Aproape un sfert din bugetul Administrației Prezidențiale din ultimul deceniu s-a dus pentru plata cheltuielilor de deplasare și protocol. În cei zece ani de stat la Cotroceni, Iohannis și administraia sa a avut bugete în valoare de aproape 161 milioane euro, deci o medie anuală de 16,1 milioane de euro, cu mențiunea că în ultimii trei ani de mandat aceste sume au trecut binișor de această media anuală (vezi datele în tabelul din imagine). Din cei 161 milioane de euro, 37,7 milioane de euro s-au dus pe deplasări și protocol.
E mult, e puțin? Date disponibile depre bugetele de dinainte de 2015 nu sunt pe site-ul Administrației Prezidențiale în prezent, dar, pe la finalul mandatelor lui Băsescu am preluat niște date de pe versiunea de atunci a site-ului (accesează aici datele). Datele sunt exprimate în lei, dar raportându-le la cursul euro mediu anual din acea perioadă (2005 - 2014), a rezultat un total de 70,8 milioane de euro, sumă de 2,3 ori mai mică decât bugetele anuale însumate în perioada lui Iohannis (161 milioane euro). Dacă în medie administrația lui Băsescu ne-a costat anual circa 7,1 milioane de euro, cea a lui Iohannis ne-a costat 16,1 milioane de euro.
În ultimii trei ani Iohanis a devenit tot mai costisitor, bugetul administrației sale urcând de la 19,3 milioane de euro în 2022, la 26,9 milioane în 2023 și la 27,1 milioane euro în anul curent. Reamintesc faptul că bugetul pentru anul acesta reprezintă propunerea inițială de buget și nu bugetul final, pentru că anul încă nu s-a încheiat. Cel mai mare buget exprimat în euro din mandatele lui Băsescu a fost atins în 2008, când a înregistrat valoarea de 9,58 milioane de euro, adică aproape de trei ori mai puțin decât bugetul de anul acesta propus pentru Iohannis.
Trebuie precizat faptul că din 2018 încoace bugetele s-au împărțit în două componente, respectiv credite bugetare și credite de angajament. Diferența între cele două e că în cazul creditelor de angajament, plata se face și în alte exerciții financiare, nu doar în cel curent cum e în cazul creditelor bugetare. Cu alte cuvinte poți cheltui în avans bani în plus față de cei alocați pentru anul respectiv.
Cât ne-au costat deplasările lui Iohannis în ultimul deceniu?
Datele Administrației Prezidențiale ne arată că în cei zece ani de mandat Iohannis a cheltuit pentru deplasări interne și externe un total de 32,4 milioane de euro (vezi tabelul din imagine). Deplasările interne sunt insignifiante față de cele externe, ponderea acestora în totalul deplasărilor pentru anul trecut fiind de sub 2%. Interesant e faptul că mai mult de 50% din bugetul deplasărilor din cele două mandate s-au alocat pentru ultimii doi ani. Anul trecut, de exemplu, Iohannis a cheltuit 9,7 milioane de euro pentru deplasări, asta înseamnă câ în fiecare zi a anului trecut s-au dus pe deplasări o medie de 26,5 mii euro. În cei zece ani de administrație, media anuală a cheltuielilor pentru deplasări a fost de 3,2 milioane euro, deci de trei ori mai mică decât suma cheltuită în 2023.
Cât ne-a costat protocolul lui Iohannis în cele două mandate?
5,3 milioane de euro a cheltuit administrația lui Iohannis pentru cheltuielile de protocol, conform datelor financiare publicate. Asta înseamnă o medie anuală de jumătate de milion de euro pe an. E mult, e puțin? Avem și datele matrozului pentru această categorie de cheltuieli (vezi aici). Băsescu a fost mult mai chefliu, cheltuind în cei zece ani echivalentul a 8,4 milioane de euro la cursul mediu anual din acea periaodă. Cifrele lui Băsescu ar fi fost mult mai mari dacă în ultimii ani nu i-ar fi fost reduse dramatic cheltuielile de protocol de către guvernul Ponta.
Tragem concluzie și vedem că Iohannis a fost de două ori mai scump per total decât Băsescu, a fost mai puțin chefliu decât matrozul, dar a recuperat în materie de avioane private de lux.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu