Social Icons

joi, 30 septembrie 2021

Cum arăta situația PIB-ului regional la nivelul UE

Topul regiunilor UE după PIB-ul pe cap de locuitor
   Eurostatul a dat publicității la începutul lunii mai date privind situația PIB-ului regional la nivelul anului 2019. Spre deosebire de alți ani, datele prezentate anul acesta sunt sumare, limitându-se la două hărți și o serie de trimiteri la diferite tabele. Pare o treabă făcută în grabă, probabil a dat covid-ul peste cei ce se ocupau de această prezentare în anii anteriori (vezi aici prezentarea din 2020 și aici ce au reușit să facă anul acesta).

   Uniunea celor 27 de state (Marea Britanie a fost exclusă din prezentare, deși în 2019 încă era membră a UE) avea acum doi ani o media a PIB-ului pe cap de locuitor de 31,2 mii de euro. În funcție de această medie ne putem raporta noi și restul țărilor să vedem cum stăm în materie de PIB pe cap de locuitor exprimat în prețuri curente și PIB exprimat în prețuri comparabile la nivel regional. 
   În prețuri curente, PIB-ul pe locuitor e exprimat în euro la cursul mediu anual din anul analizat în cazul statelor din afara zonei euro, și în euro pur și simplu în cazul statelor din zona euro. Cât de relevant e acest indicator? Pentru cei ce știu cât de cât statistică indicatorul nu reprezintă mare lucru pentru că nu ține cont de diferențele de prețuri dintre state. Pentru politicieni, care de regulă sunt niște habarniști, acest indicator e relevant pentru că ei nu prea înțeleg cu ce se mănâncă statistica economică.
   Ce ne interesează pe noi, cei ce vrem să înțelegem ceva din statistică, e PIB-ul pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard din UE. Acest indicator este mult mai relevant în privința productivității pentru că ține cont de diferențele de prețuri dintre statele comunitare, inclusiv diferențele dintre statele zonei euro.
   
   Cum arăta clasamentul regiunilor UE după PIB-ul pe locuitor la paritatea de cumpărare și unde se situau regiunile noastre?

   Cele mai bogate regiuni din uniunea rămasă cu 27 de state în anul 2019 erau Luxemburg, cu un PIB pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard echivalent cu 260% din media UE (dată fiind dimensiunea mică a acestui stat, e luat ca o regiune de nivel 2), Irlanda de Sud (240% din media UE), Praga (205%), Bruxelles (202%) și Irlanda de Centru-Est (202%).
   Praga avea un PIB exprimat în prețuri curente de 46,4 mii euro în 2019, adică cu aproape 50% mai mult decât media UE (31,2 mii euro). Nivelul scăzut al prețurilor Cehia comparativ cu media UE face ca PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare standard să fie echivalent cu 63,9 mii euro, ceea ce înseamnă 205% din media UE. În cazul unor state precum Irlanda și Luxemburg, prețurile mari ajustează în jos PIB-ul la puterea de cumpărare standard.

   În coada clasamentului regiunilor după PIB-ul în prețuri comparabile avem regiunea Mayotte din Franța (departament de peste mări) cu 32% din media UE și patru regiuni din cele șase regiuni ale Bulgariei: Central-Nordică (35% din media UE), Central-Sudică (37%), Sud-Est (40%) și Nord-Est (41%). 
   Vestea bună e că regiunea noastră de Nord-Est a ieșit din topul celor mai sărace regiuni, nivelul PIB-ului pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard din această regiune fiind echivalent cu 44% din media UE.

   La nivelul regiunilor de nivel 2 (NUTS 2) din România, cea mai bogată regiune era București-Ilfov, cu un PIB pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard echivalent cu 160% din media UE. Comparând cu celelalte regiuni ale capitalelor din UE, vedem că regiunea capitalei noastre sta mai bine la acest indicator decât Budapesta (151% din media UE),  Madrid (124%), Berlin (123%), Roma (110%), Lisabona (103%), Atena (91%) și era la egalitate cu regiunea Varșoviei (160%).
   Celelalte șapte regiuni ale României erau cu mult în urma regiunei capitalei în privința acestui indicator și doar o regiune, regiunea Vest, se situa peste media națională, cu un PIB pe locuitor echivalent cu 71% din media UE. După regiunea Vest, în ordine descrescătoare, în clasamentul regiunilor statistice ale României urmau regiunile Centru (66% din media UE), Nord-Vest (64%), Sud-Est (58%), Sud-Vest Oltenia (54%), Sud-Muntenia (54%) și Nord-Est (44%).
   România ajunsese acum doi ani la 70% din media UE în privința PIB-ului pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard. În urma noastră erau Bulgaria (53%), Croația (65%), Grecia (67%), Letonia (69%), iar la egalitate cu noi era Slovacia. Iată că am reușit măcar pentru câțiva ani să nu mai fim împreună cu Bulgaria în coada UE, cel puțin în materie de PIB pe cap de locuitor, pentru că în privința veniturilor populației tot codași suntem.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu