Social Icons

miercuri, 29 mai 2019

Ce investiții directe au SUA, China, Japonia și Rusia în statele UE și invers

Care sunt statele cele mai preferate din UE în materie de investiții
   La finalul anului 2017, valoarea cumulată a investițiilor directe realizate în străinătate de cele 28 de state ale UE se ridica la valoarea de 21.032 miliarde euro, în vreme ce investițiile străine realizate în cele 28 de economii comunitare se ridicau la 18.784 miliarde euro.

   Asta ne arată că, per ansamblu, cele 28 de economii comunitare aveau o poziție netă a investițiilor directe de 2.248 miliarde de euro, cam cât e economia Franței.
   Dacă ne raportăm la relația investițională dintre UE și restul lumii, atunci, la finele 2017 (datele pentru 2018 nu sunt încă publicate în amănunt de Eurostat), UE a investit în restul lumii circa 10.000 miliarde de euro, iar restul lumii a investit în UE circa 8.200 miliarde de euro. Spun circa, pentru că datele Marii Britanii și ale Luxemburgului sunt incomplete, dar cifrele finale nu vor varia cu mult (vezi tabelul din imaginea 1). Așadar, UE avea investiții în afara spațiului comunitar de circa 10 mii miliarde de euro, ceea ce reprezintă o valoare apropiată de PIB-ul Chinei în prețuri curente.

   Care sunt cei mai mari investitori din spațiul comunitar și ce țări au primit cele mai mari investiții până la finele lui 2017?

   La nivel de state comunitare, cei mai mari investitori nu sunt, așa cum ne-am aștepta, marile economii, ci Olanda și Luxemburg, activele investiționale ale acestor două economii, adică ceea ce au investit în străinătate companiile din aceste state, erau de 5.511 miliarde de euro, respectiv 4.987 miliarde de euro (vezi tabelul din imaginea 1). Abia pe locul trei, dar la o distanță considerabilă, o găsim pe Germania, cu active ale investițiilor directe de 1.916 miliarde de euro. 
   Olanda (2.721 mld. euro) și Luxemburg (1.421 mld. euro - date parțiale) sunt și cei mai mari investitori străini în celelalte state din spațiul comunitar. De ce sunt cei mai mari? Pentru că cele două state sunt sau se comportă ca două paradisuri fiscale, iar companiile preferă să-și localizeze sediul în aceste state în cazul în care au de gând să investească în altă parte.

   România, cu active totale ale investițiilor directe de doar 5,7 miliarde de euro, e printre cele mai slabe economii comunitare în materie de investiții făcute în afara granițelor, în urma noastră fiind doar economii de mici dimensiuni, precum Bulgaria (5,4 mld. euro), Lituania (5,2 mld. euro) și Letonia (2,8 mld. euro - vezi tabelul din imaginea 1). Economia noastră, atâta câtă mai e, nu are deloc tendințe expansioniste, spre deosebire de economia Ungariei, care avea un activ al investițiilor directe străine de 219 miliarde de euro (cel mai mare dintre economiile est-europene - vezi tabelul din imaginea 1).

   Cele mai mari investiții atrase de către statele din spațiul comunitar s-au înregistrat la finele alui 2017 tot în Olanda (4.536 mld. euro) și Luxemburg (4.357 mld. euro), pentru că, dacă ești o companie ce vrei să investești în alte state și-ți muți sediul în aceste două state din motive ce țin de taxe și birocrație redusă, atunci și activele companiei vor intra la capitolul investiții străine atrase de aceste state. Tot aceste două state conduc şi în topul investiţiilor atrase din statele comunitare (vezi tabelul din imagine).
  România, cu 78,5 miliarde de euro investiții directe străine atrase la finalul anului 2017, se situa pe locul 20 din cele 28 de state, nicio altă economie aflată în urma noastră nu era de dimensiunea economiei noastre, adică nu avea un PIB egal. Deci, nu suntem un punct de atracție pentru investițiile străine.

   Cât au investit SUA, China, Japonia și Rusia în țările comunitare?

Ce investiții directe au SUA, China, Japonia și Rusia în statele UE și invers
   Datele Eurostat pentru 2017 sunt incomplete, șase state (Marea Britanie, Spania, Luxemburg, Finlanda, Austria și Malta) neavând datele actualizate, iar în cazul Luxemburgului lipsesc total (probabil, din motive de „prea multă transparență”). Din acest motiv nu putem analiza care sunt cei la mari investitori la nivelul întregului spațiu comunitar.

   SUA

   Cele mai mari investiții ale economiei americane în statele UE (partea de pasive ale investițiilor directe) erau făcute în Olanda (867 mld. euro), Irlanda (306 mld. euro) și Germania (117 mld. euro - vezi tabelul din imaginea 2). E foarte probabil ca Luxemburgul să fie pe locul doi, dar cum nu avem datele, putem doar ghici.
   Economiile europene care au investit cel mai mult în SUA  (partea de active ale investițiilor) erau Olanda (856 mld. euro), Germania (270 mld. euro) și Franța (237 mld. euro).
   România, conform Eurostatului, atrăsese la finele lui 2017 investiții directe de la companiile americane de doar 1,3 miliarde de euro (vecinii unguri atrăseseră 20,1 mld. euro). Cel mai probabil, cele mai multe companii americane de la noi operează prin sediile din Olanda, Luxemburg, Cipru, etc.

   China

   Am luat datele Chinei împreună cu cele ale provinciei autonome Hong Kong. China nu e un mare investitor, deși în ultima vreme se tot vorbește de marile investiții chineze. Cele mai mari investiții Chineze în statele UE se înregistrau în Olanda (68 mld. euro), pe locul doi fiind probabil Luxemburg, iar apoi urmau Germania (13 mld. euro) și Franța (12 mld. euro).
    Pe relația investițională inversă, adică ce investiții au făcut economiile europene în China și Hong Kong,  Germania (89 mld. euro) conducea, fiind urmată de Olanda (53 mld. euro) și Franța (31 mld. euro). Iată că UE e mai expusă investițional pe China decât invers.
   Relația investițională a României cu China nu există (vezi tabelul din imaginea 2).

   Japonia

   Tot Olanda e preferată de investitorii niponi (81 mld. euro), fiind urmată la mare distanță de Germania (27 mld. euro) și Franța (15 mld. eur - vezi tabelul din imaginea 2). Pe relația inversă, tot Olanda conduce (39 mld. euro), fiind urmată de Franța (26 mld. euro) și Germania (10 mld. euro). 
   Relația investițională a României cu Japonia e la fel de insignifiantă ca și cu cea derulată cu China.

   Rusia

   Rusia preferă, bineînțeles, Olanda (58 mld. euro), dar și Cipru (31 mld. euro), iar în rest, dacă ținem cont că ne lipsesc datele Luxemburgului și ale Marii Britanii, putem spune cu rezerve că a treia destinație pentru investițiile directe rusești e Germania (aproape 6 mld. euro - vezi tabelul din imaginea 2).
   Tot cele trei state, în aceeași ordine, sunt și cei mai mari investitori în economia rusească.

   Datele Eurostat ne arată că economia comunitară are niște centre de acumulare a investițiilor (Olanda, Luxemburg) mult prea mari în raport cu celelalte state. Mai există un al doilea palier de centre/paradisuri fiscale, categorie în care se încadrează Cipru și, de câțiva ani, Irlanda. Desigur, o parte din investițiile făcute în aceste state se întorc în țările de origine pentru că investitorii preferă să plătească taxe mai mici sau, cum e cazul României pe relația investițională cu Cipru, investitorii noștri preferă foarte mult anonimatul (oare de ce?). Cert e că restul economiilor europene au de suferit de pe urma acestor anomalii, iar situația nu pare să se reglementeze în viitorul apropiat.

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu