Social Icons

duminică, 9 noiembrie 2014

Excedent și deficit

Excedent și deficit
   „Iohannis vrea să rupă România!” „Iohannis nu e ortodox!” „Iohannis nu e român!”, „Iohannis n-are copii!” „Iohannis are șase case!” Asistăm la acest prozelitism mânat, de la începutul campaniei, de spaima de DNA.
    „Ponta va desființa DNA-ul!” Ponta va deschide larg porțile pușcăriilor!” „Ponta are șapte case!” „Ponta e pe-o mână cu rușii și chinezii!” Spaima desființării DNA-ului e arma principală a dreptei în campanie.
   Manipularea face parte din cotidianul politic al unei campanii și așa e și normal să fie. Fotografia alăturată e o manipulare. Sibiul nu arată peste tot ca-n centru, iar centrul Giurgiului nu arată ca periferia sa. Cifrele, însă, ele sunt reale, dar, prin alăturarea cu o manipulare de genul celor practicate de televiziunile străine atunci când vorbesc de România, își pierd din relevanță.
   Un votant al PSD va categorisi imaginea ca fiind o propagandă de dreapta ce vrea să transmită că Sibiul ține în spate Giurgiu și, prin urmare, Klaus va rupe România în două, exact cum zice domnul Dragnea, și chiar are dreptate. De partea cealaltă, un votant al lui Klaus vede în imagine superioritatea sa morală făță de votanții lui Ponta. Va da share la fotografie, va da, eventual, un like și va crede că adevărul său va triumfa pe facebook și, mai apoi, în mințile celor din tabăra adversă.
   Între cele două tabere nu există puncte comune, fiecare crede că are dreptate și că partea cealaltă e vinovată de tot răul ce se va întâmpla. România nu e separată de rezultatul votului, ci de minți înfierbântate ce nu acceptă puncte de vedere diferite, decât dacă, la final, înving doar ei. Democrația, la un sfert de veac de la revoluție, e bună doar dacă câștigi tu. Atât Ponta, cât și Iohannis sunt exponenții unor aspirații false. Niciunul dintre cei doi nu va revărsa bunăstarea sau pușcăriașii peste noi. N-au cum și sunt conștienți de acest lucru, din acest motiv nu vor să se întâlnească.
   O întâlnire între cei doi nu îi va face pe alegători să-și schimbe opțiunea, dar îi va vace sigur pe cei din rețelele din teritoriu s-o lase mai moale cu mobilizarea. La Constanța, PSD-ul a câștigat în fața ACL la diferență de 8 procente, în sectorul 5 s-a câștigat la 11 procente. Rezultatele din aceste două fiefuri ale PSD arată că frâna trasă în ziua votului poate da bătăi de cap mari la numărătoare. În cazul lui Klaus, frâna e trasă peste tot, inclusiv în Ardeal. În Maramureș a câștigat la o diferență de 162 de voturi, în Satu Mare cu 983 de voturi, iar în Sălaj cu 2.456 de voturi. Din 16 județe din Transilvania, Iohannis a câștigat în 13, iar la diferență de 5 procente doar în 10. Toate aceste diferențe nu conduc la concluzia că avem două Românii, ci una cu ecarturi mai mari sau mai mici.
   După turul doi nimeni nu va avea de câștigat. Dacă iese Ponta, frustrații îngrijorați de soarta voturilor din străinătate vor vrea o Românie a lor, in care doar alegerea lor să conteze. Viermele sepărării e sădit de incapacitatea de a accepta că ești în minoritate, prin urmare, separarea e un rezultat al minorităților. Dacă va reuși Klaus, atunci frustrarea celor ce-au votat diferit va crește pe măsură ce bunăstarea va întârzia să se reverse. Ceea ce este ciudat e că sentimentele de separatism în Regat sunt aproape nule, atunci de unde idioțenia cu amenințarea separării? Dragnea reușește să pună pe masă o bombă cu ceas, acum când vântul separărilor prin Europa e o modă. Face asta pentru mobilizarea „patrioților”, doar că, odată pusă bomba în discuție de către un politician român de primă linie, bomba începe să ticăie. Dragnea nu e Sabin Gherman și această porcărie de campanie poate fi dezamorsată, culmea, doar prin alegerea lui Iohannis, pentru că altfel va ticăii, din ce în ce, mai sonor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu