Social Icons

duminică, 25 septembrie 2016

Proiectu` de la țară

Proiectul de țară a lui Iohannis
   La doi ani de când a fost ales, președintele ne propune un proiect de țară. Să ne așteptăm, oare, ca la patru ani să vină și cu planul de realizare a proiectului? 

    
   Unii cârcotași zic că e o mișcare de genul referendumurilor lui Băsescu, trântite tam-nesam în campaniile parlamentare, ca să abată discuțiile de la „realizările” PDL-ului și să se poată implica și el în campanie. 

   Nu trebuie să-l bănuim pe Iohannis de strategii cu bătaie așa de lungă. Eu cred sincer că președintele, abia refăcut după oboseala acumulată în ultimele concedii, vrea să schimbe ceva. România are nevoie de un proiect de țară și, mai ales de unul de la țară, știți voi, bucata aia de Românie, pe care toți idioții și-o imaginează ca fiind o copie fidelă a Las Ferbințiului. 

  În realitate e, de cele mai multe ori, o copie a Afganistanului. Iar acolo unde nu e o copie a Afganistanului și chirpiciul e înlocuit cu termopane și Lindab, drumurile seamănă, la prima ploicică, cu Valea Neajlovului după bătălia de la Călugăreni sau cu o orezărie deranjată de trecerea camionelor încărcate, fie cu materiale de construcții, fie trăgând după ele o vidanjă plină cu rahat, semn al civilizației de încropeală. 

    Culmea e că, aceeași vidanjă băntuie și ulițele prosperei localități Pipera. Da, la doi pași de capitală, în secolul XXI, rahatul potențaților post-decembriști e plimbat prin administrația dublu Doctorului Pandele, zi de zi, fără întrerupere, până la cel mai apropiat râu, probabil, pentru că mă îndoiesc că antreprenorii se încurcă să încheie contracte cu serviciile de canalizare din capitală. Dacă nu știați, Pipera aparține de metropola Voluntari, iar în viitor, va fi parte integrantă a megalopolisului Voluntari - București.

   Da, România are nevoie de un proiect de la țară, de unul de țară și, poate chiar, de o altă țară. Nu mai departe de o săptămână, ni se prezenta un Master Plan care va începe de la anul. Autostrăzi, drumuri expres, TGV-uri, mamă, mamă, să te tot ții de așa aberații. Dacă în 26 de ani n-ai reușit să faci o șosea de centură în jurul capitalei, adică prin Câmpia Română, cam cât îți va lua să străpungi Carpații, de mai multe ori? Poate dăm peste „tunelurile secrete ale dacilor de sub Carpați” și ne scoatem. 

   Ce nu înțelege dl Iohannis e că nu e ne voie să ne repeți ca o placă stricată de ce avem nevoie. Cu toții știm de ce avem nevoie, problema e că n-avem oameni capabili să facă ceva în acest sens. Nea` Gogu din Răsculații din Vale știe că are nevoie de asfalt, de canalizare, apă curentă, spitale în care să nu fie omorât cu zile, școli în care să-și trimită nepoții fără să aibă frica că le cade tavanul în cap, că-i mănăncă lupul pe drum sau că pot muri înnecați în latrină. Lui nu-i trebuie o dezbatere publică, o comisie  sau altă formă de tembelism politic gratuit, ca să afle de ce are nevoie. Lui îi trebuie ca cineva să-i rezolve aceste probleme, nu să trăncănească despre ele. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu