Social Icons

miercuri, 24 mai 2017

Ce procent din taxele colectate la nivel regional anul trecut s-a întors la bugetele locale

Topul regiunilor după contribuția la buget    Anul trecut, bravul nostru ANAF a reușit să colecteze la buget circa 199,46 miliarde lei. Asta înseamnă circa 26,3% din PIB-ul din 2016, procent ce poziționează ANAF-ul pe penultimul loc din UE în materie de capacitatea de colectare. 

   Fiscul nostru a colectat acești bani prin intermediul direcțiilor regionale ale finanțelor publice (115,56 mld. lei) și al Direcției Generale a Marilor Contribuabili (83,9 mld. lei - vezi tabelul din imagine). Să explicăm puțin mecanismul de colectare al ANAF-ului.

   Direcțiile regionale sunt în număr de opt, se suprapun pe regiunile de dezvoltare și colectează taxele de la persoanele fizice, companiile mici și mijlocii, precum și de la direcțiile vamale. În subordinea direcțiilor regionale se află agențiile județene și, începând de anul trecut, direcțiile contribuabililor mijlocii, care colectează direct de la companiile mijlocii din fiecare regiune. Prin înființarea Direcțiilor Contribuabilor Mijlocii la nivel de regiuni,  agențiilor județene le-a rămas  să colecteze taxe doar de la persoanele fizice și companiile mici. 

   Direcția Generală a Marilor Contribuabili a colectat taxele de la cele mai mari 1.499 companii din economia națională, indiferent de regiune sau județ. Numărul marilor contribuabili diferă de la an la an. Astfel, în 2015, numărul marilor contribuabili a fost de 2.392, pentru ca anul trecut să scadă la 1.499, iar anul acesta să urce la 2.940. Din acest motiv, veniturile încasate de această direcție variază mult de la un an la altul. Cei mai mulți mari contribuabili în 2016 erau în capitală (576 companii), Ilfov (103 companii), Timiș (62 companii), Cluj (54 companii), Brașov (53 companii) și Prahova (53 companii).

   Tot anul trecut, veniturile de la nivelul administrațiilor locale au totalizat suma de 59,52 miliarde de lei. Dacă scoatem sumele primite de la UE (1,79 mld. lei), rezultă că la bugetele locale din cele opt regiuni de dezvoltare s-au întors 50% din taxele colectate de direcțiile regionale ale finanțelor publice (57,73 din 115,56 mld. lei - vezi tabelul din imagine).

   Unde s-au colectat cel mai multe taxe la nivel regional în 2016?

   Regiunea București - Ilfov e de departe cel mai mare contributor la taxele colectate la nivel regional, peste 37% din veniturile ANAF de la nivel regional provenind din această regiune (43,39 mld. lei - vezi tabelul din imagine). Această pondere mare a regiunii capitalei nu include și taxele colectate de la marile companii, administrate de Direcția Generală a Marilor Contribuabili. După ponderea mare deținută de regiunea București - Ilfov în numărul marilor contribuabili (45% din cele 1.418 companii) ne dăm seama că această regiune duce greul în materie de taxe colectate

   Trebuie spus că datele furnizate de ANAF de la nivelul direcțiilor regionale sunt în sume brute (includ și costul colectării), sumele nete fiind puțin mai mici (115,56 față de 117,89 mld. lei).

   După regiunea București - Ilfov, în topul taxelor colectate de la nivel regional urmează direcțiile regionale ale finanțelor publice Cluj - Napoca din regiunea Nord-Vest (13,08 mld. lei), Galați din regiunea Sud - Est (12,97 mld. lei) și Brașov din regiunea Centru (12,69 mld. lei - vezi tabelul din imagine). 
   Cele mai puține taxe s-au colectat de către direcțiile regionale Timișoara din regiunea Vest (9,06 mld. lei) și Craiova din regiunea Sud - Vest Oltenia (6,24 mld. lei).

   Cât din taxele colectate s-au întors la bugetele locale din cele opt regiuni de dezvoltare?

