Social Icons

vineri, 23 februarie 2024

Bucureștiul e pe locul opt între cele mai bogate regiuni din UE

Unde se situează regiunile noastre în topul UE după PIB-ul pe locuitor
   Marți, Eurostatul a publicat datele privind situația PIB-ului regional la nivelul anului 2022. Spre deosebire de datele de pe parcursul anului trecut care arătau că România a egalat Ungaria în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare în anul 2022, datele de acum ne arată că suntem încă sub vecinii unguri, ei având un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la paritate echivalent cu 76% din media UE, iar la noi nivelul e de 75% din media UE. Ghinion, cum ar spune un personaj cunoscut care, în ultimul timp, tot bate pe la ușile UE poate, poate e vreun post liber de portar, om de serviciu, strângător de frunze pe sub geamul Ursulei, orice dar numai să fie ceva să nu rămână pe aici, că poate le vin idei celor de la DNA în legătură cu căsuțele șutite în dulcele stil balcanic cu ifose de saxon.
   După ce tot anul trecut ne-am împăunat că i-am egalat pe unguri, ultimele datele ala INS-ului nostru transmise Eurostatului ne arată că încă nu suntem la egalitate. Cel mai probabil i-am ajuns și chiar depășit în 2023, asta pentru că noi am avut o creștere economică modestă, de 2%, dar creștere, iar ei au avut scădere economică de 0,8%. Vom ști mai sigur peste o lună sau două când se vor publica datele aferente anului trecut.

   Cum stau regiunile României între regiunile UE în privința PIB-ului pe cap de locuitor calculat la puterea de cumpărare standard din UE din 2022?

   Cea mai săracă regiune de la noi, cea de Nord-Est, adică cele șase din cele opt județe ale Moldovei, era în 2022, ca și în 2021, la un nivel al PIB-ului pe locuitor la paritate de 46% din media UE. La polul opus era regiunea București-Ilfov, cu un nivel al PIB-ului pe locuitor echivalent cu 177% din media UE. În ambele cazuri puține regiuni din UE sunt mai sărace decât regiunea noastră de Nord-Est și, în sens contrar, puține regiuni din UE sunt peste capitala noastră la acest indicator (accesează aici datele Eurostat).

   Celelalte regiuni de dezvoltare de la noi se situau între 57% și 78% din media UE în privința PIB-ului pe locuitor calculat la paritate. Regiunea Vest de la noi era la nivelul de 78% din media UE, urmată de regiunea Centru (71%), de regiunea Nord-Vest (70%), de regiunea Sud-Est (60%) și de regiunile Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia (ambele cu 57% din media UE).
   Interesant e faptul că regiunile din Ungaria, în afara Budapestei (158% din media UE), stau mai prost în general decât regiunile noastre, cea mai răsărită fiind la nivelul de 71% din media UE (Kozep-Dunantul),  iar cele de lângă granița cu noi (Del-Alfold și Eszak-Alfold) sunt chiar mai slabe decât regiunile noastre Muntenia și Oltenia, cu niveluri ale PIB-ului la paritate de 55% și 50% din media UE. Iată că pe măsură ce mergi în vest, dincolo de graniță regiunile nu devin mai bogate. 

   De fapt, privit per ansamblu, România e o insulă de prosperitate în această parte a Europei, nicio regiune de la graniță din vecini, fie că vorbim de Ungaria, Serbia (e inclusă în date deși nu e încă membră UE) sau Bulgaria, nu are un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la paritate mai mare decât regiunile românești de graniță cu care se învecinează (vezi aici datele). Nu avem date din Ucraina și Republica Moldova, dar după cum stau lucrurile în ultimul timp știm că cele două state nu stau tocmai pe roze în privința economiei. Deci putem spune că România e înconjurată de regiuni mai sărace și pare o insulă de prosperitate.

   La nivel UE, cele mai sărace regiuni, conform acestui indicator, erau Mayotte din Franța, cu un PIB pe locuitor la paritate echivalent cu 30% din media UE (asta nu prea e din Europa), Severozapaden din Bulgaria și Guyana din Franța (nici aceasta nu e în Europa), cu un PIB situat la nivelul de 40% din media UE, Voreio Agaio din Grecia (41% din media UE) și Severen tsentralen din Bulgaria (42% din media UE).
   Cele mai bogate regiuni din UE erau Southern Ireland, cu un PIB pe locuitor la paritate echivalent cu 286% din media UE, Luxembourg (257% din media UE), Eastern and Midland Ireland (247%), Praga (207%) și Bruxelles (196%).

   Dacă analizăm datele, ne rezultă că regiunea București-Ilfov e pe un onorant loc opt între cele mai bogate regiuni din UE, cu un PIB pe locuitor la paritate echivalent cu 177% din media UE. În afară de cele cinci regiuni din fruntea clasamentului, regiunea noastră mai e devansată de regiunile Hamburg din Germania (195% din media UE) și Hovedstaden din Danemarca (191% din media UE - vezi aici datele).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu