Social Icons

miercuri, 26 septembrie 2018

La cât au ajuns salariile anul trecut în sectorul bugetar și în ce județe se înregistrau cei mai mulți salariați publici

Topul județelor după numărul de salariați publici
   La finalul anului trecut, efectivul salariaților din economie a ajuns la 5,36 milioane, în creștere cu aproape 139 de mii de salariați față de finalul anului 2016 (vezi tabelul din imagine). Tot la finalul anului trecut, conform datelor INS,  efectivul de salariați publici număra 1,24 milioane, cu aproape 24 de mii în plus față de finalul anului 2016. 

   Din aceste date rezultă că ponderea salariaților publici în totalul efectivului de salariați la finalul lui 2017 era de 23,2%, în ușoară scădere față de finalul lui 2016, când ponderea era de 23,4% (vezi tabelul din imagine). 

   Ce salarii s-au înregistrat anul trecut la nivelul sectorului privat și a celui bugetar?

   Datele INS, actualizate săptămâna trecută, ne arată că salariul mediu net lunar de la nivelul economiei din anul 2017 a fost de 2.338 lei, cu 14% mai mare decât în 2016 (2.046 lei). 
   Asta e situația salarizării la nivelul întregii economii, pentru că la nivelul sectoarelor public și privat lucrurile stau foarte diferit. Astfel, în sectorul public, anul trecut, salariul mediu net lunar a ajuns la 2.834 lei, în creștere cu 21% față de anul anterior (2.348 lei în 2016). La nivelul sectorului privat, salariul mediu net lunar de anul trecut a ajuns la 1.901 lei, cu 12% mai mult decât în anul anterior (1.696 lei).

   Iată că diferența de salarizare dintre privat și stat a ajuns la peste 900 de lei în medie pe salariat, adică circa două sute de euro. Mediul privat se plânge de concurența statului în materie de salarizare, dar la un salariu mediu net de puțin peste 400 de euro lunar, nu prea poți să te plângi de cei 600 de euro oferiți de stat, pentru că o mare parte din diferența de aproape 200 de euro nu se duce către categoriile de salariați ce au de ales între stat și privat, ci înspre categoriile privilegiate de bugetari. Adevărul e că mediul privat e mult în urma nu doar a sectorului de stat, ci și în urma celorlalte sectoare private din statele estice, deși diferența de productivitate dintre noi și restul de state estice nu e atât de mare. 

   În Ungaria, conform Oficiului de statistică, salariul mediu net din mediul privat a ajuns anul trecut la aproape 650 euro, cu 56% mai mult decât cel înregistrat în România (416 euro), asta în condițiile în care diferența de PIB pe cap de locuitor e de doar 31% (12,6 mii față de 9,6 mii euro). E doar un exemplu dintre multe astfel de exemple ce ne arată că salariații noștri din mediul privat au salarii mai mici decât salariații din mediul privat din alte state, iar diferențele de productivitate nu le justifică pe cele de salarizare.
   Așa că, înainte de a se plânge de concurența sectorului public în materie de salarizare, mediul privat ar face bine să mai crească salariile până nu emigrează toată forța de muncă disponibilă.

   În ce județe se înregistrau la finalul anului trecut cei mai mulți salariați publici?

   Gorjul e județul cu cea mai mare pondere a salariaților publici în efectivul total de salariați (43,1% - vezi tabelul din imagine). Totuși, o mare parte din acești salariați țineau de activitățile de minerit și producție a energiei, deci de sectorul productiv și nu de administrație, educație și sănătate.
   Pe următoarele locuri în topul județelor după ponderea salariaților publici în efectivul salariaților de la finalul anului trecut se aflau Vaslui (36,4%), Botoșani (33,9%), Giurgiu (33,1%) și Mehedinți (32,9%).
   Cele mai mici ponderi ale salariaților publici se înregistrau în județele Bihor (18,6%), Timiș (18,3%), Brașov (17,7%), Arad (16,1%) și Ilfov (11,8% - vezi tabelul din imagine).
   28 de județe se situau anul trecut sub media de la nivel național a ponderii salariaților publici în totalul salariaților (23,2%).

   Dacă ne raportăm la numărul efectiv de salariați publici, atunci topul e condus de capitală (195,4 mii), urmată de județele Cluj (55,5 mii), Iași (53,7 mii), Timiș (46,5 mii) și Constanța (42,3 mii). În București s-a înregistrat cel mai mare avans al efectivului de salariați publici față de finalul anului 2016 (+4,8 mii), o mare parte din acest avans datorându-se deciziei primăriei generale de a-și extinde schema de personal prin înființarea mai multor srl-uri. Avansuri mari ale efectivelor de salariați publici s-au mai înregistrat în județele Timiș (+1,9 mii) și Iași (+1,7 mii - vezi tabelul din imagine).

   Trebuie remarcat faptul ca avansul efectivului de salariați publici de la nivel național față de finalul anului 2016 (1,9%) a fost mai mic decât cel înregistrat la nivelul întregului efectiv de salariați de economie (2,7%), asta însemnând că mediul privat a avansat mai rapid decât cel public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu