Social Icons

miercuri, 31 mai 2017

Legea dresorilor de funcționari publici locali

Legea salarizării unitare doar pentru unii
   Funcționarul public din administrația locală e un sclav în devenire, dacă legea salarizării unitare merge pe repede înainte sub privirea impasibilă a neuronilor Olguței.

   PSD-ul comite prin această lege un abuz, prin care peste două sute de mii de funcționari publici din administrația locală sunt trimiși să se căciulească în fața aleșilor locali. Această lege va da drumul la un lung șir de abuzuri și statuează că primarul este un zeu local. 

   Justificare PSD, conform căruia consiliile locale sau județene vor vota bugetul salariilor funcționarilor locali, e o minciună prin omisiune. Consiliile locale sau județene votează bugetele locale în care sunt cuprinse și salariile, dar bugetele locale sunt propuse doar de primar și de aparatul președintelui județean. Așadar, totul se reduce la cine propune proiectul de buget, deci la primar sau președinte județean.  

   O altă justificare falsă e aceea că există diferențe între funcționarul de comună și cel de municipiu sau oraș, iar în spiritul regionalizării eșuate a lui Dragnea, aceste diferențe vor fi lămurite mai bine la nivel local. Așa o fi, dar dacă e așa, de ce nu se încearcă să se realizeze o grilă pentru funcționarii de comune, alta pentru cei de municipii, alta pentru cei din orașe și alta pentru cei de consilii județene? 

   Cât de greu e să echivalezi niște administrații locale în funcție de numărul populației și de rangul acestora, de aici, să dezvolți mai multe grile salariale? Dacă lași posibilitatea ca fiecare administrație să-și voteze cum vrea salariile, stabilind o limită superioară la nivelul salariului de vice-primar de municipiu, de oraș sau de comună, ce te costă să duci grila mai jos pe aceleași paliere? 

   Nu se vrea, iar motivul pentru pentru acest refuz e dat dorința PSD-ului de a schimba statutul funcționarului public din semi-slugă față de primar în slugă perfectă. La viitoarele alegeri, PSD-ul poate miza astfel pe o armată de militanți angajați și stipendiați după bunul plac de primari. Nu m-ar mira ca legea anti-migrației politice a aleșilor locali să mai fie odată suspendată pentru ca toți cei recunoscători lui Dragnea să-și schimbe carnetul de partid.

   Regionalizarea de care face caz Dragnea, nu presupune și o reorganizare administrativă sau o alocare suplimentară de resurse de la centru pentru plata noilor grile de salarizare, ci doar oferirea pe tavă aleșilor locali a biciului și zăhărelului pentru o cât mai reușită dresură a funcționarilor publici. Această lege nu poate fi numită ca fiind unitară decât acolo unde vor Dragnea și Olguuța să fie, adică la nivelul primarilor, care vor stabili salariile fucționarilor după bunul plac, în limita salariului minim și al celui de vice-primar. 

    Mă îndoiesc că vor exista aceleași grile de salarizare în două comune vecine, iar despre orașe reședință de județ nici nu mai vorbesc. Legea va da naștere la inechități de salarizare mai mari decât cele din prezent, dar scopul acesteia nu e să le corecteze, ci să nască o întreagă faună de baroni și baroneți locali.

  PS: Văd că PNL-ul e prea prins cu alegerea lui Bușoi și nu face mare tam-tam pe această lege. Probabil, și-au făcut calcule și situația le convine și lor. Încă o data, la ticăloșii, cele două partide își dau mâna fără nicio problemă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu