Social Icons

joi, 17 decembrie 2015

Ce-ai putea cumpăra azi cu salariul din anii `80, în valori comparabile

Ce valoare ar avea salariile și produsele din anii `80
   Din 1985 până în luna octombrie a anului curent, leul românesc s-a depreciat de 4.384 ori. Aplicând denominarea din 2005, rezultă că un leu din 1985 valorează în prezent 0,4384 lei. Sau, dacă ne jucăm de-a deflatarea, atunci un leu din luna octombrie a anului curent ar valora 2,281 lei din anul 1985.

   Cât ar valora salariile din anii `80 în banii de astăzi?

   În 1985, salariul mediu net lunar la nivel de economie, conform datelor INS, era de 2.827 lei. Asta ar însemna, în banii de astăzi, 1.239 lei. Salariul mediu net pentru luna octombrie a anului acesta e de 1.871 lei. Așadar, în valori comparabile, în 1985, salariul mediu net lunar era cu o treime mai mic decât cel din prezent. 
   Patru ani mai târziu, în 1989, salariul mediu net lunar era de 3.063 lei. Aplicând inflația cumulată din 1989 până în octombrie anul acesta, ne rezultă un raport de 0,4164 lei de astăzi la un leu de atunci. Comparând salariile nete, ne rezută suma de 1.275 lei pentru salariul din 1989 în valori comparabile cu cea din prezent. Deci, între 1985 și 1989, creșterea reală a salariului net a fost de 36 lei (la valoarea din octombrie 2015).

   Cât ar valora produsele din anii `80 în banii actuali?

   Cele mai multe prețuri ale produselor din anii comunismului sunt rezultatul amintirilor și mai puțin a unui studiu statistic. Din acest motiv, am optat pentru valorile cele mai des menționate în diferite surse (vezi tabelul din imagine). Astfel, avem prețul unui autoturism Dacia în jurul valorii de 70 mii lei, al unui televizor color la valoarea de 10 mii lei, iar al unui Video Recorder la valoarea de 40 mii lei. Acestea erau prețurile anilor `80. De aceea, vom aplica inflația cumulată din 1985 încoace. În banii de astăzi, Dacia de atunci ar costa 30,7 mii lei, televizorul color ar costa 4,4 mii lei, iar video-ul ar costa 17,5 mii lei (vezi tabelul din imagine). Alte exemple de produse, ale căror prețuri au fost actualizate, ne arată că un frigider ar costa în prezent 1.534 lei, o mobilă albă de dormitor ar costa aproape 4 mii de lei, un litru de benzină ar costa 3,5 lei, un pachet de țigări Golf (cele mai scumpe în afară de Kent) ar costa 7,8 lei (vezi restul de produse cu prețurile de atunci și actualizate în tabelul din imagine).
   Avem de la INS prețurile din piețele agroalimentare din luna ianuarie 1990. Ele sunt apropiate de cele din luna decembrie a anului 1989, rata inflației,  pe parcursul primului an de libertate, fiind de doar 5,1%. Caruselul inflaționist a pornit abia în 1991, când rata inflației a a ajuns la 170,2% (conform INS). Acestor produse le vom aplica inflația cumulată din 1989. 
   În ianuarie 1990, în piețe, prețul unui kg de grâu era de 9,32 lei, față de 0,7 lei, cât era în luna octombrie a acestui an (conform INS - vezi tabelul din imagine). Dacă le aducem la prețuri comparabile atunci kilogramul de grâu din ianuarie 1990 ar fi valorat în prezent 3,88 lei, deci, de 5,5 ori mai mult decât e în realitate. Un alt exemplu îl reprezintă cartofii de toamnă, care costau în piețele din ianuarie 1990, 8,29 lei pe kg, echivalentul a 3,45 lei în urmă cu două luni. Prețul mediu de acum două luni era de 1,48 lei pe kg, deci, de două ori și ceva mai mic. Exemplele pot continua (vezi tabelul din imagine) și toate ne arată că mâncarea era mult mai prețuită în anii comunismului.
   
   Ce ți-ai putea cumpăra azi cu salariul din anii `80?

   Astăzi, în valori comparabile, salariul mediu al anului 1985 îți asigură o putere de cumpărare cu o treime mai mică decât salariul actual. Raportul puterii de cumpărare e aproape același și dacă ne raportăm la salariul mediu din 1989. Unui român din 1985, plătit cu salariul mediu net, îi trebuiau aproape 28 de salarii pentru a-și putea cumpăra un autoturism Dacia. În valori comparabile, unui român din prezent îi trebuie 16 salarii pentru a cumpăra același autoturism. E interesant că, în valori comparabile, prețul unei Dacii din anii `80 e apropiat de valoarea unei Dacii Logan de astăzi (cu ceva  dotări suplimentare - vezi tabelul din imagine). 
   Dacă ne raportăm la prețul produselor agroalimentare existente în ianuarie 1990, la valorile de atunci, atunci românul ce câștiga salariu mediu pe economie ar fi cheltuit o șesime din salariu pentru a cumpăra toate produsele din tabel (vezi tabelul). Românul plătit cu salariu mediu din octombrie 2015 ar fi achiziționat aceleași produse de la piață cu a 14 - a parte din salariu (la prețurile de acum două luni). E clar că alimentele erau mult mai prețuite în anii comunismului, de vreme ce salariile în valori comparabile au un raport de 1 la 1,33 în favoarea celui din prezent, iar coșul (tabelul) de produse agroalimentare avea un raport în salariile nominale de 1/6 la 1/14, adică de 1 la 2,33.

   Salariații români de astăzi câștigă, în medie, mai bine decât cei din anii `80, dacă ne raportăm salariile în valori comparabile. Prețul produselor agroalimentare, în valori comparabile, a scăzut față de anii comunismului. Teoretic, un salariat mediu remunerat de astăzi își permite să mânânce mai mult decât unul din anii `80, practic, mănâncă mai puțin sau mai ieftin, pentru că trebuie să plătească mai mult la întreținere, pe țigări, pe carburanți, pentru un bilet la cinema, etc. (vezi tabelul din imagine).

5 comentarii:

  1. interesanta comparatie, dar nu se tine cont de un criteriu important: ieftinirea electronicelor, evolutia tehnicii!

    RăspundețiȘtergere
  2. In ziua de azi foarte multi romaro lucrează pe salariul minim pe economie, nu pe cel mediu....deci nu stiu cat de buna e comparatia....

    RăspundețiȘtergere
  3. Care Dacie de 70.000?! Era o cifra data de partidul comunist, la valoarea aia erai pus pE lisat de asteptare de multi ani, unii nici astazi nu si-au luat masina (vezi cazul CEC). Daca vroiai o Dacie pretul era peste 100.000 (la mana a doua cu multi ani vechime), cineva care vroia una de sub un an vechime (sa zicem ca gaseai pe cineva dispus sa-ti vand amasina catsigata la loto) pretul era dublu (140.000). La fel cu mancarea, cambustibil etc...erau pe cartela (DACA gaseai), nu existau "preturi" ci niste cifrea statistice date de partid. Pentru un telefon fix asteptai 7 ani, dolarul era "evaluat" de partid la 15 lei, piata libera pretul era de 50. Sa mai vorbim de servicii etc...nu vad sensul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oare de ce nu ati analizat si puterea de cumparare a unui apartament?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele mai mutle erau "repartizate de intreprindere", dar erau unii care le cumparau, in 1977 un apartament de 40 m2, in oras capitala de judet, tip "vagon" cu finisaje ce astazi ar scandaliza lumea costa 70.000 lei. Asta in timp ce salariu persoanei ce a facut efortul de a cumpara acel apartament (nou la acea vreme) era de 1800 lei. Atunci acel salariu era de muncitor calificat, un fel de "IT-ist" din zilele noastre.

      Ștergere