   La nivel național, anul trecut, bugetele administrațiilor locale au avut venituri totale de 59,52 miliarde lei, dar doar 57,73 miliarde de lei reprezintă sumele provenite din taxe, restul de 1,79 mld. lei sunt sume primite de la UE. Prin administrații locale înțelegem consilii județene, primării de comune, de orașe și de municipii.

   Cele mai mari sume provenite din taxele colectate anul trecut s-au întors la bugetele locale din regiunile: București - Ilfov (9,83 mld. lei), Nord - Est (8,24 mld. lei), Sud - Muntenia (7,62 mld. lei) și Nord - Vest (7,45 mld. lei). 
   În regiunile Vest (5,5 mld. lei) și Sud - Vest Oltenia (5,39 mld. lei - vezi tabelul din imagine) s-au întors cele mai mici sume din taxele colectate

   Când raportăm sumele primite din taxe la ceea ce s-a colectat la nivel de regiuni, toate regiunile, în afară de București - Ilfov, primesc mai mult de jumătate din ceea ce s-a colectat

   București - Ilfov e cea mai defavorizată regiune după procentul de taxe colectate la nivel local ce se întorc sub formă de venituri la bugetele locale. Din cele 43,39 miliarde de lei colectate de Direcția Generală Regioanală a Finanțelor Publice București, doar 22,7% (9,83 mld. lei - vezi tabelul din imagine) s-au întors sub formă de venituri la bugetele locale din această regiune. 

   A doua cea mai defavorizată e regiunea Centru, 52,9% din taxele colectate s-au întors sub formă de venituri la bugetele locale (6,71 din 12,69 mld. lei). Regiunea Sud - Est este pe locul trei în topul celor mai defavorizate regiuni, cu venituri ale bugetelor locale ce reprezintă 53,7% din taxele colectate local (6,97 din 12,97 mld. lei - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai favorizate regiuni după ponderea mare a taxelor colectate ce s-au întors sub formă de venituri la bugetele locale au fost Nord - Est (83%) și Sud - Vest Oltenia (86,4% - vezi tabelul din imagine).

   Datele colectării de taxe de la nivel de teritoriu și a întoarcerii acestora sub formă de venituri la nivelul administrațiilor locale ne arată că, doar regiunea capitalei ar câștiga mult în cazul unei regionalizări
   Dacă la bugetele locale s-ar întoarce 60% din taxele colectate la nivel local și nu 50% cum a fost cazul anul trecut, ar însemna o creștere cu 20% a alocărilor spre bugetele locale. Totuși, la o asemenea alocare, patru regiuni de dezvoltare ar înregistra o scădere a veniturilor (Nord - Est, Sud - Muntenia, Sud - Vest Oltenia și Vest), 3 regiuni ar înregistra o creștere a veniturilor, cuprinsă între 390 și 900 milioane lei (Nord - Vest, Sud - Est și Centru), iar regiunea capitalei aproape și-ar tripla veniturile (de la 9,83 la 26,4 mld. lei). Dacă alocarea ar fi mai mare, nu prea ar rămâne bani de pensii, asigurări de sănătate și administrație centrală. La modul cum arată colectarea de taxe la momentul actual, toate regiunile sunt dependente de capitală.

2 comentarii:

  1. Dacă se regionalizeaza țara, o regiune, care acum primește 50% din cât produce, va pastra toate cele 13 mld din care va vira la centru doar un mic procent - procent mic, pentru că se vor crea în teritoriu instituțiile care acum există doar la centru, deci cum pot pierde regiunile care si acum fac bani?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensiile și salariile bugetarilor reprezintă o treime din bugetul centralizat. O alocare mai mare către regiuni va conduce la o diminuare a bugetului de stat. Deci nu prea mai ramân bani pentru pensii, armată, sănătate, etc. Nivelul scăzut de colectare la nivel regional nu permite o autonomie financiară mai mare în prezent.

      Ștergere