Social Icons

joi, 12 iunie 2014

Brazilia a câștigat deja campionatul!

Topul cheltuielilor pentru organizarea Campionatelor Mondiale de Fotbal
   Brazilia. Brazilia e acea țară unde-și petrece iernile Mazăre, când nu e prins cu treburi mai importante prin Madagascar. E acea țară ce ne-a dat samba, când nu e jucată de același Mazăre. E, de asemenea, țara ce ni l-a dat pe Pele, când cei mai tineri nu-l confundă cu Neymar - „Prințul” maneliștilor brazilieni.
În definitiv, Brazilia e țara ce ne demonstrează că se poate. Da, se poate să existe cineva care să-i arunce Rusiei mănușa, provocând-o la un duel al cheltuielilor pentru evenimente sportive, iar provocarea să fie chiar reală. Da, se poate ca nesimțirea liderilor politici de pe la noi să fie și ea provocată la duel de câtre omologii din țara lui Samba - Răsare. Și da, se poate ca în țara favelelor sărăcia să fie trecută pe planul doi, epatarea fiind noua doctrină îmbrățișată de țările populate după olimpiada din China.
   Cifrele anunțate oficial, reprezentând costurile campionatului, sunt de 25,5 miliarde de reali, ceea ce înseamnă la cursul actual circa 11,4 miliarde de dolari. Doar că plățile s-au făcut pe parcurs, iar rata de schimb real/USD a variat îde la 1,6 reali pentru un dolar până la 2,4, deci și plățile au variat. Una peste alta, cifra finală poate fi mai mare cu câteva miliarde de dolari, dacă se ține cont că, din 2007 încoace, doar în treisprezece luni realul a fost mai devalorizat decât valoarea actuală, cea de 2,24 pentru un dolar. Cei 25,5 miliarde de reali cheltuiți de administrațiile federale și locale s-au alocat pentru:
  • stadioane (8 mld. reali);
  • aeroporturi (6,2 mld. reali); 
  • infrastructură de transport urbană (7 mld. reali);
  • măsuri de securitate (1,9 mld. reali);
  • porturi și telecomunicații (1 mld. reali);
  • infrastructură suburbii și altele (1,4 mld. reali).
    Tot ce a cheltuit oficial administrația pentru acest campionat nu se poate constitui într-un factor de multiplicare a investițiilor decât într-o mică măsură, pentru că prețurile au fost umflate artificial pentru bunăstarea naturală a unora. Așa că, dacă dai 5 reali pe ceva care face doar 2, cei trei reali diferență nu se întorc  în economie, ci în conturile unor „întreprinzători” politici. Altfel nu se explică de ce ar costa un stadion precum cel din Brasilia circa 1,44 miliarde reali (cam 470 milioane euro la cursul actual), iar în medie fiecare stadion din cele 12 a costat circa 220 milioane de euro, sau 230 de milioane, dacă acceptăm ultimile cifre provenite din surse neoficiale. Oricum, față de cifrele ințiale din 2010 sumele plătite pentru construcția de stadioane au crescut cu 60%. La fel s-a întâmplat cu toate cheltuielile și, uite așa, cifra de 10,6 miliarde de reali (4,7 mld. USD) a devenit 25,5 miliarde reali (11,4 mld. USD) și în realitate poate fi mai mare, dar nu se dă publicității, ca să nu se simtă Rusia prost c-a cheltuit prea puțin la Soci. Urmează Olimpiada de la Rio și cifra estimată a se cheltui e mult mai mare și tot crește. Cât? Nimeni nu știe exact, pentru că politicienii s-au speriat de manifestații și încearcă să calmeze lumea arătându-le cum se joacă samba, în timp ce ei se joacă pe bani mulți.
   Cea mai bună apărare e atacul - acesta era dictonul Braziliei la fotbal. Exact acest lucru l-au făcut manifestanții din orașele braziliene, apărarea cea mai bună împotriva celor ce te atacă la buzunar e  atacul în stradă și nu dansatul de samba pe muzica politicienilor corupți. Comparând cheltuielile Braziliei cu cele ale țărilor organizatoare din 2002 încoace, observăm că Brazilia e o mașinărie de dat goluri în buget, în fotbal rămâne de văzut.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu