației. Iată că atunci când sunt lăsate să meargă pe piața bursieră, fondurile de pensii se comportă ca un prost cu bani mulți, câștigați ușor, care vrea să joace o partidă de poker cu profesioniști.

   Dacă aș deține acțiuni la Digi, aș aștepta o rebalansare a prețului, până spre 39 lei, care se va produce, probabil, în următoarea lună de zile, și mi-aș marca o piedere de 2,5%, care n-ar fi catastrofală, față de una de două cifre, care e probabilă la finalul unui an de tranzacționare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu