Social Icons

marți, 4 noiembrie 2014

Câte companii țin în spate economia României

Marile companii contributoare la PIB
   Economia națională poate fi comparată cu o masă la care se așează companii, salariați, pensionari, șomeri, iar, în capul mesei, cu cuțitul într-o mână, stă statul. La masa cu pricina fiecare aduce ce poate, dar, când vine vremea să se înfrupte fiecare, statul e cel ce hotărâște ce, cât și cum își va potolii pofta fiecare.
    Ceea ce se produce într-un an și se aduce de către toți mesenii e valoarea adăugată brută. La aceasta, dacă adăugăm impozitele pe produs și scădem subvențiile pe produs, ne rezultă, la final, indicatorul agregat numit PIB (Produs Intern Brut). Acesta este cel mai utilizat indicator pentru comensurarea unei economii naționale. Metoda de calcul de mai sus este dennumită metoda producției. Anul trecut, PIB-ul României a fost de circa 628 mld. lei. Din această valoare, circa 87,92% înseamnă valoare adăugată brută, 12,15% reprezintă impozitul pe produse și 0,07% reprezintă subvențiile pe produse, cu mențiunea că subvențiile se scad.
   Dintre sectoare economiei naţionale, conform clasamentului contribuţiei la PIB, industria are un aport de 30%, agricutura de 5,6%, construcţiile de 8%, iar restul ţin de servicii şi comerţ. Aportul ramurilor de activități economice la PIB stabileşte că cele mai mari contribuţii le au: tranzacţiile imobiliare (8,3%), construcțiile de clădiri (7,76), industria alimentară (4,92%), transporturile terestre și prin conducte (4,78%) și agricultura și vânătoarea (4,56%). Toate aceste ramuri sunt caracterizate de un grad de concentrare scăzut, deci, în cadrul acestora, activează un număr mare de societăți. Pentru a ajunge la companiile ce au o contribiuție ridicată, activitățile trebuie grupate astfel încât să se suprapună pe activitățile complexe ale marilor companii.
   În urma acestei grupări, a rezultat că activitățile de producție și furnizare a energiei electrice și termice, a gazelor și apei calde au un aport de circa 3,4% la PIB-ul național. Dacă ținem cont că, din totalul de 93 de firme ce activează în aceste domenii, primele 15 concentrază 90% din sector, rezultă un aport în medie la PIB de circa 0,2%. Așadar, nu putem vorbi de un contributor primă mărime în aceste activități. În domeniile extracției de gaz și petrol și fabricarea produselor de cocserie și a produselor petroliere, regăsim o parte din activitățile petroliștilor și Romgazului. Aceste activități contribuie cu 3% din PIB. Ținând cont de numărul companiilor ce activează în aceste domenii și de cotele deținute, putem estima că Petrom are o contribuție la PIB de peste 3%, dacă includem și distribuția de carburanți, și de aproape 2%, dacă ținem cont doar de acestea. Folosind același raționament, putem estima contribuția Romgazului la PIB-ul național ca fiind cuprinsă între 0,5 și 1%. Același procent îl putem estima și în cazul Rompetrol.
   În domeniile contrucției de autovehicule și al comercializării lor, Dacia - Renault are cea mai mare cotă din aportul de 2,76% acestor două activități la PIB. Putem estima că Dacia are o contribuție la PIB-ul naținal de aproximativ 2%. Din aportul de 1,37% la PIB al activităților de fabricare a produselor de tutun (fără a include comerțul acestora) rezultă, pe baza cotelor de piață deținute, că British American Tabacco are o contribuție la PIB de circa 0,7%. Gradul de concentrare din telecomunicații și cota aferentă deținută în PIB nu indică un contributor mai mare 0,5%. Aceeași situație o regăsim și în activitatea de producere a băuturilor. În industria metalurgică, gradul de concentrare și reducerea activității nu aduc în față un contributor important în anul 2013.
   O privire de ansamblu ne arată că Petrom, Dacia, Romgaz, Rompetrol și BAT contribuie la PIB cu circa 7%. Extinzând raționamentul vis-a-vis de activitățile analizate, rezultă că aproximativ 100 de companii concentrează aproape 15% din PIB. Concluzionând, putem afirma că masa la care stăm cu toții are puține picioare, dacă raportăm cele 100 de companii la numărul total companii de la nivel național (aproximativ 800 de mii).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu